Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Windows på Mac: Fusion 5 släppt och Parallels 8 i september

UPPDATERAD. Nu kommer det nya versioner av de två stora produkterna för att köra Windows i OS X. VMware Fusion 5 är precis släppt och Parallels Desktop 8 kommer i början av september. Bättre stöd för Mountain Lion och Windows 8 väntas.

2006 påbörjade Apple övergången från PowerPC till Intel. Med den nya processorarkitekturen, även kallad x86, kom den tekniska möjligheten att köra Windows på Mac utan emulering. Emulering innebär att en mjukvara "låtsas" vara en annan hårdvara än den egentligen är. Tekniken är komplicerad och prestandan blir sämre än på rätt hårdvara. För att köra Windows på en Mac med PowerPC användes emulering. Ett populärt program för detta ändamål var Virtual PC, som släpptes av Connectix redan 1997.

När Apple släppte Mac OS X Leopard hösten 2007 var Boot Camp en av huvudnyheterna. Genom Boot Camp går det att installera Windows på Intel-baserade Macar. Boot Camp innebär att datorn startas med Windows som operativsystem istället för OS X.

Boot Camp gjorde Macen mer flexibel än någonsin, men för flertalet användare var det önskvärt att kunna använda Windows och OS X samtidigt. De ville inte byta helt till Windows utan bara ha tillgång till det ibland, i ett eget fönster i OS X. Många program fanns bara för Windows och för till exempel webbutvecklare var det viktigt att kunna testa webbsidor i Internet Explorer. Lösningen var virtualisering.

Virtualisering innebär att ge begränsad tillgång direkt till hårdvaran, till skillnad från emulering som innebär att mjukvaran "låtsas" vara en annan hårdvara än den egentligen är. Genom virtualisering går det att köra Windows i ett eget fönster i OS X.

Det två populäraste lösningarna för detta är Parallels Desktop och VMware Fusion. Det finns även fria open source-lösningar som VirtualBox.

VMware Fusion 5

Igår släpptes VMware Fusion 5 som är optimerat för Mountain Lion, Windows 8 och de senaste nya Macarna. Fusion 5 drar nytta av Retina-skärmen på senaste MacBook Pro och nya snabba USB 3-standarden stöds. Prestandan är bättre på flera punkter och batteritiden längre än tidigare.

En annan nyhet är att kunna köra Lion, Lion Server, Mountain Lion och Mountain Lion Server i virtuella miljöer. Med andra ord går det att använda till exempel Lion i ett fönster på en Mountain Lion-dator.

Priset för Fusion 5 är ungefär 360 kr (43,07 euro inklusive moms). Än så länge har VMware inte presenterat ett uppgraderingspris från tidigare versioner.

Parallels Desktop 8

Samtidigt meddelar Parallels att version 8 av Parallels Desktop kommer att släppas den 4 september. De har inte presenterat vad nyheterna i den nya versionen är ännu, men det är rimligt att de liknar Fusions nyheter så som bättre stöd för Mountain Lion och Windows 8.

Alla som köper Parallels 7 idag eller gjort det sedan 25 juli är berättigade till en fri uppgradering till Parallels 8 när det släpps. Parallels 7 kostar 666 kr inkl moms.

Uppdatering 30 augusti:

Nu finns det mera information om vilka förbättringar som finns i Parallels 8. Som väntat påminner nyheterna om de i Fusion 5. Bättre stöd för Mountain Lion och för Windows 8 samt anpassat för Retina-skärmar.

En av de stora skillnaderna mellan Parallels och Fusion är att Parallels blandar Windows med OS X på ett mera integrerat sätt. Enskilda Windows-program finns tillgängliga direkt i OS X. Medan Fusion håller Windows-miljön mera samlad i ett fönster.

Parallels 8 kostar 80 dollar för nya kunder, men de får vänta till den 4 september. Existerande kunder kan däremot redan idag uppgradera till den nya versionen för 50 dollar.

Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.