Apple går med i FIDO för att få bort lösenord

Apple har visat sig jobba ganska hårt för att bli av med lösenord i sina enheter, inte minst med Touch ID och Face ID. Så tydligen är det inte bara vi användare som tycker att man allt för ofta får knappa in sitt lösenord manuellt.

Fido-alliansen är en organisation med ett enda mål att bli av med lösenorden och hitta andra lösningar för att identifiera sig själv online. Därav namnet FIDO som står för Fast IDentity Online. Det de jobbar med är pålitliga enheter, liknande det Apple använder sig av i tvåfaktorsautentisering och när det kommer till att låsa upp klockan med mobilen och datorn med klockan.

Apple var tydligen inte riktigt redo att gå ut med den här nyheten då tweets från Fido snabbt raderades. Men nu tycks det vara klart att Apple har blivit invalda som styrelsemedlemmar. Franska sidan MacG har gått till botten med detta och har idag hittat officiell information på Fidos hemsida och även hann fånga upp ännu en tweet som senare raderades med tillhörande bild från ett styrelsemöte där Apple presenteras tydligt med logotyp och orden ‘New Board Member’.

Det inlägget ser ni nedan;

The problem with passwords

I’ve been arguing for years that passwords are horrible.

They were fine way back in the days when we only needed a handful of them, but these days you need a password to do everything from transferring photos from a camera to an iPad through to ordering a pizza. We probably each have hundreds of the darned things.

Genom att gå med i Fido ansluter sig Apple till flera andra giganter i teknikbranschen som Amazon, Facebook, Google, Intel, Microsoft och Samsung. Men även en hel del stora namn från finansvärlden så som American Express, Mastercard, Paypal och Visa. Lösenord kan vi nog komma överens om att de är ganska hemska. Främst på mobila enheter där man behöver använda virtuella tangentbord som ska skiftas fram och tillbaka för att få med versaler, gemener, siffror och tecken. För att inte nämna när man tvingas skriva in lösenord manuellt på sin Apple TV och fippla med Touch-kontrollen och markeringen lever ett eget liv på tv-skärmen, om man inte sträcker sig efter en annan iOS-enhet i närheten som kan lösa jobbet.

Det hjälper verkligen med Face ID, Touch ID, inloggning med betrodda enheter och nyckelringar för lösenord. Men det gäller oss som är inne i Apples ekosystem och titt som tätt tvingas vi ändå mata in vårt lösenord till någon streamingtjänst och ens värld rasar samman. Detta upplever ändå vi som är insatta. Men de som inte har samma datavana och använder samma lösenord för alla tjänster eller har skrivna lappar stoppade i sitt mobilskal eller som post-it-lapp på skärmkanten. Det blir snabbt en djungel och med alla hundratals inloggningar man använder idag är det inte hållbart.

Så det är helt enkelt här Fido kommer in i bilden och med så stora namn i ryggen vore det revolterande om de kan ta fram en standard som alla enkelt kan använda. Fidos förslag är att använda sig av betrodda enheter likt Apple använder sig av i tvåfaktorsautentisering. Där man får upp och kan enkelt godkänna en annan enhet att ansluta till samma Apple ID samtidigt som man får upp en kod som ska skrivas in. Fido vill däremot få till detta med bara ett godkännande och att ingen kod ska behöva användas.

Som ett exempel ska det räcka att skriva in sitt användarnamn vid inloggning av någon tjänst och Fido skickar då en förfrågan till din mobil eller klocka där du enkelt godkänner inloggningen med ett knapptryck, fingeravtryck eller en glimt av ditt ansikte. Detta kan kännas osäkert men är egentligen både smart och säkert, för det som krävs är att man är inloggad på två enheter samtidigt. Både den som skickar förfrågan och den som ska godkänna. Samtidigt som båda enheterna måste vara personliga och registrerade på dig, så för att kunna komma åt en annan persons information krävs det att man har fysisk tillgång och kan ta sig in i både dator och klocka eller mobil och klocka och så vidare.

Det finns såklart mycket att jobba på och systemet kommer inte få se dagens ljus i morgon. Men om alla stora samarbetar så ska det nog komma till att bli en bra och gemensamt lösning för enklare inloggning. Ett som inte bara är låst till våra Appleprodukter och sätter sig på tvären oftare än vad vi önskar som vi upplever idag.

Skriven av Dennis Klarin

Microsoft har nu valt att samla Word, Excel och Powerpoint i en app istället för att vi ska ha flera olika på telefonen.

Minns ni Nintendos populära spelenhet Game Boy? Nu har Elago släppt ett skal så du kan få ditt AirPods-fodral att se ut som den gamla klassikern.

Året var 1990 och den 19 februari gjorde Adobe Photoshop sin debut på Macintosh. Trettio år har passerat och ingen har väl missat vad detta redigeringsprogram gjort för avtryck i världen. För att fira sin 30-årsdag adderar Adobe nya funktioner till Photoshop på iPad och Mac.

MacStories egna Federico Viticci har upptäckt att man nu kan få fram alternativa albumversioner i Apple Music, något Apple har lånat direkt från Beats.

Apple Music är en av Apples flera prenumerationstjänster och har blivit en viktig inkomstkälla för företaget. Deras största konkurrent är Spotify och det här med färdigkurerade spellistor gillar de båda.

En bok som vi förmodligen aldrig kommer kunna köpa i Apple Books är boken från den tidigare Apple-anställde Tom Sadowski.