Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Allt du behöver veta om HomeKit Secure Video

I höst kommer utvecklare av smarta kameror ha möjligheten att implementera stöd för HomeKit Secure Video som Apple visade upp på WWDC, men vad är det och hur kommer det fungera?

Så fungerar det idag

Om du har en smart kamera placerad i ditt hem idag så lagras dina klipp förmodligen i ett av tillverkarens egna moln. I många fall betalar vi även en separat månadskostnad för att komma åt dessa filmer. Användaren har ingen större kontroll över dessa videoklipp och många tillverkare analyserar även videoklippen för att kunna förbättra sin AI. Det finns dock undantag där bland annat Netatmo erbjuder lagring lokalt på minneskort.

Så vill Apple göra

HomeKit Secure Video ger användaren full kontroll över sina inspelade videoklipp, höjer i många fall säkerheten och kan även göra så månadskostnaden blir lägre. Det hela sköts via End-to-end-kryptering och precis som med HomeKit så agerar iPad, Apple TV eller HomePod som hub och all data analyseras direkt via dessa. Filerna laddas sedan upp till iCloud där materialet går att ladda ned eller titta på.

Vad kommer det kosta?

Videos kommer att lagras ”kostnadsfritt” i tio dagar om man har ett aktivt iCloud-konto på 200GB eller mer. Värt att notera är att dessa videos som lagras inte äter upp dina redan betalda gigabyte. Om du bara länkar en kamera till iCloud så krävs ett abonnemang på 200GB och det kostar 29 kronor per månad. Om du vill länka upp till fem kameror så måste du teckna eller inneha abonnemanget på 2TB som kostar 89 kronor per månad.

Har några tillverkare hoppat på detta?

Det är tre bolag som redan har meddelat att deras kunder kommer kunna använda HomeKit Secure Video med vissa av deras kameror och det är Netatmo, Logitech och Eufy. Förhoppningsvis ansluter fler bolag lagom till lanseringen i höst.

Så är detta bra?

Vi tycker absolut att detta låter som en fantastiskt tjänst för alla som redan är inne i Apples ekosystem. Att dessutom ta kontrollen över sina eget material gör det förmodligen mer bekvämt för folk att ha kameror uppsatta i hemmet. Den största fördelen är att många redan idag betalar för utökad iCloud-lagring vilket gör att det går att säga upp månadskostnaden hos kameratillverkaren. Tjänsten kommer lanseras i höst i samband med lanseringen av Apples nya uppdateringar till iOS, watchOS, tvOS, iPadOS och macOS.

Skriven av Marcus Attefors

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.