Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

TEST: Keyspan Presentation Remote

99mac testar Keyspan Presentation Remote

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan2.jpg>
Översikt

Keyspans Presentation Remote är en kombinerad trådlös mus och laserpekare. I en USB-port på datorn placeras en liten mottagare inte helt olik en Bluetooth-adapter, men denna fungerar med vanlig radio runt 900MHz, som tar emot signalerna från den lilla fjärrkontrollsliknande musen. Muspekaren styrs med en gummituta som vickas dit man vill att muspekaren skall flytta sig (á la gamla Compaq-bärbara). Musklick sköts med knappar under denna gummituta, både vänster och höger musknapp finns.

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan6.jpg>
Greppet

Laserpekaren aktiveras med en liten knapp överst på "fjärren". Detta visade sig vara klurigt, men om man läser instruktionerna (ähum) var det inte så knivigt (tack även till JohanK som visade mig). Tricket var att hålla nere mediamode- och laserpekarknapparna under ungefär 10 sekunder (man får en visuell bekräftelse) så aktiverade/deaktiverade man laserpekaren. Troligen drar pekaren rejält med ström och de sista man vill är väl att lasern har legat på i väskan så batteriet är slut när man behöver den.

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan3.jpg>
Läjzer!

Installationen var bland det enklast möjliga: i med mottagaren i en USB-port, använd. Inga drivrutiner eller inställningar behövs varken till Windows eller MacOS.

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan4.jpg>
Klart!

I X funkar dessutom båda musknapparna. I Windows får man det sedvanliga ploinkandet medans den hittar lite ny hårdvara såsom HID-enhet. I Windows fungerar "fjärren" även som just fjärrkontroll till Windows Mediaplayer genom ett så kallat "media mode" som aktiveras genom en särskild knapp (saknar funktion i MacOS). I detta läge ändrar knapparna funktion och styr volym, spårval, stop/play/pause osv.

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan7.jpg>
Mediamode på

En ytterligare trevlighet är att det på ena sidan sitter en vickbar knapp med klickfunktion (tryck knappen inåt), som fungerar precis som ett hjul på en mus. Faktum är att även denna funktion fungerar "out-of-the-box" med MacOS X, trevligt!

<IMG SRC=/testlabbet/tester/keyspan/keyspan5.jpg>
Scrollhjul

Vad gäller räckvidden så är 10meter inga problem, längre bort än så är det svårt att komma i våra undervisningssalar, och om jag går iväg från min mac så ser jag ju inte vad som händer på skärmen, jag har inte kunnat få en medhjälpare att kontrollera, jag tyckte dock att 10meter var nog så bra räckvidd. Keyspan själva uppger räckvidden till ca 40ft (ca 13meter för den som inte orkar räkna).

Keyspan marknadsför produkten som ett tillbehör för presentationer. Jag kan komma på åtminstone ett användningsområde till: som fjärr till datorn när man tittar på film! Eftersom räckvidden är bra och radiosignalerna går genom väggar kan man ha datorn i rummet brevid, koppla den till tv:n via S-VHS och surfa och kolla på DVD eller DivX på TV:n utan att behöva störas av bruset och ha kablar till tangentbord och mus!

Sammanfattning
Nyttan av denna pryl kan väl ifrågasättas men för den som gör många presentationer är den mycket användbar, dessutom mycket bra som avancerad fjärr till den "digitala hubben". Jag tycker det är en kul och faktiskt rätt användbar pryl och ger den 4+ i betyg. Att den inte får 5 beror mest på att mediamode inte funkar i MacOS, och att styrmojjen inte är tryckkänslig som en styrpinne på en IBM (gör att man kan reglera hastigheten på muspekaren, nu finns bara en fart vilket kan vara jobbigt om man ska åka över stora områden).

<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Fakta
Namn: Keyspan Presentation Remote
Leverantör: Moreware
Pris: 795:- +moms

+Funktioner
+Storlek
+Känsla (kvalité)
-Inget mediamode i MacOS

Länkar
Keyspan
Moreware

Kommentarer
10 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.