Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Microsoft Build 2018

Windows ska funka bättre med andra plattformar

Microsoft anpassar sig till konkurrensen, och vill bygga broar mellan Windows och plattformarna IOS och Android. Röstassistenten Cortana flirtar också med rivalen Amazon Alexa.

Den här veckan är det inte bara Google som hållit utvecklarkonferens, utan i Seattle har Microsofts Build-konferens gått av stapeln, och en av de mer intressanta nyheterna därifrån handlar om försöken att öppna upp Windows-plattformen mot andra plattformar.

För inte alltför många år sedan var Microsoft ett av de absolut viktigaste företagen för teknikkonsumenter, men när smarta mobiler blev allt mer centrala lyckades företaget aldrig etablera sig där med sin plattform Windows Phone. Istället stod de konkurrerande systemen Android och IOS tillsammans för 98,9 procent av mobilmarknaden under 2016 enligt en undersökning gjord av Gartner.

Microsofts tidigare strategi att sprida Windows överallt håller därmed inte längre, och det märktes också under Build-konferensen i år. Många av de nya funktionerna i Windows 10 som presenterades handlar om att bygga broar till IOS och Android. Kärnan i denna nya strategi är en app som ska slussa bland annat textmeddelanden, notiser och bilder från mobilen till en PC med Windows 10. Tanken är att det digitala livet därmed ska bli mer sömlöst, även för den som har en PC som dator.

Samarbete med Apple nödvändigt

När appen blir klar har Microsoft inte sagt, och inte heller är det säkert att alla funktioner kommer ha stöd på både IOS och Android. I en intervju med The Verge säger Microsoft-chefen Shilpa Ranganathan att textmeddelanden är svåra att synka från IOS, men att de gärna vill jobba med Apple på en sådan lösning. Hon säger:

– Jag vill göra detta på ett sätt som har officiellt stöd, och som respekterar ekosystemet vi bygger på samtidigt som det ger en bra användarupplevelse. Meddelanden är en del där vi just nu inte är där vi ska vara jämfört med Android, men vi måste arbeta tillsammans med Apple.

Ett sådant officiellt samarbete med Apple har ännu inte påbörjats, och enligt intervjun har ingen kontakt ännu tagits. Ett bra tips därför är nog att inte hålla andan i väntan på att Apples meddelandetjänst Imessage får officiellt stöd på Windows.

Alexa och Cortana blir bundis

Ett annat exempel på att Microsoft anpassar sig till konkurrensen är att röstassistenten Cortana ska bli bästa kompis med Amazon Alexa. Detta annonserades redan förra året, men på veckans konferens bjöd Microsoft på en uppdatering kring läget.

Integrationen mellan de båda röstassistenterna inleds genom att be Alexa öppna upp Cortana, och därmed blir till exempel kontakter och andra kommandon i Microsofts assistent tillgängliga i Alexa. På liknande sätt går det att starta Alexa från Cortana-gränssnittet i Windows 10.

Amazon och Microsoft jobbar vidare på detta samarbete, och betatestande av funktionen pågår just nu. Däremot finns det ingen tidsplan för när integrationen blir allmänt tillgänglig. För den som är intresserad finns en webbplats där det går att skriva upp sig för mer information när det närmar sig.

Källor: Gartner | The Verge | Microsoft

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.