Tile anklagar Apple för konkurrenshämmande beteende

Bolaget bakom de smarta brickorna som håller koll på våra nycklar och mycket mer anklagar nu Apple för konkurrenshämmande beteende.

Tile som de flesta nog känner igen för sina Bluetooth-trackers som vi kan fästa på nyckelknippan, fjärrkontrollen eller annan valfri enhet som ofta försvinner tycker inte Apple spelar ett rent spel.

De har i veckan lämnat in en protest till EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Tile anser att Apple spelar ett fult spel när de försvårar för tredjepartsprodukter och tjänster likt Tile's i de ändringar som gjordes i iOS 13. Tidigare har deras enheter haft alternativet "tillåt alltid" som standard för att kunna hålla koll på platsspårning men nu är det avstängt som standard. De gillar inte heller att Apple har slutat sälja deras produkter i sina fysiska affärer.

Apple har kommenterat saken i Financial Times och de förnekar anklagelserna att de med flit gör det svårare för tredjepartstjänster och produkter utan att detta är ett ingrepp de gjort för att skydda användarnas integritet:

“We strenuously deny the allegations of uncompetitive behaviour that Tile is waging against us. Consistent with the critical path we’ve been on for over a decade, last year we introduced further privacy protections that safeguard user location data. Tile doesn’t like those decisions so instead of arguing the issue on its merits, they’ve instead decided to launch meritless attacks.”

Den europeiska kommessionen har meddelat att de har mottagit protesten och att ärendet just nu är satt som status pågående. Att Tile är stressade råder det nog inga tvivel om med tanke på att Apple sedan en lång tid tillbaka har arbetat på egna brickor som med största sannolikhet kommer att heta AirTags. När dessa kommer visas upp vet vi ännu inte men det kan ske på WWDC nu i juni eller i höst när Apple skall visa upp nya mobiltelefoner.

Via The Verge

Lästips: Spana in vår recension av Tile.

Skriven av Marcus Attefors

Tom’s Guide testar batteritiden på både iPhone 12 och iPhone 12 Pro och bekräftar det vi redan vet om 5G - att det drar ström.

iPhone 12 Pro Max är större och bättre men batteritiden verkar bli detsamma som föregångaren.

Äntligen kom samma designspråk som vi har på iPad Pro till iPad Air och nu skall vi ta en titt för att se om den lever upp till förväntningarna.

AirTags saknas fortfarande och nya rykten talar för att den lilla trackern kan komma i två storlekar.

På fredag är det dags, då kommer äntligen iPhone 12 och iPhone 12 Pro och vi är många som har längtat efter dessa telefoner.

Apple Music vidareutvecklas och blåser liv i vår barndoms musikkanaler. Igår lanserade Apple sin musikkanal Apple Music TV som är en kanal i Apple TV-appen som ger oss musikvideos dygnet runt.