Apple konkurrerar ut sig själv

De senast modellerna av Ipad Pro och Mac lanserades samtidigt, men det är tydligt att det är en fråga om gamla produkter och nya produkter. Kanske var det här sista gången Mac Mini och Macbook Air uppdateras, åtminstone med processorer från Intel. Ipad är mer redo än någonsin att ta över.

Förra veckans Apple-event var för entusiasterna, i ännu högre grad än Iphone-eventet en månad tidigare. Det märktes på alla möjliga sätt; i valet av plats, publikens storlek och inte minst hur presentationerna av de nya produkterna formulerades. Jämfört med Iphone är både Ipad och Mac sidoprojekt numera, åtminstone ekonomiskt.

Vi lever redan i den tiden där mobiltelefonen är den allra viktigaste datorenheten för ”vanligt folk”. Traditionella datorer, både bärbara och stationära, har blivit specialverktyg för användare med särskilda behov. De som producerar, skapar, skriver, mixar, redigerar och annat. Apples event i New York riktades för dessa användare och Apple presenterade två alternativ; Mac eller Ipad Pro. Det gamla sättet och det nya sättet.

Att publiken var uppeldad går inte att missa för den som såg liveströmmen, och enligt Ida (som var på plats) var det minst lika god stämning i verkligheten. Här skulle det nämligen äntligen presenteras redskap för de som väntat troget. Säga vad man vill om Iphone, men vi vet att det kommer en ny varje år. När det gäller Ipad, och inte minst Mac, är situationen mer osäker. Det som hördes var inte en överdriven hype eller en publik av hjärntvättade fans. Nej det som hördes var ett djupt engagemang inför produkter som är älskade, och som äntligen fick en stund i rampljuset.

Efterlängtat, men inte så spännande

Så, levererade Apple enligt förväntan? Tja... på sätt och vis. De nya Mac-datorerna uppskattas främst för att det var så länge sedan de uppdaterades, snarare än att uppdateringarna i sig var särskilt spännande. Ingenting var nyskapande, ingen teknik var ny egentligen utan bara inflyttad från andra datorer. Touch ID på Macbook Air är såklart väldigt välkommet, men ännu roligare hade varit Face ID vilket känns som en naturligt funktion på en bärbar dator. Och det är snudd på komiskt att Apple försöker beskriva Retina-skärm som något nytt och banbrytande, när den första Mac-datorn fick det redan 2012. Det är bara Macbook Air som inte hängt med. Snabbare lagring och bättre processorer är aldrig fel, men knappast något som överraskar överhuvudtaget. Tacka tusan för att prestandan tar ett stort kliv framåt när det gått fyra år sedan senaste uppdateringen.

Om något är det anmärkningsvärt hur lite som hänt med Mac på fyra år. Särskilt jämfört med eventets riktiga stjärna, Ipad Pro. Ipad tog ett jättekliv, både vad gäller design, funktionalitet och prestanda. Nästan ingen detalj lämnandes orörd jämfört med den förra modellen från 2017. Och redan det var en fenomenal produkt, som i sin tur var en rejäl förbättring från sin föregångare från 2015. Ingen kan tvivla på att det är på IOS-sidan Apples intresse och engagemang ligger. Nya Ipad Pro verkar helt enkelt vara så cool och kraftfull att det är svårt att inte bli imponerad. Den största begränsningen är, precis som tidigare, operativsystemet IOS snarare än något hårdvarumässigt. Och där har jag en känsla av att det kommer hända saker under 2019 när IOS 13 kommer.

Jag köpte själv en Macbook Air för att använda som huvuddator privat. Mest för att jag ändå är en gammal hund som föredrar att göra en del saker i trygga gamla Mac OS, med de program jag är van vid och på det sättet jag lärt mig. Men visst känns det lite kluvet att beställa en dator som är långsammare än Ipad Pro på i stort sett alla områden. Enligt mätningar som börjat ramla in är Ipad Pro snarare redo att utmana Mac-flaggskeppet MacBook Pro. Jag är inte den enda som efter veckans event blivit ännu mer övertygad att Apple planerar nästa generation Mac med sina egna ARM-baserade processorer. Tänkte ni på att Intel inte nämndes vid namn en enda gång under eventet? Apple beskrev bara de nya Mac-processorerna i allmänna ordalag som ”åttonde generationen”.

Macbook Air är långsammare än Ipad Pro på i stort sett alla punkter Apples expertis inom systemkretsar är en av de största fördelarna företaget har jämfört med sina konkurrenter. Detta har märkts av främst på mobilsidan, men också Ipad Pro. Jag har alltid trott att när Mac får Apples egna processorer skulle det först och främst bli i de enklare bärbara modellerna, men nu är jag inte lika säker. Kanske har Apple kommit längre än vi tror, och är redo att lansera den kommande (och efterlängtade) superdatorn Mac Pro som företagets första ARM-baserade Mac? Vad kan Apples systemkretsar mäkta med när strömbesparing och låg värmeutveckling inte längre har högsta prioritet, eftersom en stationär dator inte behöver spara batteri? Även om Mac Pro blir Apples första ARM-dator eller Apples sista Intel-dator är det onekligen spännande tider framöver.

Blir detta min sista Mac?

Därför tror jag min nya Macbook Air kommer att vara den sista Mac-datorn med Intel-processor jag köper. Kanske rentav den sista Mac-datorn jag köper. På lång sikt är nämligen frågan om inte Ipad Pro kommer att ta över ännu mer av användarnas ”särskilda behov”. Att Photoshop nu kommer till plattan är en viktigt milstolpe, och det känns inte längre otänkbart att föreställa sig versioner av Final Cut, Logic eller Xcode till IOS. När Ipad Pro nu har USB Type-C öppnar sig en hel värld av tillbehör, och Ipad är närmare än någonsin att ersätta både Mac och pc som maskinen för den som vill få riktigt jobb gjort.

Kanske kommer det vara Apple själva som konkurrerar ut den en gång så stolta Mac-familjen. Kanske var det här de sista versionerna av Macbook Air och Mac Mini vi kommer att få se. Om fem år kanske Mac-utbudet består av två eller kanske tre pliktskyldiga modeller, för de som envisas med att jobba enligt den gamla skolan. För övriga människor finns bara mobiltelefoner – smartare och snabbare än någonsin – och ett antal varianter av Ipad Pro i olika storlek och kapacitet.

Som sagt, spännande tider ligger framför oss.

Läs mer:

Kommentarer
34 svar

Att ha ren och fräsch luft hemma blir allt mer populärt och idag visar IKEA upp sin senaste serie som heter STARKVIND.

Apple har haft en app till Android under flera år med namnet ”Flytta till iOS” som ska underlätta bytet mellan Android till iPhone - nu är det Googles tur.

Intel har sakta börjat tappat sin status som ledande processortillverkare och i en ny värld där mindre är bättre tror sig nu processorjätten att de kan återta tronen om några år.

En iMac med större skärm och bättre processor har länge ryktats lansera under pågående år men nu påstås det att väntan blir längre.

Apple fortsätter hitta nya material att använda i sina chassi till iPhone och nu påstås det alltså bli titanlegering.

Mark Gurman tror att Apple kommer att erbjuda Face ID i alla de billigare alternativen inom några års tid.