Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Harman Kardon Citation 100 och Citation 500

Harman Kardon har en serie stilrena högtalare som kopplas samman via appen Google Home och som låter dig röststyra musik och ditt smarta hem. Ida har testat, men finns det plats för ännu ett multirum-system?

Harman Kardon har inte missat att röstassistenter är hett nu för tiden och har en serie högtalare som nu hittat in till 99:s testlabb. Serien heter Citation och kan styras med hjälp av Googles röstassistent. Jag har tagit hem den något mindre Citation 100 och den klart större och tyngre Citation 500 för att testa vad de går för.

Trots att kartongerna vägde en del och inte är direkt små, blev jag ändå överraskad när jag öppnade lådorna över vilka rejäla pjäser de här båda är.

Citation-serien innehåller flera produkter (från en mindre Citation One till alla delar som behövs för ett komplett hemmabio-system) och erbjuds i sobert grått eller svart. De är klädda i ulltyg och ska andas skandinavisk industridesign enligt Harman Kardon själva. Helt klart stilrena.

Kort om Harman Kardon Citation

Citation är serien för dig som gillar Harman Kardon, är ute efter multirum-funktionalitet och som vill röststyra musik och annat i ditt smarta hem.

Röstassistenten som erbjuds är Googles och den finns på både engelska och svenska, med flest funktioner på engelska – men utvecklingen går ganska snabbt framåt. Du får helt enkelt vara inställd på att just den biten är under utveckling.

Ljudmässigt gör Harman Kardon sitt jobb och levererar bra direkt ur kartong. Jag saknar dock bättre ljud på lägre volymer, högtalarna trivs bäst med lite högre volym. Det skulle heller inte skada om det gick att göra vissa inställningar, exempelvis beroende på placering eller utifrån vad man lyssnar på mest.

Fördelar

+ Google Home-appen knyter ihop högtalarna med ditt smarta hem
+ Bluetooth finns
+ Stilren design med bra ljud
+ inbyggd Chromecast

Nackdelar

− Multirumslösningen lite klumpig
− Få inställningsmöjligheter
− Röstassistenten har inte särskilt vass hörsel

Tanken är att du ska kunna hitta en Citation-högtalare för alla delar av ditt hem och köper du flera kan du koppla samman dem till ett multirum-system via Google Home-appen och styra alltihop med röstassistenten. Du kan göra grupper i appen och exempelvis göra ett stereopar av två enheter om du vill.

Det fiffiga med att Citation-serien har Chromecast inbyggt är att du kan koppla samman dem med högtalare av andra märken. Du kan dessutom spela upp musik/ljud från appar som ha stöd för Chromecast och måste inte hålla dig till exempelvis en särskild Harman Kardon-app.

Att komma igång var oerhört enkelt trots att jag behövde använda Googles förvirrande Home-app (här har ni direkt en sak jag hoppas Google filar mycket på). Högtalarna läggs till där och kopplas upp mot ditt Wifi-nät och sedan kan du börja prata med röstassistenten för att spela upp musik på olika sätt. Det går också att skicka ut musik till högtalarna direkt via exempelvis Spotify-appen, eller ansluta till högtalarna via Bluetooth om man hellre vill spela upp den vägen.

I appen kan du också skapa grupper av högtalare för exempelvis olika rum. Du kan lägga alla ljudprodukter med Chromecast inbyggt i en grupp, men också ha en särskild för alla högtalare på en viss våning eller så. Allt beroende på hur du vill lyssna hemma hos dig. Tänk på hur du namnger både grupper och högtalare bara – du måste nämligen få röstassistenten att förstå vad du säger när du ska spela upp musiken sen.

Kort om Citation 100

Citation 100 är den nästminsta högtalaren i serien, men är inte särskilt liten för det. Med sina 27,5 centimeter är den högre än exempelvis Sonos One eller Homepod. Harman Kardon vill ha omkring 3 000 kronor för en sådan här – som alltså säljs i grått eller svart.

Den har några touch-knappar på ovansidan för att stänga av mikrofonen eller justera volymen. Volym-knapparna reagerar med en viss fördröjning vilket krävde lite övning. I början blev det gärna stora volymförändringar för att det "inte hände nått". Det finns också en knapp för att aktivera assistenten om du vill slippa säga väck-frasen "Hej Google".

Ljudmässigt låter Citation 100 bra, men det gör å andra sidan flera av konkurrenterna också (om vi räknar bort minstingarna som Google Home Mini och dylika då). Det verkar inte finnas något sätt att justera ljudbilden eller ställa in ljudet baserat på hur högtalaren står, du får helt enkelt gilla Harman-ljudet eller leta vidare.

Om du vill går det att parkoppla två enheter till ett stereopar, men även ensam fyller högtalaren upp ett rum som köket eller sovrummet bra själv.

Utöver att den är Wifi-kopplad kan du välja att istället ansluta exmpelvis en telefon eller platta via Bluetooth. Det här kan ses som en fördel över konkurrenterna, men trådlösa anslutningar är allt som erbjuds. Här finns ingen 3,5 mm-kontakt eller något optiskt för den delen.

Harman Kardon Citation och Google

Som jag var inne på tidigare slipper du leta upp någon egen Harman-app utan det räcker med Google Home-appen som finns för både Android och IOS för att komma igång – och den använder du förmodligen redan om du börjat använda Googles röstassistent. Via appen har jag sedan innan kopplat mitt Spotify- och Netflix-konto, men också mina Philips Hue-lampor och robotdammsugarna från Xiaomi.

Högtalarna känns automatiskt igen av appen när de fått ström och fått tänka en liten stund. De laddade automatiskt ned mjukvaruuppdateringar när jag första gången startade dem, men annars var det en enkelt sak att lägga till dem till olika rum i mitt "Google-hem" där jag redan har några andra enheter att styra och ställa med.

Jag har också i appen gjort en grupp av högtalarna så att jag enkelt kan spela musik i bägge samtidigt. Med rösten kan jag be om att få höra en viss artist, låt eller spellista och oftast blir det rätt. Det går också att justera volymen med röstkommandon om man inte orkar gå fram till högtalaren eller fiska fram telefonen och leta upp volymreglaget i appen.

En lite trist sak är att det verkar som att högtalarna hör klart sämre än exempelvis Google Home-högtalaren jag också har hemma. Står jag en bit bort får jag ofta höja rösten för att få högtalaren att reagera.

Kort om Citation 500

Det här är en rejäl pjäs som trivs bäst när du spelar musik med lite högre volym. Jag hade gärna sett att Harman Kardon gjort justeringar liknande de som exempelvis Sonos gör för att ljudet ska låta bra också på lägre volymer. Citation 500 passar förstås utmärkt för festerna hemma eller när du bara behöver mycket pepp till storstädningen.

Storleken gör den lite svårare att placera, men likt övriga högtalare i Citation-serien är den stilren och rätt diskret när du väl placerat den. Det enda som krävs är ett ledig eluttag och Wifi.

Prislappen då? Jo, Harman Kardon vill ha omkring 6 500 kronor för Citation 500. Det känns lite saftigt, men samtidigt får du mycket ljud för pengarna vilket troligen är vad du är ute efter om du tittar på något i den här storleken.

På ovansidan av Citation 500 finns en skärm som snyggt visar omslaget till skivan du lyssnar på och lite annan sådan information. Det går också att svepa fram inställningar av olika slag. Det finns touchknappar för volym, som likt de på Citation 100 fungerar med en viss fördröjning som tar lite tid att vänja sig vid. Vill du tillfälligt stänga av mikrofonerna så får du svepa fram en meny på skärmen, någon knapp finns inte.

Vem passar Harman Kardon Citation bäst för?

Beroende på om du är en IOS- eller Android-person och vilka andra prylar du redan har i hemmet har Harman Kardons Citation-serie mycket eller mindre att erbjuda.

Har du mycket blandade enheter och system hemma borde Googles röstassistent locka då den funkar med det mesta. Harman Kardon har valt att luta sig mot Google och använder deras Home-app, inbyggd Chromecast och röstassistenten för att koppla in sig i det smarta hemmet. Du kan fritt välja att köpa flera Citation-högtalare eller blanda mellan andra märken som du vill.

Via Googles röstassistent kan du inte bara styra musiken, utan också tända och släcka lampor eller starta robotdammsugaren. Googles röstassistent lär sig nya saker hela tiden. Den kan svenska, men har än så länge fler funktioner på engelska. Hemma hos mig blandar jag därför de båda språken lite beroende på vad jag vill göra. Det märks att det hela är nytt och under utveckling, en del saker jag vill göra saknas än så länge, andra är onödigt klumpiga att genomföra. Lite tålamod med Google Home-plattformen är nog helt enkelt bra att ha.

En sak som en del nog kan tycka är riktigt trevligt är att Citation-högtalarna också har Bluetooth inbyggt. Det gör det möjligt att parkoppla till exempelvis en telefon eller platta och spela upp ljud därifrån utan att begränsas av att det måste finnas Chromecast-stöd i en specifik app.

Om konkurrenterna som Sonos och Airplay 2

En av de största konkurrenterna när det kommer till multirum-system är Sonos, som från början var ett rätt låst system men som blivit öppnare med åren med stöd för Spotify Connect och Airplay 2. Fortfarande är det dock så att deras system fungerar bäst när du väljer Sonos till alla dina rum. När det gäller just multirum-hantering upplever jag att Sonos fungerar smidigare än vad Google Home-appen gör (just nu), men det är kanske mest en tidsfråga. Sonos har här fördel av att ha hållit på längre.

Däremot har Sonos inte riktigt fått ordning på stödet för röstassistenter i Sverige än – det går att få in Amazons Alexa, men Googles assistent har inte dykt upp än. Siri fungerar via Airplay 2 för att spela upp musik från Apple Music, men ligger på flera områden efter både Alexa och Google Assistent.

Apple konkurrerar med Googles Chromecast genom den egna tekniken Airplay 2, som också inkluderar multirum-stöd. Utöver Apples egna högtalare Homepod finns en växande skara högtalare att välja mellan. Har du mestadels Apple-prylar hemma är det värt att undersöka att gå den här vägen istället.

Läs mer

Om du blir nyfiken på hur du kommer igång med Google Home bör du inte missa våran guide på ämnet. Den hittar du här:

Vi har också en utmärkt genomgång av digitalt ljud där du får lära dig hur det fungerar, varför det låter som det gör, olika format och varför Bluetooth är så krångligt. Den hittar du här:

Undrar du mer om Sonos och Airplay 2 är den här artikeln ett måste:

Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.