Intel släpper Thunderbolt 3 fritt

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Den senaste versionen av Intels överföringsprotokoll #Thunderbolt var ett stort steg framåt för tekniken. Dels ökade överföringshastigheten till hela 40 Gb/s, och dels byttes port-typen från en sluten port till den allt mer populära USB Type-C.

Utöver högre överföringshastigheter innebar Thunderbolt 3 även att en enda port kan hantera allt från video och ljudöverföring, USB-anslutningar och strömöverföring som kan både driva och ladda enheter. #Apple var tidigt ute med att satsa uteslutande på Thunderbolt 3 i 2016 års Macbook- och Macbook Pro-modeller, och flera andra pc-aktörer gjorde detsamma under året.

#Intel har dock krävt licenspengar av företag som vill använda tekniken, något som har hämmat dess utbredning. Det vill Intel ändra på och tar nu bort licenskostnaden för Thunderbolt 3-standarden och passar dessutom på att göra den helt öppen, vilket innebär att den nu sannolikt kan börja dyka upp i fler produkttyper i olika prisklasser. Det innebär också att konkurrerande kretstillverkare som #AMD kan integrera tekniken i sina produkter.

Målsättningen är att Intels Thunderbolt-protokoll ska släppas som öppen standard utan licenskostnader under 2018.