Utredning vill slopa public service-licensen

Utredningen som tillsatts för att lägga fram ett förslag om ny finansiering av public service påstås föreslå att det nuvarande licenssystemet slopas.

I slutet av förra året tillsattes en kommitté av Kulturdepartementet för att se över det nuvarande finansieringssystemet av public service. Enligt källor som radioprogrammet Medierna varit i kontakt med kommer kommittéen, med representanter från samtliga riksdagspartier, föreslå att den tv-licens vi i nuläget har i Sverige ska slopas.

De kommer istället föreslå att den framtida finansieringen ska ske via skattesedeln. Olof Lavesson, moderat ledamot i public service-kommittén säger till Medierna:

– Jag uppfattar att det inte finns något stöd i kommittén eller i riksdagens partier för att behålla den traditionella tv-licensen. Den har överlevt sig själv och håller varken tekniskt eller politiskt.

Även Socialdemokraterna som tidigare varit skeptiska till en finansiering via skattesedeln har nu vänt i frågan och Socialdemokraternas mediepolitiska talesperson Gunilla Carlsson säger i ett uttalande:

– Med tanke på den tekniska utvecklingen så har vi nog insett att det är svårt att finansiera den fortsättningsvis på det sättet.

Den nya avgiften skulle i sådana fall regleras efter den enskildes inkomst men det skulle finnas ett tak som gör att höginkomsttagare inte kommer behöva betala mer än vad de betalar idag. Något officiellt förslag är dock ännu inte presenterat utan detta ska göras senast den 17 november i år. Förslaget ska sedan skickas på remiss för att kunna resultera i ett beslut under hösten 2018.

Kommentarer
50 svar

Apple har haft en app till Android under flera år med namnet ”Flytta till iOS” som ska underlätta bytet mellan Android till iPhone - nu är det Googles tur.

Intel har sakta börjat tappat sin status som ledande processortillverkare och i en ny värld där mindre är bättre tror sig nu processorjätten att de kan återta tronen om några år.

En iMac med större skärm och bättre processor har länge ryktats lansera under pågående år men nu påstås det att väntan blir längre.

Apple fortsätter hitta nya material att använda i sina chassi till iPhone och nu påstås det alltså bli titanlegering.

Mark Gurman tror att Apple kommer att erbjuda Face ID i alla de billigare alternativen inom några års tid.

Det verkar som att Apple är på gång att uppdatera deras skärm Pro Display XDR och den kanske får samma chip som iPhone 11.