Apple uppges ha 5G-bekymmer

Rapporter från analytiker antyder att Apples planer för 5G-telefoner kan försenas på grund av långsam utveckling hos modem-kompisen Intel.

Apple lär inte hoppa på 5G-tåget i år trots att ett flertal konkurrenter på Android-sidan lanserar nya telefoner med tekniken. Apple väntas istället introducera 5G-telefoner under 2020, men även dessa planer kan bli förskjutna då Apple uppges ha problem med modemleverantören Intel.

Läs också: En lägesrapport om 5G Enligt en rapport från Bloomberg ska Apple vara missnöjda med Intel som är deras huvudsakliga leverantör av 4G-modem just nu, och som väntas bli leverantör för modem även för 5G. Den utveckling som Intel presenteras ska enligt rapporten vara så pass bristfälligt att Apple kan överväga att gräva ner stridsyxan med Qualcomm och återgå till att använda deras beprövade modem.

Enligt en annan analytiker vid namn Matthew Ramsay har hans kontakter inom branschen uttryckt förvåning över att Apple befinner sig i en så pass besvärlig sits som de gör. Apple kan inte välja modem från Huawei, på grund av den rådande politiska situationen, och den andra leverantören Mediatek har inte kommit långt nog för att vara ett alternativ till Intel.

En källa i Bloomberg-rapporten spekulerar också i att Apple kan välja att köpa upp Intels modemverksamhet för att utveckla sin egna modemteknik. Detta är i linje med tidigare rekryteringar Apple gjort för kompetens inom radio- och telefoni, men en sådan strategi skulle sannolikt ta flera år innan den bär frukt och det skulle också bli en väldigt dyr lösning för Apple.

Vi får helt enkelt vänta till nästa år innan vi får se vilken strategi Apple väljer att satsa på, och sannolikt finns det först då en signifikant utbyggnad av 5G-nät på den svenska marknaden.

Källa: Bloomberg

Kommentarer
11 svar

Intel har sakta börjat tappat sin status som ledande processortillverkare och i en ny värld där mindre är bättre tror sig nu processorjätten att de kan återta tronen om några år.

En iMac med större skärm och bättre processor har länge ryktats lansera under pågående år men nu påstås det att väntan blir längre.

Apple fortsätter hitta nya material att använda i sina chassi till iPhone och nu påstås det alltså bli titanlegering.

Mark Gurman tror att Apple kommer att erbjuda Face ID i alla de billigare alternativen inom några års tid.

Det verkar som att Apple är på gång att uppdatera deras skärm Pro Display XDR och den kanske får samma chip som iPhone 11.

Gänget på Macradion njuter av sommaren och försöker samtidigt få ihop ett avsnitt i denna nyhetstorka som verkar fortlöpa ett tag till.