Apple prissänker Iphone XR i Kina

Återförsäljare i Kina får rabatt från Apple för att kunna sänka priset på Iphone XR, i en förhoppning att ge försäljningen en vitamininjektion.

Vid Apples vinstvarning förra veckan pekades marknaden i Kina ut som den stora boven i dramat, och när både Samsung och LG även de flaggade för sämre kvartal än väntat var också Kina den gemensamma faktorn. Apples aktie har efter nyheterna dykt, men har på sistone börjat stabiliseras och återhämta sig.

Apple testar nu något de inte gjort sedan den allra första Iphone-modellen började säljas 2007, nämligen att sänka priset på en befintlig Iphone-modell. Enligt Yahoo Finance har Apples återförsäljare i Kina fått ungefär 100 dollar i rabatt för att köpa in Iphone XR, motsvarande drygt 800 kronor.

Det här gör att Iphone XR kan säljas billigare till kunder, något som Apple hoppas ska ge försäljningen en skjuts. Apples egna butiker sänker dock inte priset, utan detta gäller endast återförsäljare, som enligt rapporten redan börjat sänka sina priser tidigare denna vecka.

Kinesisk högtid närmar sig

Prissänkningarna implementeras inför Kinas nyår som inträffar 5 februari. Firandet brukar leda till en hel del shopping i landet, bland annat för att många anställda får en extra bonus – ibland i form av en trettonde månadslön. Det är också tradition att ge sina barn röda kuvert med så kallade "lyckopengar" i. Kanske kan högtiden därmed generera lite extra intäkter till Apple.

Något mirakel i Kina verkar Apple ändå inte hoppas på, för enligt en rapport från Nikkei har bolaget beslutat sig för att minska tillverkningen av Iphone med 10 procent under de kommande tre månaderna. Det är andra gången på ganska kort tid som Apple uppges minska beställningarna från sina leverantörer.

Det ska dock påminnas om att det är väldigt svårt att dra några användbara slutsatser från rapporter om Apples beställningar från sina leverantörer. Det är i stort sett omöjligt att veta för det första om rapporterna stämmer, och för det andra vilka komponenter det handlar om. Redan idag pågår rimligtvis beställningar av komponenter för höstens Iphone-modeller, och det går som regel inte att dra några slutsatser utifrån vad en eller ens ett antal leverantörer säljer. Att Apple gärna skulle vilja se bättre Iphone XR-försäljning i Kina kan vi däremot konstatera med säkerhet.

Läs mer:

Källa: Yahoo Finance | Nikkei

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

Något som är väldigt trevligt på iPad är att kunna gå ur Netflix och fortsatt ha en liten ruta där videon spelas medans man gör något annat.

Vad passar inte bättre dessa gråa och regniga dagar än att titta på varenda reklamfilm för iPhone som har gjorts?

För att få sälja sina produkter i Ryssland och kringliggande länder måste Apple i god tid registrera dessa hos EEC (Eurasian Economic Commission).

Att blanda podcasts och musik är inte optimalt och nu har Spotify börjar skicka ut en uppdatering som ger oss en betydligt bättre överblick.

Den där stressande känslan när man möts av en pop-up på sin iPhone och den frågar om det inte är dags att gå ned till low-power-mode för att telefonen har 20 procent kvar är inte rolig. I samma ögonblick inser man att powerbanken ligger hemma, eller så var man duktig och tog med den men självklart är även den slut på batteri.

Analysfirman IDC har släppt en ny rapport där de har granskat telefonleveranser i EMEA-regionen (Europa, Mellanöstern och Afrika) för första kvartalet.

PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE