Ipad Mini 4 – den lilla plattans återkomst

UPPDATERAD. Ipad Mini 4 har anlänt till redaktionen, och under färden genom testlabbet ställs frågan vilken plats Mini har i en värld där alla andra IOS-enheter verkar bli större.

Artikeln är uppdaterad med tester av batteriet (2015-10-22).

När Apple lanserade den första versionen av Ipad Mini var den ett tydligt alternativ till dåvarande fullstora Ipad med sin skärm på 9,7 tum – mindre men fortfarande i en helt annan storleksklass än den tidens Iphone-modeller som alla hade 4-tumsskärmar.

Nu år 2015 har den fjärde versionen av Ipad Mini inte samma självklara plats i sortimentet. Iphone har utökats och vuxit, och har nu bildskärmar på 4,7 och 5,5 tum. Samtidigt har Ipad Pro nyligen lanserats, som med sin enorma bildskärm på 12,9 tum är den största IOS-enhet som gjorts, rentav större än den minsta Mac-datorn. I jämförelse med den är tidigare "stora" Ipad Air 2 numera ganska liten, och för den som har en Iphone 6 Plus är steget inte så långt till Ipad Mini. Frågan är alltså, vilka fördelar har en Ipad Mini med sin 7,9-tumsskärm i en värld där det bara är en IOS-storlek bland många?

Till att börja med är #Ipad Mini 4 tunnare och lättare än sin föregångare, vilket känns helt rimligt med tanke på att Ipad Air 2 förra året lyckades med konststycket att bli så pass mycket lättare jämfört med sin föregångare att skillnaden i vikt mellan den och Ipad Mini 3 plötsligt inte var så markant. I år kommer Mini ikapp, och överlag kan denna minsta Ipad sägas ha gjort samma resa som Air gjorde förra året. Tunnare, lättare, snabbare. Mer av allt helt enkelt, men till samma pris som förut.

Innan lanseringen ryktades det om att Ipad Mini 4 i alla avseenden skulle bli en Ipad Air 2, mindre i utförande men i övrigt lika i fråga om prestanda, utseende och funktion. När plattan lanserades visade sig detta bara mestadels stämma. Fortfarande har den ett år gamla Ipad Air 2 en fördel tack vare specialprocessorn A8X, medan Ipad Mini 4 får hålla till godo med en vanlig A8 av samma typ som finns i Iphone 6, Iphone 6 Plus och Ipod Touch. Men i övrigt stämmer jämförelsen hyfsat, och nya Mini har både två gigabyte primärminne och en bättre huvudkamera på åtta megapixel istället för tidigare fem megapixel. Den framåtvända Facetime-kameran har det dock inte hänt något med, den är fortfarande på 1,2 megapixel.

Nya Mini har rentav en design som liknar sitt äldre storasyskon, med tunnare formfaktor, en enkel rad vid luftintaget och högtalaren samt en hemknapp som är byggd redan från början med Touch ID i åtanke. Detta är till skillnad från Ipad Mini 3 som såg ut som en Ipad Mini 2 som fått en fingeravtrycksläsare ditklämd, vilket det också var.

Ipad Mini 4 har dessutom fått lite välbehövlig kärlek när det gäller själva bildskärmen. Enheten har nu samma typ av laminerade yta som Ipad Air 2 och är en klar förbättring jämfört med Mini 3. Den tunnare formen har också medfört att den särskilda knappen för att aktivera rotationslåset, eller stänga av ljudet, nu är försvunnen.

I övrigt är det helt enkelt fråga om en Ipad, vilket än så länge betyder anslutning med hjälp av Lightning och en kartong som rymmer själva enheten, laddningskabel och laddare och sedan inte så mycket mer. En liten skillnad är att Apple har bytt ut den klara plasten som Ipad kommer insvept i, mot en mattare men lyxigare premiumplast. Den som köper en variant med stöd för LTE hittar också som vanligt ett litet verktyg gömt i kartongen för att öppna SIM-kortsluckan.

99mac:s testexemplar är en rymdgrå toppvariant med lagringsutrymme på 128 gigabyte och både Wifi och LTE-stöd. Prestandamässigt är det dock ingenting som skiljer de olika varianterna av Ipad Mini 4 åt.

Ipad Mini 4 (NY)

Ipad Mini 3

Egenskap

Värde

Värde

Mått

H: 203,2 mm
B: 134,8 mm
D: 6,1 mm

H: 200 mm
B: 134,7 mm
D: 7,5 mm

Vikt

298,8 gr (Wifi)
304 gr (LTE)

331 gr (Wifi)
341 gr (LTE)

Färger

Rymdgrå, silver, guld

Rymdgrå, silver, guld

Skärm

7,9-tum IPS-panel
2 048 x 1 536 pixel

7,9-tum IPS-panel
2 048 x 1 536 pixel

Processor

A8 + M8

A7 + M7

Kapacitet

16, 64, 128 GB

16, 64, 128 GB

Kamera

Fram: 1,2 megapixel
720p video
Bak: 8 megapixel
1080p video

Fram: 1,2 megapixel
720p video
Bak: 5 megapixel
1080p video

Anslutningar

Hörlursport, Lightning

Hörlursport, Lightning

Sensorer

Touch ID
Gyro med tre axlar
Accelerometer
Barometer
Sensor för omgivningsljus

Touch ID
Gyro med tre axlar
Accelerometer
Sensor för omgivningsljus

Trådlöst

Wifi 802.11a/b/g/n/ac
med dubbla kanaler
(2,4 GHz och 5 GHz)
Bluetooth 4.2

Wifi 802.11a/b/g/n
(802.11n på 2,4 GHz och 5 GHz)
Bluetooth 4.0

Pris (vid lansering)

Wifi:
16 GB: 3 795 kronor
64 GB: 4 695 kronor
128 GB: 5 595 kronor

4G/LTE:
16 GB: 5 095 kr
64 GB: 5 995 kr
128 GB: 6 895 kr

Wifi:
16 GB: 3 795 kronor
64 GB: 4 695 kronor
128 GB: 5 595 kronor

4G/LTE:
16 GB: 5 095 kr
64 GB: 5 995 kr
128 GB: 6 895 kr

Prestandamässigt finns det inget som skiljer de olika Ipad Mini 4-varianterna åt. Jämfört med Ipad Mini 3, som kämpar på med en A7-processor, förväntar vi oss en tydlig ökning när det gäller både snabbhet och kraft.

Prestandan bör vara fullt jämförbar med Iphone 6, 6 Plus och den nya modell av Ipod Touch som lanserades i somras. Alla dessa produkter använder samma A8-processor som nya Ipad Mini. Den grafiska prestandan väntas dock inte nå upp i samma klass som Ipad Air 2 med sin A8X-processor, och givetvis inte i samma klass som de övriga IOS-enheter som släppts under hösten vilka har nya processorn A9. Det är alltså med realistiska förväntningar vi låter Ipad Mini 4 springa genom testlabbets hinderbana.

För att testa hastigheten vid surfning kör vi fyra olika webbtester. Sunspider Javascript uppdateras inte längre, men tas med för referens. Utöver det testar vi med Mozilla Kraken, Google Octane samt Jetstream som alla mäter hantering av Javascript.

För att avgöra processorns kraft och grafisk prestanda använder vi två olika testprogram – 3DMark Icestorm Unlimited och en särskild version av GFX Bench med stöd för ramverket Metal. Båda låter enhetens processor rendera bildrutor "utanför skärmen" och mäter uppdateringsfrekvensen. Därefter har vi jämfört resultaten med andra aktuella IOS-enheter. Alla tester är gjorda med den senaste versionen av operativsystemet IOS 9.0.2.

Resultaten överraskar inte på något sätt, och Ipad Mini 4 motsvarar övriga enheter med A8-processor. Den presterar genomgående något högre än Iphone 6, 6 Plus och Ipod Touch vilket troligtvis förklaras av att Mini 4 har två gigabyte primärminne jämfört med de övrigas en gigabyte. Som syns i tabellerna är skillnaden dock inte särskilt stor. Ipad Air 2 fortsätter att vara kungen av Ipad-enheter vad gäller prestanda, åtminstone tills Ipad Pro kommer ut på marknaden.

Batteritid

Batteriet i nya Ipad Mini 4 har blivit mindre jämfört med Ipad Mini 3. Nu har batteriet 19,1 Wh jämfört med 23,8 Wh hos föregångaren. Det är knappast särskilt förvånande, då hela enheten blivit tunnare. Apple utlovar trots detta samma batteritid, nämligen upp till tio timmars surfning eller videouppspelning via wifi, alternativt upp till nio timmar via mobilnät.

Modell

Batteri

Ipad Mini 3

23,8 Wh

Ipad Mini 4

19,1 Wh

Apples batteritester är uppmätta med bildskärmens ljusstyrka på 50 procent. 99mac testar batteriet med mobildata aktiverat, och med ljusstyrkan 150cd/m2 vilket motsvarar cirka 50 procents ljusstyrka. Naturligtvis varierar batteritiden utifrån ljusstyrkan på bildskärmen och andra faktorer som vad plattan används till.

99mac kör två olika batteritester. Det ena är ett automatiskt test som simulerar surfning genom att låta enheten besöka ett antal webbplatser med wifi, Bluetooth aktiverade tills batteriet tar slut. Webbsidorna använder inte Flash, som heller inte stöds av IOS, men däremot Javascript. Bakgrundsuppdateringar, platstjänster och notiser är avaktiverade, och det nya strömsparläget i IOS 9 används inte.

Det andra batteritestet spelar upp videoklippet Tears of Steel i upplösning 720p upprepade gånger tills batteriet tar slut. Även här är wifi och Bluetooth aktiverade, men bakgrundsuppdateringar, platstjänster och notiser avstängda. Strömsparläge används inte.

Vi kan konstatera att Apples uppgifter om batteritid som brukligt är håller måttet, även om det surftestet endast räcker 9 timmar och 13 minuter. Det är en minimal försämring jämfört med Ipad Mini 3 som i våra tester klarade 9 timmar och 26 minuter. Videouppspelning däremot klarade Ipad Mini 3 i 11 timmar och 47 minuter, och Ipad Mini 4 bräcker det genom att spela upp videon i hela 12 timmar och 21 minuter.

Modell

Ipad Mini 4

Ipad Mini 3

Batteritid surf 150cd/m2

9h13min

9h26min

Batteritid video 150cd/m2

12h21min

11h47min

Allt sedan Ipad Mini utrustades med en Retinaskärm har den varit mitt förstahandsval för Ipad, och en trogen vän både på alla resor och för surfande i säng och soffa. Storleken passar mig helt enkelt bättre än de större modellerna. Det är enligt mig en perfekt storlek för läsning både av digitala serier, e-böcker och material från webben. Visst är det läckrare att se på film och spela spel på en ännu större skärm, men den kompromissen är värd att göra då Ipad Mini är extremt smidig att bära omkring på, och i princip kan ligga i väskan hela tiden i väntan på att den behövs.

Därför var det med viss sorg i hjärtat jag såg den större Ipad-modellen göra ett jättehopp i prestanda och tunnhet förra året, medan Ipad Mini bara utrustades med Touch ID och fick den nya guldfärgen som alternativ. I år knappar dock Mini in, och trots att den inte riktigt hinner ikapp Air 2, och inte är i närheten av nya Ipad Pro i ren prestanda är det ändå trevligt att Ipad Mini 4 hamnar på samma nivå som de andra A8-enheterna. Den som vill ha den allra senaste Apple-tekniken hittar den dock inte här, då Ipad Mini 4 varken har den nya 3D Touch-funktionen som Iphone 6S och 6S Plus har, eller stöd för den nya Apple Pencil som Ipad Pro.

Den som avskräcktes av Ipad Mini 3 förra året på grund av A7-processorn och den i sammanhanget ganska dåliga bildskärmen kan känna sig lugn med den här versionen. Inte minst bildskärmen är en fröjd att använda i jämförelse, särskilt för att se video eller bildredigering. Reflektionerna är mindre och färgåtergivningen bättre.

Det faktum att enheten är tunnare och lättare än förra året gör den naturligtvis också bekvämare att använda. Jag upplevde alltid föregångaren som storleksmässigt perfekt att hålla i ena handen med mina ganska stora nypor, men däremot en liten smula för tung för att sitta så en längre stund. Nu är det inte längre några problem, och även om den fortfarande är tyngre än en fjäder är den snäll och vänlig mot handleden.

Jag upplever dessutom systemet som märkbart rappare än tidigare, men detta ska vi till största delen ge den nya mjukvaran IOS 9 äran för. Jag tvivlar inte på att A8-processorn bidrar, men skillnaden i att öppna en app och svepa mellan hemskärmarna är större på grund av hoppet från IOS 8 till IOS 9. En hårdvaruförbättring som däremot gör användarupplevelsen betydligt bättre är att Ipad Mini nu fått två gigabyte primärminne. Det betyder att Safari kan hålla fler webbsidor lagrade i minnet, och det är verkligen uppskattat för mig som är en flikhoppare av rang.

Bäst hittills

Sammanfattningsvis är detta den bästa utgåvan av Ipad Mini än så länge, och den som tycker att en Ipad i första hand ska vara smidig och liten nog att bära omkring på i princip överallt är det lätt att rekommendera Mini-modellen. Vill man vara lite tjurig kan man väl säga att det här är den uppdatering som Ipad Mini som borde ha kommit förra året, men bättre sent än aldrig.

Den som redan har en Ipad Mini 3 och övervägar att uppgradera gör klokt i att prova Ipad Mini 4 i butik innan beslut. För min del är det värt en uppgradering på grund av den högre prestandan, bättre skärmen och att den är tunnare och lättare. Det är däremot inte fråga om en helt ny produkt, utan fortfarande den lilla Ipad vi känner och älskar.

Fördelar

+ Perfekt storlek för att bäras omkring
+ Mycket bra bildskärm
+ Tunnare, lättare och snabbare än sin föregångare

Nackdelar

- Ingen A9-processor, eller ens A8X
- Saknar 3D Touch och stöd för Apple Pencil