Är iPhone 12 en försmak på framtidens iPhone-modeller?

iPhone 12 har nu äntligen visats upp och MagSafe har hittat in i iPhone, men frågan är vad det egentligen betyder?

En av nyheterna i iPhone 12-serien är att MagSafe kommer tillbaka från de döda och hittar in i iPhone. På baksidan av iPhone 12 sitter det under chassit flertalet magneter som är formade som en cirkel. Vi har nog alla någon gång lagt vår iPhone på en Qi-laddare och sedan någon timme senare insett att vi lade ned den lite snett och telefonen har därför inte fått laddning alls. Magneternas syfte i iPhone 12-serien är att hålla MagSafe-laddaren på plats så att laddaren alltid placerar sig på rätt ställe - en enkel men genialisk lösning.

Dagen efter eventet så satt undertecknad och funderade på det här med MagSafe och vad det faktiskt betyder. Vi har under en lång period sett rykten som pekar på att Apple aldrig kommer implementera USB-C i iPhone utan att de istället kommer lansera en helt portlös telefon. Nu med lanseringen av MagSafe så börjar det ryktet faktiskt kännas väldigt logiskt. Att Apple skulle ta bort lightning och enbart erbjuda Qi-laddning är ett scenario som känns väldigt ologiskt. Fördelen med en vanlig laddkabel är att vi kan ladda och prata i telefonen samtidigt, sitta och spela ett spel eller slösurfa samtidigt som vår iPhone blir uppladdad. Med vanlig hederlig Qi-laddning där konceptet är att telefonen skall ligga på en platta är det nästan omöjligt att använda telefonen samtidigt som den laddas.

Men så kom då MagSafe-lösningen och genast så blev det gamla ryktet något som faktiskt skulle kunna bli verklighet. En portlös iPhone med en MagSafe-lösning skulle innebära att vi kan plocka upp telefonen och använda den samtidigt som telefonen får trådlös laddning då den tack vare magneterna fortfarande sitter kvar. Samma MagSafe-lösning kan vi använda och koppla in i vår powerbank och precis som vanligt kan vi använda vår telefon medans den laddas. Visst känns det ganska logiskt nu med en portlös iPhone trots allt?

Men så har vi då den stora frågan: Varför i hela friden skulle Apple vilja lansera en portlös iPhone?

Det kan säkert finnas flera anledningar till detta och den som känns mest logisk är för att kunna höja IP-klassificeringen på framtida iPhone-modeller. Har vi ingen laddport så är det ett hål mindre där vatten kan ta sig in och vem vet, då kanske det blir helt ofarligt att ge oss ut på en dyktur med vår iPhone i badbyxan? Oavsett vad så skall det bli otroligt intressant att att se om MagSafe är lösningen som tar bort lightning och täpper igen hålet för gott.