Apple uppges ha 5G-bekymmer

Rapporter från analytiker antyder att Apples planer för 5G-telefoner kan försenas på grund av långsam utveckling hos modem-kompisen Intel.

Apple lär inte hoppa på 5G-tåget i år trots att ett flertal konkurrenter på Android-sidan lanserar nya telefoner med tekniken. Apple väntas istället introducera 5G-telefoner under 2020, men även dessa planer kan bli förskjutna då Apple uppges ha problem med modemleverantören Intel.

Läs också: En lägesrapport om 5G Enligt en rapport från Bloomberg ska Apple vara missnöjda med Intel som är deras huvudsakliga leverantör av 4G-modem just nu, och som väntas bli leverantör för modem även för 5G. Den utveckling som Intel presenteras ska enligt rapporten vara så pass bristfälligt att Apple kan överväga att gräva ner stridsyxan med Qualcomm och återgå till att använda deras beprövade modem.

Enligt en annan analytiker vid namn Matthew Ramsay har hans kontakter inom branschen uttryckt förvåning över att Apple befinner sig i en så pass besvärlig sits som de gör. Apple kan inte välja modem från Huawei, på grund av den rådande politiska situationen, och den andra leverantören Mediatek har inte kommit långt nog för att vara ett alternativ till Intel.

En källa i Bloomberg-rapporten spekulerar också i att Apple kan välja att köpa upp Intels modemverksamhet för att utveckla sin egna modemteknik. Detta är i linje med tidigare rekryteringar Apple gjort för kompetens inom radio- och telefoni, men en sådan strategi skulle sannolikt ta flera år innan den bär frukt och det skulle också bli en väldigt dyr lösning för Apple.

Vi får helt enkelt vänta till nästa år innan vi får se vilken strategi Apple väljer att satsa på, och sannolikt finns det först då en signifikant utbyggnad av 5G-nät på den svenska marknaden.

Källa: Bloomberg

Kommentarer
11 svar

Apple Pay är en trevlig tjänst som vissa banker har stöd för idag men en av de största bankerna i Sverige har väntat länge men är snart redo för lansering.

Apples iPhone 11 har precis hunnit släppas och direkt är det någon som ska testa hur väl den klarar av att tappas i marken.

När Apple visade upp sina nya iPhone-modeller så trodde många att det skulle komma en "One more thing" i form av en konkurrent till trackern Tile, men så blev det inte.

Igår släpptes watchOS 6 och iOS 13 och de två uppdateringarna bjöd på en rad nya funktioner.

Bredvid iOS 13 till iPhone uppdateras även Apple Watch med watchOS 6 till de flesta modeller.

Väntan är över och nu kan vi äntligen ta del av alla nyheter i iOS 13 och nedan tar vi en titt på våra absoluta favoriter.