Allt du behöver veta om HomeKit Secure Video

I höst kommer utvecklare av smarta kameror ha möjligheten att implementera stöd för HomeKit Secure Video som Apple visade upp på WWDC, men vad är det och hur kommer det fungera?

Så fungerar det idag

Om du har en smart kamera placerad i ditt hem idag så lagras dina klipp förmodligen i ett av tillverkarens egna moln. I många fall betalar vi även en separat månadskostnad för att komma åt dessa filmer. Användaren har ingen större kontroll över dessa videoklipp och många tillverkare analyserar även videoklippen för att kunna förbättra sin AI. Det finns dock undantag där bland annat Netatmo erbjuder lagring lokalt på minneskort.

Så vill Apple göra

HomeKit Secure Video ger användaren full kontroll över sina inspelade videoklipp, höjer i många fall säkerheten och kan även göra så månadskostnaden blir lägre. Det hela sköts via End-to-end-kryptering och precis som med HomeKit så agerar iPad, Apple TV eller HomePod som hub och all data analyseras direkt via dessa. Filerna laddas sedan upp till iCloud där materialet går att ladda ned eller titta på.

Vad kommer det kosta?

Videos kommer att lagras ”kostnadsfritt” i tio dagar om man har ett aktivt iCloud-konto på 200GB eller mer. Värt att notera är att dessa videos som lagras inte äter upp dina redan betalda gigabyte. Om du bara länkar en kamera till iCloud så krävs ett abonnemang på 200GB och det kostar 29 kronor per månad. Om du vill länka upp till fem kameror så måste du teckna eller inneha abonnemanget på 2TB som kostar 89 kronor per månad.

Har några tillverkare hoppat på detta?

Det är tre bolag som redan har meddelat att deras kunder kommer kunna använda HomeKit Secure Video med vissa av deras kameror och det är Netatmo, Logitech och Eufy. Förhoppningsvis ansluter fler bolag lagom till lanseringen i höst.

Så är detta bra?

Vi tycker absolut att detta låter som en fantastiskt tjänst för alla som redan är inne i Apples ekosystem. Att dessutom ta kontrollen över sina eget material gör det förmodligen mer bekvämt för folk att ha kameror uppsatta i hemmet. Den största fördelen är att många redan idag betalar för utökad iCloud-lagring vilket gör att det går att säga upp månadskostnaden hos kameratillverkaren. Tjänsten kommer lanseras i höst i samband med lanseringen av Apples nya uppdateringar till iOS, watchOS, tvOS, iPadOS och macOS.

Skriven av Marcus Attefors
Clean my mac!

Mophie fortsätter bredda sin portfölj och har nu lanserat en ny trådlös laddplatta, två billaddare och en rad olika USB-kablar.

Spelutvecklaren Thatgamecompany har nu släppt sitt spel Sky: Children of the Light som först visades upp till Apple TV 2017.

Snart kommer det förmodligen bli mer trångt än vanligt på IKEA-varuhus runt om i världen då de har två intressanta produkter på ingång.

Clean my mac!

Apple uppmärksammade idag internationella emojidagen genom att ge oss en förhandstitt på en del av alla nya emojis som kommer att lanseras i höst.

Året var 2015 och Apple lanserade Split View till iPad där användare kunde placera två olika appar bredvid varandra - nu ett par år senare går detta att göra även med Spotify.

Idag släppte Apple en ny beta till utvecklare och det är beta nummer fyra till iOS 13. I uppdateringen bjuds det på en rad förbättringar till funktionen 3D Touch.

Clean my mac!