Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Lär dig älska din Touch Bar

Touch Bar är en vattendelare, eller kanske inte, de flesta verkar hata den. Hur många gånger har vi inte svurit över att vi kommer åt Siri när vi famlar efter fingertrycksläsaren?

Men det var enklare än vad vi trodde att få ordning på detta bekymmer när vi gick till botten med det. Vi hade helt missat att det finns en inställningssektion för Touch Bar och vad Apple kallar Control Strip i systeminställningar för tangentbord. Väldigt logiskt.

Till det första och värsta - Siri
När vi klickar oss in på "Anpassa Control Strip" under tangentbordsinställningar får vi upp ett fönster med alla de olika funktioner vi kan få på vår Touch Bar. Där ifrån är det bara att dra valfri 'knapp' ner till touchbaren och vi använder musen direkt på den fruktade lilla skärmen på vårt tangentbord för att placera ´knappen´ precis där vi vill ha den. Illa kvickt åkte Siri bort och istället lägger vi till ett tomrum mellan fingeravtrycksläsaren. Redan här är vi i mål. Vi andas ut, men det finns mer!

Fler funktioner med fn-knappen
När vi valt de knappar vi vill ha synliga går vi tillbaka till fönstret för tangentbord. Där kan vi välja vad Touch Bar ska visa konstant och vad som ska visas när vi håller ner "fn-knappen". Till exempel kan vi få tillbaka de klassiska F-tangenterna eller de kontroller för ljud och ljus som tidigare fanns på F-tangenterna. Undertecknad har ljus och ljus-kontrollerna synliga och håller jag in fn visas kommandon för det program jag använder. Vilket får oss in på just detta - funktioner som är unika för olika program.

Programunika funktioner
Som ni kanske märkt så ändras Touch Bar beroende på vilket program du befinner dig i. Här kan vi få klipp och klistra-funktioner, rättstavning och till och med emoji-val när vi chattar. Detta är heller inget som har använts speciellt flitigt. Men även detta går att göra bättre. När vi är i ett program som stödjer funktionen, går vi till menyraden och klickar Visa, sedan Anpassa Touch Bar. Där får vi upp de specifika kontrollerna för just det programmet och kan sedan möblera om precis som vi vill ha det. Med samma dra och släpp-funktion som vi använde oss av under Anpassa Control Strip.

Kärleken växer fram.
När vi lärt oss anpassa vår Touch Bar är den lättare att älska. Den känns kanske fortfarande rätt onödig och ibland saknar vi de fysiska knapparna. Men med lite enkla knep som redan finns i ditt OS (men som är lätta att missa) så kan vi leva med den och undertecknad har ändå fått en viss kärlek till den.

Undertecknads Touch Bar. Med ljud- och ljuskontroller samt en genväg till programmappen.

Köp en MacBook Pro och prova själv.

Skriven av Dennis Klarin

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.