Recension: Xiaomi Dreame V10 - robotdammsugarens bästa vän

Robotdammsugare är bland det bästa som har hänt mänskligheten men det finns fullt av ställen i hemmet där den inte kan städa.

Därför har vi tittat närmare på Xiaomi Dreame V10 för att se om den kan vara ett värdig komplement till vår Roborock S50. Ett problem med robotdammsugare är att de inte kommer åt vid lister, i trånga hörn, i sängar och på soffor. Så kan vi slänga vår vanliga dammsugare och köra fullt ut med en robotdammsugare och Dreame V10?

Design

Vi gillar designen på Dreame V10 och den för tankarna till betydligt dyrare handdammsugare så som Dyson. Den är mer eller mindre genomgående i plast men känns inte på några sätt billig. Vi har en smutsbehållare som är genomskinlig vilket både är snyggt och smart om vi skulle råka dammsuga upp något som inte skall vidare till papperskorgen sen.

Lite specifikationer

Dreame V10 har en sugkapacitet på 22 000Pa och vi kan välja på tre olika hastigheter. Kör vi den på det långsammaste läget så kan vi städa i 60 minuter, väljer vi standardläget får vi 30 minuter och med maximal styrka får vi 10 minuter. Dessa siffror kommer från tillverkaren och de stämmer faktiskt bra med verkligheten. När dammsugaren får slut på batteri hänger vi fast den på laddaren och får vänta 3 1/2 timme innan vi har fullt batteri igen. Dammsugaren har femstegs HEPA-filtrering och skall fånga upp 99,9 procent av allt damm.

Mycket tillbehör

Dreame V10 hängs på väggen och till dammsugaren får vi en drös med olika tillbehör som underlättar vår städning. Med i lådan hittar vi ett förlängningsrör i metall, munstycke för golv, munstycke för sängar och möbler, borstmunstycke, fogmunstycke, ett böjbart munstycke samt en adapter. Vi är inte helt bevandrade i handdammsugarvärlden men det känns som Xiaomi skickar med väldigt mycket tillbehör vilket är tacksamt.

Så hur är det att städa med den?

Att först klicka igång vår robotdammsugare och låta den göra grovjobbet för att sedan plocka upp Dreame V10 och ta det sista är fantastiskt smidigt. Det har aldrig varit lättare att städa och med alla olika munstycken som enkelt byts ut och även förvaras direkt på hållaren på väggen går städningen riktigt snabbt. Den har inga problem med att få upp grus från hallen eller gamla chipssmulor från vår lurviga matta. Med en robotdammsugare och V10 kan vi utan problem slänga ut vår vanliga dammsugare ur städskåpet och aldrig använda den igen. V10 klarar sig så klart även bra på egen hand utan robotdammsugare men för att minimera antal minuter vi behöver lägga på städning så är det en oslagbar kombination.

Summering

Dreame V10 är en riktigt bra handdammsugare som fungerar lika bra på egen hand eller i kombination med en robotdammsugare (eller vanlig dammsugare). Det följer med flera munstycken och sugkraften är imponerande men på det kraftfullaste läget låter den lite väl högt. Vi hade gärna även sett att dammsugaren gick att få in i deras egna app så man kan se batteristatus och lite mer. Men är du ute efter en relativt billig och smidig handdammsugare så är det helt klart värt att titta närmare på V10.

Namn
Xiaomi Dreame V10
Tillverkare
Xiaomi
Färg
Vit
Drifttid
60 minuter i eco-läge, 30 minuter i normalläge, 10 minuter med maximal sugkraft
Kapacitet
100000 rpm motor, 22000pa lufttryck, 450W motor
Pris
Ca 2 990 kronor
Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
2 svar

Här kommer tre tips som får Apple Arcade att se väldigt prisvärt ut, åtminstone i en månad. Äventyr och vackra miljöer får dessa titlar att sticka ut.

Tydligen är inte längre päron äpplets motsats - Apple stämmer bolag med päronlogotyp.

Att Amazon är på ingång till vårt avlånga land har de redan bekräftat men vi kan nu avslöja när deras digitala butik lanseras.

På senare tid har vi Apple-användare blivit bortskämda med HomeKit-kompatibla kameror och Eve är här med Eve Cam som vi har tittat närmare på.

Apple bjuder på hemligt påskägg i Apple Store i ära för dess tionde år. Så läs detta om du vill smälla en ballong innan du köper din nästa Macbook.

Den som hade hoppats på att kunna spela med Google Stadia på sin iPhone i framtiden, får nu denna tråkiga nyhet från Apple. App Stores regler står vägen för dig och din vita handkontroll.