Tre saker som håller mig kvar vid Iphone

Ibland leker jag med tanken på att byta mobilplattform, men det finns några saker som jag då skulle sakna och andra som håller mig kvar. Här är de tre viktigaste för mig.

Efter nio år med Iphone finns det en hel del saker jag skulle önska vore bättre med operativsystemet IOS. Mest handlar det som små funktioner jag saknar, eller detaljer som stör mig. Då och då blickar jag också mot gräset på den andra sidan, och funderar om det inte vore roligt att flytta till en Android-baserad mobil. Jag menar privat, för i jobbet har jag såklart testat att bo i Android-sfären några veckor i taget.

I slutändan har tankarna på en flytt än så länge stannat just där, men den mentala listan över fördelar och nackdelar växer sig ständigt längre. Den senaste veckan har jag funderat över vilka saker som jag gillar allra mest, och som verkligen får mig att vilja stanna kvar i IOS.

1. Mjuk skrollning

När de första Android-mobilerna kom efter att Iphone gjort entré på marknaden var skillnaden enorm. Även de tidigaste versionerna av IOS hade en anmärkningsvärd mjuk och smidig skrollning, och i jämförelse kändes Android hackig och trögflytande. Det gäller även grafiska effekter och animationer i systemet.

Det har hänt en hel del sedan dess, och det finns Android-mobiler som känns riktigt bra. Men varje gång jag hälsat på i en Android.enhet och återvänt till IOS slås jag av hur upplevelsen är som att svepa runt med fingret i smält smör i jämförelse. En stor del av förklaringen är såklart att Apple själva designar både sitt operativsystem och telefonens hårdvara inklusive processorn. Men Apple har också helt enkelt lagt massor av tid och energi på att IOS ska flyta bra, även på lite äldre enheter. Extra njutbart är det såklart på en Ipad Pro med Pro Motion-funktion, det vill säga bildskärmsuppdatering i 120 hertz. Den funktionen har än så länge inte dykt upp på Iphone, men till hösten kanske?

Det finns Android-tillverkare som gör både sina egna processorer och hårdvara, men de har ändå inte samma djupa kontroll över operativsystemet. Samtidigt gör Google vad de kan för att optimera Android, men de kan inte kontrollera alla de hundratals olika hårvarukonfigurationer som systemet sedan kommer att installeras på. Jag har därför än så länge inte stött på någon Android-mobil som kan besegra IOS vad gäller mjukhet i skrollning och navigering i allmänhet. Är det någon som känner till en?

2. Live Photo-bilder

Nästa grej är en funktion som introducerades för några år sedan, och som jag först avfärdade som en ganska fånig gimmick. Live Photo-bilder skapar helt enkelt en liten kort filmsekvens runt ett foto, och effekten blir en bild som kan få liv genom att trycka på den med fingret. Har ni sett Harry Potter-filmerna vet ni precis vad jag pratar om.

Jag kan inte nog understryka hur mycket jag tycker om Live Photo-bilder. Jag har inte alltid funktionen påslagen, men exempelvis på semestern är den guld värd. Min son är snart två år gammal, och jag har säkert över tusen bilder på honom i mobiltelefonen. Med Live Photo kan jag inte bara fånga ögonblick som när han lär sig gå, utan jag kan faktiskt väcka det ögonblicket till liv igen. Och visst går det att filma som vanligt och fånga rörelsen, men det är inte lika enkelt att bara bläddra igenom ett hundratal videofilmer som jag kan göra med stillbilder. Det går heller inte lika snabbt att filma som att bara fiska upp mobilen och knäppa några foton. Det är magiskt!

Varför har Android inte kopierat den här funktionen?

3. Kostnaden att flytta

Den sista – och kanske största – anledningen till att jag inte kommer överge IOS i första taget är inte riktigt en funktion. Det handlar mer om kostnaden att flytta – kostnaden i tid och krångel. Att permanent byta plattform idag är inte en trivial sak som att byta tröja – jag skulle behöva ändra epost, kalender, molnlagring med mera. Jag skulle behöva leta upp Android-versioner av apparna jag använder mest, eller hitta alternativ för de fall där apparna inte finns. Böckerna jag köpt i Ibooks, filmerna jag köpt i Itunes, dokumenten jag lagrar i Icloud. Precis som att packa ihop och sälja sitt hus är det ett stort projekt att flytta till en nya mobilplattform .

Inga av de här grejorna är ett oöverstigligt hinder såklart, men kostnaden att flytta är hög och därför måste utdelningen också vara väldigt hög för att det ska vara värt det. Kort sagt: Android skulle behöva erbjuda något riktigt speciellt för att locka över mig. Det räcker inte med att vara lika bra eller bättre, det måste vara så mycket bättre att det känns värt att packa ihop de virtuella flyttkartongerna och byta adress.

Jag blir kvar även i år

Till syvende och sist trivs jag dessutom väldigt bra med att bo i den trygga välbekanta miljö som är IOS. Det som verkligen skulle kunna få mig att flytta är om systemet började tappa det den har idag i form av stabilitet, pålitlighet och känsla. Då skulle den relativa kostnaden såklart bli lägre och alternativ skulle bli mer lockande.

Men det är alltså både positiva och negativa krafter som verkar för att hålla en person kvar i ett ekosystem eller på en plattform. Beroende på hur vi väljer att se det kan en mobil beskrivas både som ett lyxigt hotell och som ett fängelse.

Och för er som tycker att den hör krönikan låter som en reklamtext sponsrad av Apple – det finns det såklart också en lista med saker som stör mig ordentligt med IOS och som då och då får mig att vilja prova gräset på andra sidan. Tre saker från den listan kommer nästa vecka!

Kommentarer
38 svar

Apple Pay är en trevlig tjänst som vissa banker har stöd för idag men en av de största bankerna i Sverige har väntat länge men är snart redo för lansering.

Apples iPhone 11 har precis hunnit släppas och direkt är det någon som ska testa hur väl den klarar av att tappas i marken.

När Apple visade upp sina nya iPhone-modeller så trodde många att det skulle komma en "One more thing" i form av en konkurrent till trackern Tile, men så blev det inte.

Igår släpptes watchOS 6 och iOS 13 och de två uppdateringarna bjöd på en rad nya funktioner.

Bredvid iOS 13 till iPhone uppdateras även Apple Watch med watchOS 6 till de flesta modeller.

Väntan är över och nu kan vi äntligen ta del av alla nyheter i iOS 13 och nedan tar vi en titt på våra absoluta favoriter.