99mac testar Macbook Pro Retina 15‑tum (mitten 2015)

99mac leder den senaste versionen av Apples bärbara flaggskepp genom testlabbet, och letar både utvändigt och invändigt efter skillnader mot förra årets upplaga.

Förra månaden uppdaterade Apple sina 15-tums Macbook Pro-modeller med Retinaskärm och nu har 99mac fått ett exemplar till testlabbet. Den här gången bjuder Apple på Force Touch-styrplatta, snabbare lagringsminne och längre batteritid. Den flashbaserade lagringen ska nu vara upp till 2,5 gånger snabbare än tidigare och batteritiden har förlängts så att datorn klarar upp till nio timmars trådlös surfning.

När det gäller processorerna som erbjuds är det samma klockfrekvenser som i förra årets modeller, 2,2 eller 2,5 GHz. Förvånande nog är det fortfarande Intel Haswell som gäller. Intels nyare arkitektur Broadwell drabbades av förseningar och det verkar som att Apple valt att invänta nästa generation processorer som kallas Skylake.

Redaktionens testexemplar är den billigaste av de två standardkonfigurationerna som går att köpa och den kommer med den integrerade grafikkretsen Intel Iris Pro. Den dyrare modellen har också grafikkortet AMD Radeon R9 M370X som är betydligt snabbare än det Nvidia-kort som satt i förra årets modell. Se de fulla specifikationerna av testexemplaret i tabellen nedan.

Macbook Pro Retina 15-tum (mitten 2015)

Egenskap

Värde

Skärm

15,4-tums LED-bakbelyst IPS-panel med
upplösningen 2 880 x 1 800 pixel

Processor

2,2 GHz fyrkärnig Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 3,4 GHz)

Minne

16 GB 1600 MHz DDR3L

Kapacitet

256 GB PCIe-baserad flashlagring

Grafik

Intel Iris Graphics 6100

Anslutningar

2 x Thunderbolt, 2 x USB 3.0, 1 x SDXC-kortplats, 1 x HDMI, hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11ac, Bluetooth 4.0

Operativsystem

OS X 10.10.3

Mått

H: 1,8 cm B: 35,89 cm D: 24,71 cm

Vikt

2,04 kg

Pris

21 995 kronor inkl. moms

Konfigurationsval

Till denna Macbook Pro Retina kan man välja till snabbare processorer och mer lagringsutrymme enligt tabellen nedan. Apple har höjt priserna i Sverige under året, vilket märks tydligt här. Förra året kostade det 4 400 kronor att köpa en terabyte lagring, i år har priset ökat till 8 800 kronor.

Lagringsalternativ

Pris

256 GB PCIe-baserad flashlagring

ingår

512 GB PCIe-baserad flashlagring

+3 300 kr

1 TB PCIe-baserad flashlagring

+8 800 kr

Processoralternativ

Pris

2,2 GHz Quad-Core i7
Turbo Boost upp till 3,4 GHz

ingår

2,5 GHz Quad-Core i7
Turbo Boost upp till 3,7 GHz

+1 100 kr

2,8 GHz Quad-Core i7
Turbo Boost upp till 4,0 GHz

+3 100 kr

Processorn

99mac använder sig av Cinebench 15 som är ett syntetiskt test baserat på renderingsprogrammet Cinema4D. Cinebench testar processorns förmåga att rendera bilder genom att rita upp en förutbestämd scen, först med hjälp av alla processorkärnor (visas i blått i diagrammet nedan) och sedan med bara en processorkärna (visas i ljusblått nedan). Vi jämför testdatorns resultat med den tidigare modellen av samma dator, och med andra Mac-modeller vi testat.

Diagrammet visar att vårt exemplar presterar snäppet sämre än den 15-tummare som vi testade förra året. Det är som sig bör eftersom det då gällde den bättre av två modeller och vi nu testar instegsmodellen. Snabbast i testet är Imac 5K utrustad med en fyrkärning Intel Core i7 processor med 4,0 GHz (Turbo Boost upp till 4,4 GHz). Se specifikationerna för testdatorerna längst ned på sidan.

Lagring

Macbook Pro Retina 15-tum har fått ny och snabbare SSD-lagring, precis som sitt mindre syskon 13-tummaren fick i mars. Det är inte fråga om några gigantiska skillnader, men jämfört med förra årets modell är det ändå märkbart kvickare att kopiera filer, starta datorn och skriva till lagringsminnet.

Under ett test duplicerade vi en 2,1 gigabyte stor mapp som innehåller 86 stycken bilder i RAW-format. På 2014 års modell av Macbook Pro tog denna process drygt sex sekunder. Årets modell klarar samma procedur på drygt fyra sekunder. Vi har också testat läs- och skrivhastigheter med programmet Quickbench.

Vi har med tre filstorlekar i diagrammet nedan. Läs- och skrivhastigheten på små filer (4 KB) avgör exempelvis hur snabbt datorn startar. Prestandaskillnaden blir tydligare när vi testar med lite större filer.

Programmet bekräftar vad Apple utlovar. Lagringen i Macbook Pro 13-tum och 15-tum från i år är snabbare än tidigare andra modeller vi testat.

Force Touch

Liksom den nya Macbook som introducerades i mars och Macbook Pro Retina 13-tum som uppdaterades vid samma tillfälle har nu 15-tummaren utrustats med Apples nya Force Touch-styrplatta. 99mac har tidigare testat styrplattan, och skrev då så här:

"Redan idag är alltså den nya Force Touch-styrplattan ett imponerande tillskott som ger Apple ytterligare en unik funktion hos sina bärbara datorer. Ännu mer spännande är det att tänka på vilka löften den här plattan ger om framtiden. Dels i form av Mac-appar med stöd för den, och dels i form av nya funktioner i OS X."

Den nya styrplattan är onekligen trevlig, och de funktioner som redan idag finns inbyggda i systemet är lätta att använda och känns naturliga. Trots framtidslöften om ännu fler appar som använder funktionen är det knappast något som de flesta kommer att märka av särskilt mycket, mer än som ett smidigare sätt att aktivera förhandsvisning av dokument.

Batteriet bättre

Jämfört med sin föregångare från förra året har batteritiden förbättrats med en timme, vilket alltid är välkommet. Nu klarar datorn upp till nio timmar trådlös surf, eller nio timmar videouppspelning. Batteriet är numera på 99,5 Wh istället för föregångarens 95 Wh. Fortfarande har dock Apples 13-tumsmodell bättre batteritid, med upp till tio timmars surf eller 12 timmar video.

Vårt batteritest speglar nästan helt de angivna specifikationerna, och en fulladdad Macbook Pro Retina 15-tum kör vårt automatiska surf-test i drygt nio timmar innan den stänger av sig. Videotestet visar liknande siffror. I båda fallet har bildskärmens ljusstyrka satts till 150 cd/m2.

Testsystemen – specifikationer

Modell

Processor

Lagring

Grafikkort

Minne

Macbook Air 11-tum
(mitten 2013)

1,3 GHz Dual-Core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 2,6 GHz)

128 GB SSD

Intel HD Graphics 5000

4 GB 1600 MHz LPDDR3

Macbook Pro Retina 13-tum
(mitten 2015)

2,7 GHz Dual-Core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 3,1 GHz)

256 GB SSD

Intel Iris 6100

8 GB 1866 MHz LPDDR3

Macbook Pro Retina 13-tum
(mitten 2014)

2,6 GHz Dual-Core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 3,1 GHz)

128 GB SSD

Intel Iris 5100

8 GB 1600 MHz DDR3L

Macbook Pro Retina 15-tum
(mitten 2015)

2,2 GHz Quad-Core Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 3,4 GHz)

256 GB SSD

Intel Iris Pro 5200

16 GB 1600 MHz DDR3L

Macbook Pro Retina 15-tum
(mitten 2014)

2,5 GHz Quad-Core Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 3,7 GHz)

512 GB SSD

Intel Iris Pro + Nvidia Geforce GT 750M
2 GB GDDR5

16 GB 1600 MHz DDR3L

Imac Retina 5K (2014)

4,0 GHz Quad-Core Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 4,4 GHz)

1 TB Fusion Drive

AMD Radeon R9 M295X 4 GB GDDR5

16 GB 1600 MHz DDR3L

Imac 21,5-tum (2014)

1,4 GHz Dual-Core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 2,7 GHz)

500 GB Hårddisk 5400 varv/min

Intel HD 5000

8 GB 1600 MHz LPDDR3

Det finns mycket att tycka om med Macbook Pro Retina 15-tum. Det gjorde det förra året också, och 2015 års modell är att betrakta som en putsning snarare än ett revolutionerande jättekliv. Apples planer har troligtvis rubbats av Intels produktionsproblem med processorserien Broadwell, annars hade vi kanske sett en kraftigare prestandaökning, men som det är nu är skillnaden vad gäller processorns prestanda i det närmaste försumbar.

Beroende på konfiguration är grafikprestandan bättre, men den grundmodell som vi har testat har inte något att imponera med, särskilt inte som vårt testexemplar förra året var en av toppmodellerna.

Något som däremot har blivit snabbare är lagringsminnet, upp till 2,5 gånger lovar Apple och våra tester stöder detta påstående. Även om en snabbare SSD knappast i sig är skäl till att uppgradera om du köpte dator förra året är det en välkommen förbättring för alla som är i behov av en ny dator nu. En timmes längre batteritid är också trevligt, men inte avgörande.

Samma sak gäller Force Touch-styrplattan, som inte i grunden förändrar datorupplevelsen, men däremot är en förändring med stor potential som säkert kommer att användas ännu mer i framtida OS-versioner.

Fortsatt bra

Kort sagt erbjuder Macbook Pro Retina 15-tum i 2015 års tappning många små förbättringar, men ingenting som får oss att höja ögonbrynen eller vilja sälja våra gamla datorer. Det finns ingenting som är direkt dåligt, men den här formfaktorn är helt klart inne på sin sista andning.

Den markanta prishöjningen som Apple genomfört på sitt datorutbud i år gör också att Macbook Pro inte framstår som lika prisvärd nu som för 12 månader sedan. Även om detta till största delen beror på en ovanligt stark dollarkurs känns det inte så kul att behöva lägga ut tretusen kronor extra.

Blickar vi framåt ser vi lanseringen av Intels Skylake-processorer som utlovar ännu högre prestanda och energieffektivitet, vilka troligtvis kommer tillsammans med en ny design av Apples Macbook Pro-serie. Den lilla datorn Macbook ger här tydliga ledtrådar åt vilket håll Apples designteam blickar, även om en Pro-dator lär ebjuda fler portar och prestanda.

Det är framförallt detta som gör att de som inte behöver byta dator nu förmodligen gör klokt i att vänta ett par månader. Framtiden är mer spännande än nuet, även om Macbook Pro 2015 är en synnerligen stabil och väl beprövad dator. Den är därför inget dåligt köp, men verkar tam och lite tråkig i jämförelse med vad som förhoppningsvis kommer snart.