Samsung Galaxy Fold är officiell

Samsung har presenterat officiella specifikationer för Galaxy Fold, den vikbara telefonen som inte heller är en välbevarad hemlighet.

Samsung Galaxy Fold blir den första vikbara telefonen från en riktigt stor aktör som presenteras under 2019. Den är faktiskt utrustad med två skärmar, en vanlig skärm som visas när du använder den som telefon, och en större vikbar variant som du viker fram när du behöver lite mer yta.

Den främre skärmen är en 4,6 tum stor Super AMOLED-panel med upplösningen HD+. Denna används alltså när du vill använda enheten som en vanlig telefon. För att komma åt den större skärmen viker du upp telefonen likt en bok, och presenteras då för en 7,3 tum stor Dynamic AMOLED-skärm med upplösningen QXGA+. Samsung säger sig tagit fram en ny polymer som är hälften så tunn som en traditionell telefonskärm, vilket gjort de flexibla egenskaperna möjliga.

Skärmarna knyts till varandra genom ett gångjärn som Samsung säger är väldigt avancerat och gör det enkelt att vika upp telefonen, samtidigt som de håller ihop stabilt. Kunderna ska kunna välja vilken färg de vill ha på detta gångjärn, som är exponerat utåt mot användaren.

Skärmarna backas av en åttakärnig processor, oklart vilken, och denna arbetar mot hela 12 gigabyte primärminne. Batteriet är också väl tilltagna 4 380 milliamperetimmar, vilket sannolikt behövs då det måtte vara mer krävande att driva en så pass stor skärm och minnesmängder. Samsung har lyckats klämma in detta genom att placera två batterier i telefonen, en i varje halva, något som Samsungs ingenjörer också jobbat hårt på att få till.

Sett till kameror utrustas Galaxy Fold med en 10 megapixels Dual Pixel-kamera på den främre skärmen, och detta är samma främre kamera som används på Galaxy S10 och S10e. Med enheten uppvikt består de främre kamerorna istället av normalfotokamera på 12 megapixel, en telefotokamera på 12 megapixel och en ultravidvinkelkamera på 16 megapixel. Detta är överlag DNA hämtat från syskonen i Galaxy S10-familjen.

Operativsystemet blir Android 9 Pie, med en anpassad version av företagets nya mjukvarumiljö One UI. Med detta ska man kunna öppna tre olika appar samtidigt med funktionen Multi-Active Window, vilket illustreras med att man ska kunna dra en videotrailer från en app och släppa den i meddelande-appen för att skicka till en kompis.

Övergången mellan den främre skärmen och den större ihopvikta ska enligt Samsung ske ytterst smidigt. De säger sig också ha jobbat nära med app-utvecklare som Facebook, Whatsapp och Youtube för att se till så att dessa appar fungerar felfritt när telefonen lanseras. Appar ska kunna samköras fritt också, utan anpassning från Samsung. Ett samarbete med Google innebär att ett Youtube Premium-medlemskap i ett köp av Galaxy Fold.

Samsung Galaxy Fold ska släppas den 3 maj och ska kosta från 2 000 euro, vilket sannolikt innebär en prislapp över 25 000 kronor i Sverige. Den kommer komma i en vanlig version och en 5G-version.

Kommentarer
93 svar

Microsoft har nu valt att samla Word, Excel och Powerpoint i en app istället för att vi ska ha flera olika på telefonen.

Minns ni Nintendos populära spelenhet Game Boy? Nu har Elago släppt ett skal så du kan få ditt AirPods-fodral att se ut som den gamla klassikern.

Året var 1990 och den 19 februari gjorde Adobe Photoshop sin debut på Macintosh. Trettio år har passerat och ingen har väl missat vad detta redigeringsprogram gjort för avtryck i världen. För att fira sin 30-årsdag adderar Adobe nya funktioner till Photoshop på iPad och Mac.

MacStories egna Federico Viticci har upptäckt att man nu kan få fram alternativa albumversioner i Apple Music, något Apple har lånat direkt från Beats.

Apple Music är en av Apples flera prenumerationstjänster och har blivit en viktig inkomstkälla för företaget. Deras största konkurrent är Spotify och det här med färdigkurerade spellistor gillar de båda.

En bok som vi förmodligen aldrig kommer kunna köpa i Apple Books är boken från den tidigare Apple-anställde Tom Sadowski.