WWDC: Det här är nytt i iOS 14

Väntan är över och WWDC är äntligen här och Apple har nu visat upp sitt kommande iOS 14.

Nytt i år är bland annat att vi nu kommer få möblera om ordentligt på hemskärmen med något som Apple kallar App Library. Funktionen organiserar automatiskt apparna på hemskärmen och sorterar upp dem i olika kategorier vilket drastiskt minskar antalet sidor.

Widgets äntrar även iOS 14 och vi kan nu ha dem på hemskärmen. Vi kan ha allt från podcast-appar till väder och vi får ett eget galleri där vi har tillgång till alla widgets. Detta är något som enbart har gått via Jailbreak innan men nu är det här till alla.

Något annat som har varit efterlängtat är PiP (Picture in picture), det betyder att vi nu kan titta på film och surfa samtidigt. Detta är en funktion vi länge haft på iPadOS men nu kommer det även till iOS.

Precis som vi har önskat så har Siri krympt ordentligt och vi har nu bara en diskret ikon i botten eller så får vi informationen direkt i en rullgardin i toppen av telefonen. Siri har även blivit betydligt smartare och kan besvara fler saker än tidigare. Siri kan även översätta språk automatiskt.

iMessage blir smartare och nu kan vi pinna favoritpersoner i toppen av iMessage så vi enkelt kan komma till de konversationerna vi oftast hänger i. Det blir även lättare i gruppchattar i iMessage då vi kan svara direkt på ett meddelande så det hamnar som en egen tråd under meddelandet. Det går även att ställa in så vi enbart får notiser om vi blir omnämnda i chatten.

Apple Maps får en drös med nyheter med djupare integrering till tredjepars-appar och vi kan nu även få våra destinationer planerade efter om vi kör med en elbil och måste kunna ladda upp bilen.

CarPlay får lite nytt och det går nu att byta bakgrund om så önskas och precis som ryktena har spått så visar Apple upp CarKey. Det betyder att vi kan låsa upp vår bil med vår iPhone. Den första bilen med stöd blir BMW' nya 5-serie. Det går att dela sin nyckel med andra så familjemedlemmar eller andra kan låna bilen utan att behöva en full nyckel. Med hjälp av U1-chippet så skall bilen gå att låsa upp även om telefonen är i handväskan eller fickan.

App Clips är en ny funktion som gör att vi snabbt kan låsa upp en elsparkcykel, köpa en kaffe eller använda någon annan tjänst utan att behöva gå in i själva appen. App Clips dyker upp i iMessage, Safari och många fler appar om någon skickar en länk till en produkt eller sida som har stöd för App Clips. Butiker och tjänster kommer även kunna ha en klisterlapp uppe där användarna kan scanna eller blippa telefonen mot klistermärket för att använda App Clips.

Texten uppdateras löpande.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
64 svar

Drömmer du om Philips Ambilight men valt fel TV eller har svårt att separeras från din gamla trotjänare? Nu har Philips löst problemet med Hue Gradient Lightstrip så att du kan få synkande ljus från vilken enhet som helst. Vi tar en titt och ser vad den levererar.

För dem som ogillar den välkända stammen på AirPods kan kanske glädjas av att det ryktas om att Apple jobbar på en design utan den.

För er som har märkt att Måndagsquizet uteblev idag försöker vi plåstra såren lite med en demonstration av Apples första dator.

Den här veckan recenserade vi den efterlängtade iPad Air och packade upp höstens första leverans av iPhone 12.

Skippar du årets iPhone men vill kunna njuta av de nya bakgrundsbilderna så finns de att ladda ner här.

De som är rädda om sina skal gör rätt i att ta av dem innan de laddar med MagSafe om de vill undvika att märka dom med en cirkel runt loggan.