4K-inspelningar kommer att bli hälften så stora i framtiden

H.266/VVC är här för att lätta på våran lagring och våra mobilabonnemang. 4K- och 8K-video kommer att halveras i storlek.

En ny codec är här med namnet H.266/VVC, vilket kommer att halvera datan för våra videoinspelningar och videoströmmar på internet. Den nya omkodningen har blivit godkänd och kommer att efterträda H.265/HEVC som vi filmar med på våra iPhone 7 och senare. Vad detta troligtvis innebär för framtiden är att 90 minuter 4K-inspelning på en iPhone går ifrån att ta upp 10GB data till endast 5GB. Antagligen kommer det dröja ett par år innan Apple anammar den nya standarden till sin iPhone. Men då kommer vi med stor säkerhet även kunna filma i 8K, vilket gör det ännu mer behövligt.

Apple introducerade sitt stöd för H.265/HEVC år 2017 med lanseringen utav iOS 11. Denna codec blev tillgänglig 2013, alltså fyra år tidigare. Den krävs för 4K video upp till 60fps och även för 240fps slowmotion-video. Den nya H.266/VVC är utformad för högupplöst video upp till 8K över internet och kommer att kräva mindre data utan att dra ner på upplösningen.

Via: 9to5mac

Skriven av Marcus Larsson

Här kommer tre tips som får Apple Arcade att se väldigt prisvärt ut, åtminstone i en månad. Äventyr och vackra miljöer får dessa titlar att sticka ut.

Tydligen är inte längre päron äpplets motsats - Apple stämmer bolag med päronlogotyp.

Att Amazon är på ingång till vårt avlånga land har de redan bekräftat men vi kan nu avslöja när deras digitala butik lanseras.

På senare tid har vi Apple-användare blivit bortskämda med HomeKit-kompatibla kameror och Eve är här med Eve Cam som vi har tittat närmare på.

Apple bjuder på hemligt påskägg i Apple Store i ära för dess tionde år. Så läs detta om du vill smälla en ballong innan du köper din nästa Macbook.

Den som hade hoppats på att kunna spela med Google Stadia på sin iPhone i framtiden, får nu denna tråkiga nyhet från Apple. App Stores regler står vägen för dig och din vita handkontroll.