Lärdomarna från Iphone X

Med nya modeller på gång passar jag på att utvärdera Iphone X så här ett år senare, och funderar på vilka lärdomar Apple förhoppningsvis tar med sig nu till nästa generation.

Jag har använt Iphone X i stort sett sedan lanseringen. Nu är det inte många dagar kvar tills telefonen blir avsatt från tronen i Iphone-världen och ersatt med ett – eller som det ser ut – flera nya flaggskepp i olika storlekar.

Efter att ha funderat och vänt och vridit på vår tid tillsammans kommer här en lista över det som utmärker Iphone X, vad som är fantastiskt och vad Apple förhoppningsvis fixar nu till nästa generation.

Flärpen

När Iphone X först visades upp för världen gick åsikterna snabbt isär om flärpen längst upp på skärmen och några uttryckte också sin besvikelse över att det inte var helt kantfritt runt om skärmen. Nu ett år senare finns det flärpar på alla möjliga modeller och mobilanvändarna verkar ha vant sig.

Själv har jag aldrig stört mig på den. Den märks knappt alls. Jag tar hellre flärpen än att telefonen blir ännu högre. Kanterna som finns har jag inte heller tänkt på.

Kvaliteten sämre?

Apple har också fått kritik för kvaliteten på telefonen under det här året som gått. En del menar att glaset alldeles för lätt får repor och de som valt modellen i rymdgrått säger att den rostfria kanten runt om fläckvis blivit ljus igen. Den mörka färgen har så att säga "flagnat". Jag har silver-modellen och kan därför inte säga något om just det.

Jag noterade när jag testade den här telefonen i samband med lanseringen att den är dyr att köpa in och dyr att reparera om glaset fram eller bak går sönder. Så med en förhoppning om att behålla de där tusenlapparna på sparkontot har jag ibland använt Apples plånboksskal och ibland kört helt utan. Lite beroende på situation.

Jag har tappat telefonen ett par gånger men oftast med skalet på och den har klarat sig fint – ta i trä. Visst har telefonen idag lite repor och något märke också i skärmen, men kvaliteten kan jag inte klaga på. Även med skavankerna telefonen fått tycker jag att det här är en av de stiligaste modellerna Ive och gänget tagit fram.

Face ID

Det här är det andra som är en riktig vattendelare vad gäller Iphone X. En del älskar det (som jag) och andra har mest bekymmer med Apples nya upplåsningsmetod. Flärpen är ju där uppe på skärmen just för att Face ID ska fungera och dessutom vara säkert.

För mig har Face ID fungerat i nästan alla situationer under det här året. Vissa begränsningar finns, som exempelvis när det är jättesoligt ute och jag knappt fått upp ögonen, då har det inte gått så bra. Man måste ha ögonen öppna för att kunna låsa upp. Eller när telefonen är i liggande läge, då går det inte heller och jag får låsa upp med min lösenkod istället.

Face ID fungerar däremot vare sig jag bär glasögon, mössa eller befinner mig i mörker. Ibland går det till och med när jag tittar på den från sidan, som när den ligger bredvid mig på ett bord. Jag är mestadels imponerad av den här tekniken.

Under det här året har jag vid två tillfällen behövt återställa Face ID och börja om från början. Ett av tillfällena berodde på att vi försökt lura tekniken här på redaktionen, men den andra gången var det mer oklart vad som hände (hade det nått med mitt favoritlösskägg att göra?). Hur som helst, det tar inte lång stund att ställa in Face ID och samma sak hände mig med Touch ID, så det var inte heller perfekt. Vid några tillfällen fick jag lägga in något av mina fingeravtryck igen.

Till nästa generation hoppas jag att Face ID så klart blir ännu bättre, det går alltid att låsa upp snabbare och om den kan låsa upp också i liggande läge så klagar jag inte även om jag inte särskilt ofta känt behovet så här långt.

Jag tycker det är så smidigt att bara titta på Bank ID-appen för att godkänna saker, däremot är det lite krångligt att ladda ned nya appar. Dels används Face ID, men du måste också dubbeltrycka på sidoknappen och det är inte ett helt naturligt grepp för mig. Kanske kunde det få räcka med att titta för att köpa?

Hej då hemknappen

Med Iphone X fick vi säga hej då till hemknappen och med den förstås Touch ID. Jag saknar den inte, jag tycker så mycket bättre om svepgesterna som ersatt hemknappen och har ju som jag nyss var inne på inga bekymmer med Face ID.

Däremot skulle en del apputvecklare behöva ta hänsyn till navigeringsraden som Iphone X har längst ned och inte gömma grejer jag behöver trycka på där under.

När det gäller övriga knappar på telefonen skulle jag vilja att sidoknappen och volymknapparna inte var mitt emot varann på telefonens kortsidor. Jag tar alldeles för ofta skärmdumpar jag inte vill ha när jag försöker trycka på sidoknappen.

Storlek vs skärmyta – en omöjlig nöt?

Det finns egentligen bara en sak som skaver en del mellan mig och Iphone X, och det gäller skärmen kontra enhetens fysiska storlek. Jag tyckte så mycket om Plus-modellen av Iphone när jag fick chansen att prova den första gången – oj vad med grejer som ryms på skärmen! Jag gillade också tvåkolumnsläget med skärmen i liggande läge.

Däremot gillar jag inte att behöva använda två händer till min telefon, så när Iphone X kom trodde jag först att Apple tagit russinen från Plus-kakan och fått in dem i en mindre snyggare kaka. Riktigt så kul är det inte. Det går inte att få två kolumner till exempel.

Det hade jag kanske kunnat leva med, men den fysiska storleken är inte nere på enhandsnivå för mig. Telefonen är lite för bred för att jag ska nå över hela tangentbordet utan att oroa mig för att tappa den. Jag når heller inte hela vägen upp alltid, men det finns det ju en inbyggd funktion som fixar (också till Plus-modellerna faktiskt). Jag kan svepa två gånger nere på strecket och så hoppar allt ner så jag kan komma åt.

Ingen tillverkare idag verkar satsa på mindre enhandstelefoner och Apple är inget undantag. Iphone SE finns förvisso, men den får inga årliga uppdateringar, det är rent av oklart om det alls kommer någon ny.

Någonstans hoppas jag att Apple löser den här nöten åt mig nu med nästa generation. Jag vill få mycket innehåll, men klara mig med ett enhandsgrepp.

Önskelista till nästa Iphone:

  • Skärm med mycket plats i litet format

  • Ännu bättre kamera (fotar typ bara med min Iphone)

  • Face ID-förbättringar

  • Fler färgalternativ, gärna alternativ med baksidor av andra material

Kommentarer
32 svar
Clean my mac!

Peter har spenderat ovanligt mycket tid i sin källare och Marcus har lagt till en Sonos Sub till sin Beam, och hur bygger man egentligen det bästa Atmos-ljudet?

Marketplace, Videos on Watch, grupper och din profil är några av ikonerna vi har i botten av Facebook-appen men nu går det att slippa dem.

En av de stora nyheterna i iPadOS som kommer nu i höst är att du kommer kunna spela spel på din iPad med en PlayStation 4 eller Xbox One kontroll.

Clean my mac!

Mophie fortsätter bredda sin portfölj och har nu lanserat en ny trådlös laddplatta, två billaddare och en rad olika USB-kablar.

Spelutvecklaren Thatgamecompany har nu släppt sitt spel Sky: Children of the Light som först visades upp till Apple TV 2017.

Snart kommer det förmodligen bli mer trångt än vanligt på IKEA-varuhus runt om i världen då de har två intressanta produkter på ingång.

Clean my mac!