Recension: Netgear NightHawk botar nätverksångesten

Vi testar att byta ut vår trötta internetleverantörs router mot ett NightHawk Mesh WiFi 6-system - något motvilligt då nätverk är det tråkigaste och mest ångestbringande en person kan sysselsätta sig med.

Undertecknad kan erkänna att den lidit av svår nätvärksångest en längre tid. Vederbörande har behövt uppgradera nätverkslösningen hemma väldigt länge efter att kört med fiberleverantörens router. Men alla smarthubbar höll tillbaka. Tänk att behöva installera allt från början igen. Det orkar ingen frisk människa.

Undertecknad erkänner också motstridigt att han inte helt förstått detta med mesh-system och förväntningarna var att vi kopplar in systemet i vår gamla trötta router för att expandera ut det och få bättre täckning i hemmet.

Hur fungerar ett meshsystem?
Men om vi ska börja där. Så fungerar inte alls ett meshsystem - vi byter ut vår gamla router mot routerndelen i paketet. Sedan placerar vi ut de två satelliterna i vårt hem. Det som gjorde att jag vågade ta steget var att mina kollegor berättade att om vi väljer samma namn och lösenord till vårt nya nätverk så kommer vi inte behöva installera om någon av alla smarta hubbar - men fungerar det verkligen så?

Faktiskt så är det precis vad det gör.
Routerdelen av systemet har bara en nätverks-utgång så det krävdes en nätverks-switch för att kunna plugga in alla trådade enheter. Sen kan vi via den tillhörande appen välja namn och lösenord väldigt enkelt. Så vi kopierade vårt gamla SSID och lösenord och smack så anslöts alla enheter till vårt nya system. Lyckan var total och ångesten borta.

Installation.
Det är precis lika enkelt som det låter att koppla in detta system. Från fiberboxen på väggen sätter vi en nätverkskabel till routern och i vårt fall en switch med trådade enheter in i densamma. Sedan placerar vi ut satelliterna och ger alla tre enheter ström. Sen är det bara gå till appen i vår telefon och installationen sköter sig mer eller mindre själv efter några snabba val.

Stabilitet i tillvaron.
Vi har idag en fiberuppkoppling på 100/10 vilket är vad vi legat på i mätningar, oftast strax under. Men direkt efter installation så visade det sig att NightHawk Mesh WiFI 6 System levererar 149mbit/s ner och 48mbit/s upp. Vilken skillnad - varför tog vi inte det här steget tidigare? Efter några dagars användning kan undertecknad också skriva under på att nätverket är stabilare än någonsin och håller samma hastigheten i hela huset.

Täckning.
Dålig mottagning till Wi-Fi har vi aldrig riktigt upplevt i vårt hem även om det är ett radhus av tegel på 117 kvm fördelat på två våningar. Routern har stått centralt placerad och nått överallt men stabiliteten och hastigheten är något som varierat. Men med NightHawk upplever vi inte alls samma varierande stabilitet och nätverket jobbar på bättre än någonsin. Men det är väl det som är faran med att vänja sig med ett dåligt nätverk - vi visste inte vad vi gått miste om förens vi fick prova. Vilket resulterade att vi direkt ringde vår internetleverantör och ökade på abonnemanget för att få ännu mer fart under galoscherna. Vi får vänta tills september med att uppleva detta men med 150mbit i sekunden i precis hela huset känner vi oss ändå nöjda - men mycket vill ha mer!

Teknik och utseende.
Paketet innehåller 3 delar. En sändande router och två mottagande satelliter. Systemet levererar WiFi 6 802.11ax i upp till 1.8 Gigabyte i sekunden och med satelliterna rätt placerade kan de täcka över 300 kvadratmeter.

De är riktigt snygga i sitt svarta utförande och texturen på ovansidan är näst intill vacker. Dock är de något större än vad vi fick intrycket av när vi först såg förpackningen (12x12x6 cm). På baksidan möts vi av en ethernet-port och uttag för strömadapter samt knapp för synkronisering och ett nålhål för reset på samtliga enheter där routern också såklart bjuder på en extra ethernet-port för att ansluta trånade enheter.

Appen och funktion.
Netgears app för mesh-systemen är densamma med olika namn för till exempel Orbi som för NightHawk där appen till vårt system kommer i ett snyggt svart/grått utförande. Det är en snygg och välgjord app som är lätt att förstå sig på och nätverk har aldrig varit så enkelt.

Den bjuder på funktioner som föräldrakontroll och vi kan se vilka enheter som är uppkopplade mot vårt system och släcka kontakten om vi vill att dottern ska ge upp YouTube för en stund. Samtidigt kan vi läsa av förbrukning för dagar, veckor och månader vi kan också sätta upp och dela med oss av ett gästnätverk som besökaren enkelt kan ansluta till med en QR-kod på vår mobilskärm. Det känns som vi får allt i en och samma app. Dock behöver vi ansluta via en webbläsare för att göra mer avancerade inställningar som dedikerade IP-adresser och sådant som någon vilsen i nätverksdjungeln inte vill gå in på.

Summering.
För undertecknad som är mer eller mindre novis på nätverk så blev steget enormt till ett väl fungerande meshsystem. Men i NightHawks fall så är det ett snyggt system fullsmockat med den senaste tekniken och stödjer det senaste protokollet WiFi 6 som levererar stabilt internet i snabba hastigheter. Installationen är enkel, appen är bra - snygg och väldigt enkel och systemet ger en helt perfekt uppkoppling i hela huset på båda våningarna. Så vi kan inte annat än rekommendera detta system. Det gör jobbet riktigt bra och levererar till både i utseende och funktion.

Namn: Netgear Nighthawk Mesh WiFi 6 System - 3-pack (MK63).
Trådlös standard: WiFi 6 6 802.11ax.
Trådlös räckvidd: 300+ kvadratmeter.
Portar: Routern har 2st ethernet, satelliterna 1st samt ingång för strömadapter.
Maxhastighet: 1.8 Gbit/s.
Mått på enheter: 12x12x6 centimeter.
Ingår i paketet: En basstation, två satelliter och tillhörande strömadaptrar.
Pris: cirka 4 200 kronor.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Skriven av Dennis Klarin
Kommentarer
5 svar

Med nya iMac lanserade Apple ett nytt Magic Keyboard med Touch ID och nu går det att köpa löst.

Att ha ren och fräsch luft hemma blir allt mer populärt och idag visar IKEA upp sin senaste serie som heter STARKVIND.

Apple har haft en app till Android under flera år med namnet ”Flytta till iOS” som ska underlätta bytet mellan Android till iPhone - nu är det Googles tur.

Intel har sakta börjat tappat sin status som ledande processortillverkare och i en ny värld där mindre är bättre tror sig nu processorjätten att de kan återta tronen om några år.

En iMac med större skärm och bättre processor har länge ryktats lansera under pågående år men nu påstås det att väntan blir längre.

Apple fortsätter hitta nya material att använda i sina chassi till iPhone och nu påstås det alltså bli titanlegering.