Fingeravtrycksläsare i skärmen är på gång

Oneplus ser ut att vara en av flera telefontillverkare som ska integrera fingeravtrycksläsaren i skärmen i kommande produkter.

Det har länge viskats om diverse Android-telefoner som ska få fingeravtrycksläsaren integrerad i skärmen, men än så länge har inget hänt. Ida fick förvisso chansen att kika på en telefon med just detta under årets CES-mässa, men det är inget vi kommer få leka med på svenska marknaden.

Det kan dock vara ändring på det nu då ett flertal telefonmodeller som är på gång ryktas vara utrustade med fingeravtrycksläsare i skärmen. Den väntade uppgraderingen Oneplus 6T har nyligen blivit certifierad av EEC, vilket behövs för att godkännas för medlemsländernas tullar. I samband med den här informationen har även bilder på telefonens förpackning läckt ut, och i dessa visas information som antyder att just fingeravtrycksläsare i skärmen används.

Den läckta bilden visar även den lilla "flärpen" som figurerat i tidigare läckor runt Oneplus 6T, vilket ger ytterligare tyngd till informationen. Oneplus är dock inte ensamma om att bli avslöjade med fingret på skärmen. Telefontillverkaren Vivo, som förvisso inte figurerar på den svenska marknaden, har en ny modell på gång vid namn Vivo V11 där en av de utmärkande egenskaperna är fingeravtrycksläsare i skärmen. En annan egenskap den ser ut att ha gemensamt med Oneplus 6T är den droppformade flärpen på skärmens övre del.

Även om Vivos telefon sannolikt inte letar sig hit är de två telefonerna en fingervisning (ursäkta ordvitsen) om att Android-marknaden snart kommer låta oss låsa upp telefonen genom att sätta tummen på skärmen. Oneplus 6T förväntas lanseras i början av 2019, och om läckan visar sig stämma ska det bli mycket intressant att se hur bra det faktiskt fungerar i praktiken.

Läs mer:

Nyhet: Fingeravtrycksläsare under skärmen med Synaptics
Nyhet: Oneplus kan satsa på 5G redan nästa år
Test: Oneplus 6 är marknadens bästa Android
Quiz: Vad vet du om mobiltillverkaren OnePlus?

Kommentarer
6 svar

Då var det äntligen fredag och vad passar då inte bättre än lite hederligt fredagstrams?

Ikeas smarta gardiner fick stöd för HomeKit för mindre än två veckor sedan i USA, men stöter redan på tekniska problem.

Det finns idag en uppsjö av tillverkare på marknaden som säljer True Wireless-hörlurar men ingen kommer i närheten av Apples försäljningssiffror.

Hur många gånger har man inte svurit över att man har fel kabel med sig, eller försöker vända USB-kontakten åt rätt håll för femtiofjärde gången. Vore det inte skönt med en standard där alla använder lika så att det alltid finns inkopplade kablar att tillgå. Det kan bli sanning. EU-parlamentet röstar om en EU-standard.

Från och med idag börjar Instagram rulla ut direktmeddelanden på desktopversionen av Instagram. Men bara en liten procentsats av deras 500 miljoner användare får det redan idag.

Den 16:e december släppte Apple en uppdatering till AirPods Pro och nästan omedelbart efteråt började användare märka att brusreduceringen inte längre var lika bra.