Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Mountain Lion kommer i juli

Nästa månad kommer Mountain Lion att släppas med över 200 nyheter varav två nya presenterades igår; Power Nap och diktering.

Apples nästa version av operativsystemet OS X heter Mountain Lion och presenterades för första gången i februari i år. Sedan dess har utvecklare haft tillgång till betaversioner och Apple har fortsatt arbeta på förbättringar och finputsningar.

Under gårdagens keynote på WWDC presenterade Apples chef för mjukvaruutveckling, Craig Federighi, de största nyheterna i Mountain Lion varav några var nya för kvällen.

Federighi berättade att Mountain Lion släpps i juli och kommer att kosta ännu mindre än Lion gjorde, endast 20 dollar i USA. Svenskt pris är inte fastställt ännu men lär landa på 149 kr. Ett inköp räcker för samtliga Macar man äger. Mountain Lion kommer bara att säljas via Mac App Store. Det kommer att gå att uppgradera direkt från Snow Leopard också för samma pris.

Många av nyheterna i Mountain Lion är redan kända så som det nya notiscentret, Meddelanden (som ersätter iChat), starkare iCloud-integration (för enkelt ställa in Mail, Kontakter, Kalendrar, Påminnelser, Anteckningar med mer), delningsfunktioner för Facebook och Twitter, integration med Facebook, AirPlay-skärmdubblering och Gatekeeper för ökad säkerhet (se mer angående Gatekeeper och sandboxing här).

Två nya funktioner presenterades igår: Power Nap och diktering.

Power Nap håller datorn uppdaterad i vila

Power Nap är en funktion som gör det möjligt att hålla information i datorn uppdaterad medan den är i viloläge. Mail, Kontakter, Kalender, Påminnelser, Anteckningar, Bildström, Hitta min Mac och Dokumentmolnet uppdateras automatiskt, utan att dra igång fläktar eller belasta batteritiden alltför mycket. När datorn är strömansluten laddas även programuppdateringar ner och säkerhetskopiering via Time Machine sker.

Power Nap är dock bara en funktion för några få Macar än så länge. Det är andra och tredje generationens MacBook Air samt den helt nya MacBook Pro med Retina-skärm som kommer att stödjas av Power Nap. I takt med att nya Macar släpps från Apple kommer denna funktion så småningom att få ett bredare stöd.

Diktering istället för tangentbord

Diktering är en ny funktion som gör att överallt där det går att skriva text i Mountain Lion går det också att säga vad som ska skrivas istället. Det gäller inte bara Apples program, utan alla program. Funktionen använder samma teknik som Siri gör, det vill säga att ljudet skickas till Apples servrar för att tolkas och sedan kommer tillbaka i form av text till datorn. Detta innebär att diktering kräver en internetanslutning.

Totalt innehåller Mountain Lion över 200 nya funktioner.

Alla som köper en nya Mac från och med igår är berättigade till gratis uppdatering till Mountain Lion genom Apples Up To Date-program.

I en fotnot i pressmeddelandet skriver Apple att Facebook-integreringen kommer senare som en separat uppdatering till Mountain Lion. Förmodligen samtidigt som iOS 6 kommer till hösten med sin Facebook-integration.

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.