Tile anklagar Apple för konkurrenshämmande beteende

Bolaget bakom de smarta brickorna som håller koll på våra nycklar och mycket mer anklagar nu Apple för konkurrenshämmande beteende.

Tile som de flesta nog känner igen för sina Bluetooth-trackers som vi kan fästa på nyckelknippan, fjärrkontrollen eller annan valfri enhet som ofta försvinner tycker inte Apple spelar ett rent spel.

De har i veckan lämnat in en protest till EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Tile anser att Apple spelar ett fult spel när de försvårar för tredjepartsprodukter och tjänster likt Tile's i de ändringar som gjordes i iOS 13. Tidigare har deras enheter haft alternativet "tillåt alltid" som standard för att kunna hålla koll på platsspårning men nu är det avstängt som standard. De gillar inte heller att Apple har slutat sälja deras produkter i sina fysiska affärer.

Apple har kommenterat saken i Financial Times och de förnekar anklagelserna att de med flit gör det svårare för tredjepartstjänster och produkter utan att detta är ett ingrepp de gjort för att skydda användarnas integritet:

“We strenuously deny the allegations of uncompetitive behaviour that Tile is waging against us. Consistent with the critical path we’ve been on for over a decade, last year we introduced further privacy protections that safeguard user location data. Tile doesn’t like those decisions so instead of arguing the issue on its merits, they’ve instead decided to launch meritless attacks.”

Den europeiska kommessionen har meddelat att de har mottagit protesten och att ärendet just nu är satt som status pågående. Att Tile är stressade råder det nog inga tvivel om med tanke på att Apple sedan en lång tid tillbaka har arbetat på egna brickor som med största sannolikhet kommer att heta AirTags. När dessa kommer visas upp vet vi ännu inte men det kan ske på WWDC nu i juni eller i höst när Apple skall visa upp nya mobiltelefoner.

Via The Verge

Lästips: Spana in vår recension av Tile.

Skriven av Marcus Attefors

M. Night Shyamalans psykologiska thrillerserie Servant släpptes i november förra året till Apple TV+ och snart är säsong två här.

Apple fortsätter att göra sin streamingtjänst Apple TV+ tillgänglig på fler plattformar och nu hittar den snart in i våra spelkonsoler.

Det är många som i skrivande stund har beta-versionen av iOS 14 på sin mobiltelefon och i den här guiden går vi igenom hur man får in sin säkerhetskopia på sin nya iPhone.

Då var det dags för ännu ett avsnitt av Macradion och denna vecka är det iPad och iPhone på schemat.

Tom’s Guide testar batteritiden på både iPhone 12 och iPhone 12 Pro och bekräftar det vi redan vet om 5G - att det drar ström.

iPhone 12 Pro Max är större och bättre men batteritiden verkar bli detsamma som föregångaren.