Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

iPhone 4 blir utan flera av de största nyheterna i iOS 6

Senaste modellerna av iPad och iPhone krävs för att ta del av de största nyheterna i nästa version av iOS. iPhone 4 må kännas modern fortfarande, men missar de största nyheterna 3D-kartor, steg-för-steg-vägbeskrivning och FaceTime över 3G.

När Apple släpper iOS 6 till hösten kommer det gå att installera på iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2 och nya Pad samt fjärde generationens iPod touch. Men precis som med tidigare iOS-versioner krävs det den senaste hårdvaran för att få tillgång till alla nyheter. Det betyder att bara ägare av iPhone 4S och nya iPad kan använda iOS 6 fullt ut.

iPhone 4 är snart två år gammal, men å andra sidan säljs den för fullt av Apple, som ett billigare alternativ till toppmodellen iPhone 4S. Dessa nyheter kommer inte att fungera på iPhone 4:

- Steg-för-steg-vägbeskrivning för kartor
- "Flyover" (3D-funktionen) för kartor
- Siris förbättringar (eftersom Siri alltid krävt iPhone 4S)
- FaceTime över 3G

För iPad 2 är det något bättre, men Siri och FaceTime över 3G saknas. iPhone 3GS, som faktiskt också säljs fortfarande, och fjärde generationens iPod touch saknar nästan alla större nyheter. Nedan en matris över de största nyheterna från Apples marknadsföring av iOS 6 och vilka modeller som stöds:

Till viss del är förklaringen till skillnaderna av teknisk karaktär, men i andra fall är det svårt att se någon annan anledningen än att Apple bestämt sig för att differentiera modellerna och locka till uppgradering.

Konkreta förklaringar till exakt varför vissa funktioner inte stöds lämnas vanligtvis inte av Apple. I breda ordalag talas det om att de äldre modellerna inte klarar av funktionerna tillfredsställande. Det stämmer säkert i många fall, men en funktion som till exempel Läslistan i Safari kan knappast vara en fråga om prestanda.

Det finns dock tydliga tekniska skillnader mellan modellerna. Till exempel är det bara iPhone 4GS, iPad 2 och nya iPad som har A5-processorn som har klart bättre prestanda för avancerade funktioner. A5-processorn har också brusreducerande funktioner som kan förklara varför iPhone 4 inte kan köra Siri. Å andra sidan har iPad 2 samma processor men får inte Siri ändå.

Uppdatering 17 juni: Hackare har lyckats få igång 3D-funktionen för kartor på en jailbreakad iPhone 4 och även iPhone 3GS. Videon nedan visar demonstrerar detta på en iPhone 4:

Kommentarer
50 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.