Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

iOS 14.5 är här - det här är nytt

Idag släpps iOS 14.5 som bjuder på en rad nyheter där en av nyheterna är att vi nu kan låsa upp telefonen lite lättare om vi har mask på oss.

Lås upp telefonen när du har mask på dig

I dessa tider är det inte helt enkelt att låsa upp sin telefon när man är ute bland folk och bär mask. En av nyheterna i iOS 14.5 är att detta nu blir enklare om du även har en Apple Watch. Nu kan du ställa in att om du har din Apple Watch på armen så kan den användas för att för att godkänna en inloggning på din iPhone om Face ID inte lyckas scanna av ditt ansikte. När vi lyfter upp telefonen mot ansiktet så tar det någon millisekund extra och sen känner vi en vibration på handleden och mobilen är upplåst. Värt att nämna är att om du skall använda Apple Pay eller köpa appar i App Store så krävs det att masken avlägsnas.

5G fungerar nu med två SIM-kort

När iPhone 12-serien lanserades så fick vi stöd för 5G men tyvärr har detta inte fungerat för de som har två SIM-kort i telefonen. Som tur var så var allt som krävdes lite ny kod från Apple och med iOS 14.5 är detta löst så har du ett eSIM och ett vanligt SIM-kort kan du nu avnjuta det snabba 5G-nätet.

Facebook gillar inte iOS 14.5

Apples omtalade sekretessändringar som Facebook inte är speciellt sålda på är nu här. Anledningen till att bolag som Facebook är emot sekretessändringarna är för att det betyder minskade reklamintäkter. Detta då användarna nu måste godkänna att apptillverkarna får tillgång till deras IDFA (Identifier for Advertisers) som gör det enklare att rikta anpassad reklam och följa användarens aktivitet i appar och på hemsidor.

Stöd för fler spelkontroller

Gillar du att spela med handkontroll på din iPad eller iPhone så är detta nu möjligt att göra med PS5 - och Xbox Series X-kontrollerna. Så nu kan du para dessa kontroller och spela med dem om så önskas.

Nya Emojis

Vad vore en iOS-uppdatering utan några nya härliga emojis så vi kan utrycka vad vi känner med en liten bild istället för text? Vi hittar bland annat en AirPods Max-emoji, brinnande hjärtan och de har även tagit bort blodet från en sprut-emoji.

Med tvOS 14.5 och iOS 14.5 går det även att kalibrera TV'n och hur det går till kan ni se nedan. Det som krävs är en Apple TV 4 eller senare samt en iPhone med Face ID.

För att uppdatera till iOS 14.5 beger du dig till inställningar på din telefon, trycker på allmänt och sedan programuppdatering.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
11 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.