Undersökning visar att Google samlar in 20 gånger mer data än Apple

Personlig integritet diskuteras allt mer och de stora teknikbolagen börjar få det allt jobbigare när det kommer till att samla in data. Men än så länge är det en hel del data som samlas in.

I en undersökning av Douglas Leith från Trinity College visas det att Google samlar in tjugo gånger mer data från användare på Android än Apple gör från iOS. I undersökningen lästes det av hur mycket data respektive operativsystem skickade tillbaka till Googles och Apples servrar. Förinstallerade appar användes i undersökningen och dessutom när telefonen var i inaktivt läge.

I undersökningen kunde man se att operativsystemen tog kontakt med servrarna så fort man kollar runt på hemskärmen eller sätter i ett sim-kort och sedan i genomsnitt varje 4.5 minut. iOS samlade automatiskt in data från Siri, Safari och iCloud medans Android samlade in från Chrome, YouTube, Google Dokument, Personlig säkerhet, Google Messenger, klockan och sökfunktionen även om man inte är inloggad.

Så fort en telefon startades upp så uppmättes det att 42KB skickades tillbaka till Apple medans Android skickade tillbaka 1MB under samma test. När telefonen befann sig i inaktiv läge så skickades varje tolvtimmars-period 52KB data från iOS tillbaka till Apple och 1MB från Android till Googles servrar. Detta betyder enligt undersökningen att Google samlar in ungefär 2.6TB data per dygn från användare i USA. Apple samlar in 10.6GB under samma tidsram.

En talesman för Google kontaktade Ars Technica angående undersökningen och tycker att den ger en orättvis bild. Då talespersonen menar att både Android och iOS behöver kunna kommunicera för att upptäcka att operativsystem beter sig som det är tänkt och att de hålls uppdaterade. Vill ni läsa hela undersökningen finns den här.

Via: 9to5mac

Skriven av Marcus Larsson

På tisdag är det dags för Apple-event och ett nytt rykte har dykt upp till ytan och vi kanske får se lite mer hårdvara än vad vi först trott.

Vi har inte blivit helt bortskämda med MagSafe-tillbehör men nu börjar tillverkare sakta men säkert släppa nya produkter.

iPhone 13 eller iPhone 12S som troligtvis lanseras till hösten verkar få små förändringar och senaste konceptbilder visar att kameramodulen förändras.

Nya skal och band för Apple Watch kan vara en del av Apples släpp som sker i samband av nästa veckas event.

Nästa vecka är det äntligen dags för Apple-event igen och nu ryktas det om att vi kommer få se en ny Apple Pencil.

Apple Pay har funnit i Sverige ett bra tag nu men vissa banker har tagit längre tid på sig än andra men nu är det dags för Skandia.