IKEAs smarta rullgardiner är här men Apple-användarna får vänta

Inget HomeKit-stöd för IKEAs smarta rullgardiner när de börjar rullas ut till kunderna.

Rullgardinerna heter Fyrtur och Kadrilj och kom till det första svenska varuhuset i fredags.

Från början var det tänkt att de skulle kommit redan under våren men IKEA valde att vänta in stöd för Google Assistant, Amazon Alexa samt vad man sa Apple HomeKit. Men även den egna appen som då inte hade möjlighet att hantera rullgardiner.

Vad vi får

I paketet finns rullgardinen med batteri, de går ej att koppla in på elnätet. En repeater som ser till så att rullgardinen har kontakt med IKEAs gateway om den är långt i från och så en fjärrkontroll.

Installation

Om du bara vill styra dem med fjärrkontrollen fungerar direkt utan krångel. Vill vi kunna styra dem med appen behöver vi återställa kontrollen, para ihop den med gatewayn, och sedan ihop med gardinen igen. Detta sista steg fick göra om några gånger innan Fyrtur dök upp i IKEA Home Smart-appen som den heter nu.

Ha tålamod så kommer det fungera.

Vi ställde frågan till IKEAs presstjänst hur det står till med HomeKit och de har ej ännu återkommit. Däremot har en representant från IKEAs egna smarta hem-grupp meddelat via Reddit att HomeKit kommer fungera senare i höst. Vad det innebär i praktiken återstår att se.

Uppdaterat: Nu har även IKEAs presstjänst svarat.

Du köper gardinerna via IKEAs varuhus.

Skriven av Peter Esse
Kommentarer
10 svar

Helpsters och Ghostwriters är två serier riktade till de lite yngre medlemmarna av familjen.

En av de största nyheterna i Apples kommande flaggskepp iPhone 11 är att telefonerna äntligen får ett nattläge.

I denna veckas avsnitt hoppar Marcus och Peter på ett flyg ned till Berlin för att stryka något från sin bucket list.

I sin tredje upplaga blir hjälmersättaren Hövding uppkopplad till din iPhone.

Klockan 14.00 kan du börja beställa iPhone 11 och iPhone 11 Pro från Apple, operatörer och övriga återförsäljare. Om du använder nedanstående länkar får vi på 99mac en slant som går vidare till verksamheten.

Vi har under en längre tid kunnat avnjuta ett mörkt tema i Slack på våra iPhones men till macOS har temat lyst med sin frånvaro.