Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple utökar volyminköpsprogram för App Store

Apple har valt att utöka programmet för volyminköp från App Store till att nu inkludera nio länder. Sverige tycks få vänta på detta, vilket är dåliga nyheter för svenska skolor och företag.

En sak med App Store som ofta innebär ett problem för företag, skolor och andra där man vill köpa in en större mängd licenser av en eller flera applikationer är att App Store helt enkelt inte tillåter det om du inte använder samma Apple ID på samtliga enheter. Apples program för volyminköp har sedan tidigare funnits i ett begränsat antal länder men har nu utökats till att gälla Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Nya Zeeland, Spanien, England och USA.

Utöver detta kan utvecklare nu också distribuera särskilt utvecklade applikationer som de exempelvis skrivit för en enda kund via Apples program för volyminköp. Applikationerna kan då distribueras till endast godkända köpare och syns inte för allmänheten i App Store.

Momsproblemet

Man kan givetvis bara hoppas att denna utökning av programmet för volyminköp fortsätter så att även kunder här i Sverige snarast får tillgång till detta. Det är idag ett enormt problem för allt från högskolor och universitet till företag som ofta tvingas låta de anställda köpa applikationerna själva och sedan ersätta dem på något sätt, vilket i sin tur blir extra svårt då inköp från App Store inte ger ett kvitto från Apple där moms finns specifierad. Detta tvingar företag som gör inköp från App Store, och som vill dra av momsen på inköpet, att rapportera in momsen manuellt till Skatteverket vid sidan av den vanliga momsdeklarationen.

Allt detta beror i sin tur på att Apple opererar App Store och övriga iTunes-butiker via bolaget iTunes S.a.r.l i Luxemburg (i början av 2000-talet ansett som världens rikaste land och så sent som 2011 världens högsta nominella BNP per invåndare, 85 000 euro) vilket gör att Apple inte behöver redovisa moms på kvittot då handeln skett inom EU. Detta innebär att Apple redovisar sin försäljning till Skatteverkets motsvarighet i Luxemburg, där momsen endast är 15 procent, och eftersom Apple anser att App Store inte är en tjänst för företag finns ingen möjlighet för svenska företag att ange sitt momsregistreringsnummer.

Volyminköpsprogrammet i sig innebär troligen inte att vi i Sverige i framtiden får momsen specificerad på ett kvitto, men det blir betydligt enklare för ett företag att hantera ett större inköp med momsrapporteringen till Skatteverket, jämfört med att hantera hundratals eller tusentals små enskilda inköp med varsitt tillhörande kvitto.

Läs mer om Apples program för volyminköp på App Store här. Läs mer om hur omvänd skattskyldighet fungerar här.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.