Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Storslam för Apple hos Råd & Rön

Både nya iPad och iPad 2 intar topplaceringarna i Råd & Röns test av surfplattor samtidigt som förra årets iPhone 4S fortfarande är bästa smarta telefon.

Råd & Rön är en konsumentinriktad tidskrift som testar produkter, varnar för farliga ämnen i mat och sammanställer en lista över mäklare som bör undvikas, för att nämna några exempel. Den ägs av Sveriges Konsumenter, en oberoende paraplyorganisation som verkar för ökad konsumentmakt. Tidningen är dessutom något så ovanligt som helt reklamfri. Deras tester finns på webben, men bara mot en kostnad, antingen per test eller som en årlig prenumerationsavgift.

I senaste numret, nr 7 2012, har både surfplattor och "smarta telefoner" testats. Apples produkter tar hem totalsegern i båda testerna.

I ett test av 16 surfplattor tar nya iPad hem förstaplatsen och iPad 2 från 2011 hamnar på andraplatsen. Alla surfplattor får bra betyg för webbsurfning men Android-plattorna håller inte lika jämn hög nivå som iPad. De brister på områden som batteritid och hanterbarhet. Samtidigt är de samtliga billigare än iPad-modellerna. Att nya iPad vinner över iPad 2 tack vare den högupplösta skärmen, som är den bästa i testet, är knappast förvånande.

Råd & Rön konstaterar att iOS är ett enklare system att använda, men poängterar också att det blir problem om man till exempel vill använda appar som Apples hårt kontrollerade App Store inte släpper in. Android innebär större frihet men är inte lika problemfritt. Av Android-modellerna är det Asus Transformer-plattor som är de bästa enligt tidningen.

Längre fram i samma nummer finns ett test av smarta telefoner. Råd & Rön har testat 12 nya modeller i över- och mellanklassen prismässigt. Eftersom nästa iPhone inte är släppt ännu tog de med förra årets modell, iPhone 4S. Trots att de nya telefonerna blivit snabbare, smartare, tunnare och fått större skärmar slår de inte iPhone 4S totalt sett, även om skillnaden till toppen minskat. Men smakar det så kostar det, iPhone är också den klart dyraste telefonen.

I övrigt tas samma begränsningar i iOS upp som för surfplattor, det är ett slutet system där Apple väljer vad som ska kunna användas. Samsung Galaxy SIII är bästa Androidmobil med sin stora rejäla skärm. Tidningen varnar lite för Nokia Lumia 900 eftersom den har Windows Phone 7.5 och inte kommer att kunna uppdateras till nyare version av operativsystemet.

Apple väntas presentera nästa iPhone om en vecka, om ryktena stämmer.

Kommentarer
26 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.