Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension: Vi testar smart lås från TheiShare

Lås är ju vanligtvis en ganska tråkig produkt men ett måste för att hålla tjuvar borta från våra saker. Men tänk om det fanns ett smart lås som du själv eller flera andra kan använda tillsammans?

Junaid Joosani driver företaget TheiShare där målet är att minska resursslöseri genom delningsekonomi. Därför har han utvecklat ett smart lås som går att använda i en delningspool. Företaget är i ett tidigt stadie men de har testcyklar på plats i Upplands Bro som går att låsa upp med deras smarta lås och app. Man scannar en QR-kod och anger hur länge man vill hyra cykeln och sen är det bara att trampa iväg - supersmidigt.

Dumma saker som blir smarta är alltid något som vi intresserar oss av så vi ville titta närmare på deras lås och app för att se hur bra det fungerar att använda själv utan någon delningspool. Själva låset är ett kedjelås som passar perfekt att använda med vår elsparkcykel (M365 Pro). Att komma igång är busenkelt och vi laddar ned appen Frekis från App Store och stoppar in tre stycken AAA-batterier i låset, vi följer anvisningarna i appen och sen är vi redo att börja använda det.

Låset är IP-klassificerat (IP55) och har ett inbyggt larm som tjuter riktigt högt (110 dB). De inbyggda sensorerna känner av om någon är framme och pillar på låset och då drar larmet igång, skulle någon försöka kapa låset så känner det även av det och börjar sjunga i 110 decibel. Det finns även en geofencing som loggar alla resor och vi kan enkelt se hur långt vi åkte och när vi cyklar kan vi även se kaloriförbränning.

Att använda låset är väldigt enkelt och det enda vi behöver göra är att trycka på den lilla knappen på framsidan av låset för att låsa. När vi kommer tillbaka och skall låsa upp öppnar vi Frekis-appen och scannar QR-koden på låset och sen är det klart. Att slippa tänka på att ta med sig nyckel till låset är faktiskt väldigt smidigt och att det har ett inbyggt larm som tjuter riktigt högt gör att vi känner oss trygga att ställa vår elsparkcykel utanför affärer och slippa oroa oss för att den är borta när vi kommer tillbaka. Appen är enkel att använda och det är kul att hålla koll på sina resor och se hur långt man åkte och hur lång tid det faktiskt tog. En annan smidig sak är att du kan dela låset med vänner och familj så de kan låsa cykeln eller elsparkcykeln om du själv inte är hemma. En annan kul sak är att de även har släppt ett SDK så andra app-tillverkare kan bygga appar som fungerar med låset.

Vill du läsa mer om låset kan du göra det på TheiShare.com och Junaid Joosani var snäll och gav samtliga läsare på 99mac 30% rabatt genom att använda koden "99mac" i kassan. Låset som vi testade ovan kostar 640 kronor och vi kan inget annat än att rekommendera det.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.