7 indiespel som förför och charmar

Nyligen tipsade 99mac om 7 stycken storspel för Mac. Nu följer redaktionen upp med några guldkorn från lite mindre utvecklare.

Stora påkostade spel i alla ära, men de mest minnesvärda spelupplevelserna kommer ofta från mindre oberoende utvecklare. Här listas sju stycken spel som erbjuder unika idéer och minst lika mycket underhållning som storspelen, och dessutom för en billig penning. Läs också vår förra guide till sju Mac-spel från större utvecklare.

Limbo utvecklades av den danska studion Playdead och väckte stor uppmärksamhet 2010 tack vare den svartvita grafiken där alla karaktärer endast är siluetter. Men det är inte bara grafiken som är mörk – detta är en riktig mysrysare som mixar ett klassiskt plattformsspel med bäcksvart atmosfär och gott om ond, bråd död. Ett av de mest stämningsfulla spelen som gjorts, men knappast för de lättskrämda. Limbo finns numera också tillgängligt för IOS.

Namn
LIMBO
Plattform
OS X
Utvecklare
LIMBO ApS / Playdead ApS
Version
1.1
Pris
75,00 kronor
Krav
OS X 10.6 eller senare
Språk
Engelska

Det går att diskutera om Gone Home ens är att betrakta som ett riktigt spel, eftersom det nästan helt saknas pussel och problemlösning. Istället är det handlingen som är det centrala, och längs promenaden genom en stor villa tecknas bit för bit porträttet av en dysfunktionell familj, och fångar spelaren mer effektivt än vilket actionspel som helst fram till dramats slut.

I Gone Home axlar spelaren rollen som Kaitlin Greenbriar, som precis återvänt efter ett års vistelse i Europa. Året är 1995, och hela spelet går ut på att utforska det stora hus dit Kaitlins familj flyttat. Utanför rasar ett våldsamt oväder, och huset är till synes tomt. Genom dagboksanteckningar från Kaitlins yngre syster Samantha och genom att snoka fram brev, foton och andra föremål framkommer bit för bit vad som hänt under året.

The Fullbright Company har här verkligen visat hur datorspel kan användas för att presentera en känslosam och engagerande berättelse. Handlingen rör sig vant genom flera olika genrer och leker med spelarens förväntningar så att en aldrig är riktigt säker på vad det är för slags spel – är det ett kriminaldrama, en kärlekshistoria eller skräck? Trots avsaknaden av spelmässiga problem och utmaningar är detta en av de starkaste upplevelser som interaktiv media kan erbjuda.

Namn
Gone Home
Plattform
OS X
Utvecklare
The Fullbright Company
Version
1.1
Pris
149,00 kronor
Krav
OS X 10.7 eller senare
Språk
Engelska

En gammal genre som verkligen frodas bland indieutvecklare är äventyrsspelen, gärna med traditionell peka- och klicka-styrning. Machinarium uppfyller detta krav, men är också till bredden fylld med charm och personlighet som lyfter detta verk till samma nivå som 90-talets storheter. Trots små resurser har Amanita Design skapat ett spel där både grafik och ljud svämmar över av personlighet.

Machinarium avfärdar text och röster för ett nästan dialogfritt äventyr med roboten Josef i huvudrollen. Handlingen förs framåt genom illustrativa pratbubblor fyllda med bilder, och intresset hålls uppe genom extremt tjusiga handritade bakgrunder. Robotstaden där allt utspelar sig är rostig, sliten, detaljrik och alldeles sagolik. Bakgrundsmusiken är gjord av den tjeckiske kompositören Tomáš Dvořák och är bra nog att stå på egna ben med sin märkliga mix av elektroniska ljudmattor, blåsinstrument och skrammel.

Namn
Machinarium
Plattform
OS X
Utvecklare
Amanita Design s.r.o
Version
1.2.0
Pris
75,00 kronor
Krav
OS X 10.6.6 eller senare
Språk
Svenska, engelska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, nederländska, polska, portugisiska, ryska, spanska, tjeckiska, turkiska, tyska

Sword & Sworcery gjorde uppmärksammad debut på IOS, och vann massor av utmärkelser tack vare sin säregna blandning av retroartad pixelgrafik, spelmässiga flirt med sociala medier och en handling som tar lika delar inspiration från Conan Barbaren som Twin Peaks. Det mystiska och övernaturliga blandas med det absurda och slutprodukten blir som en enda kärleksförklaring till popkultur.

Mac-versionen fungerar precis likadant som originalet, men styrs med muspekaren istället. I vad som verkar vara en tradition för indiespel har också Sword & Sworcery ett fantastiskt soundtrack av Jim Guthrie, som även gjorde musiken till dokumentärfilmen Indie Games: The Movie.

Namn
Superbrothers: Sword & Sworcery EP
Plattform
OS X
Utvecklare
Capybara Games Inc.
Version
1.0.1
Pris
55,00 kronor
Krav
OS X 10.6.6 eller senare
Språk
Engelska

Samma utvecklare som gjorde Machinarium följde också upp succén med Botanicula 2012, ett plattformsspel som tar barnboks-estetiken (i en positiv bemärkelse) ännu ett steg längre vad gäller grafik och ljud.

Hela spelet utspelar sig i ett stort träd som blivit invaderat av otäcka spindelmonster, och det är upp till huvudpersonerna Mr Lantern, Mrs Mushroom, Mr Poppyhead, Mr Twig och Mr Feather att klättra, hoppa och flyga mellan grenarna för att återställa naturens balans. Ja, det är precis så flummigt som det låter men också väldigt trevligt och skojigt.

Musiken hör bitvis till det mest absurda som gjorts med sin tonvikt på mänskliga röster och vardagsljud som vatten, knakande grenar och eldsprak. Det är kanske inte allas preferens, men passar som hand i handske till spelets skogsmulle-look.

Namn
Botanicula
Plattform
OS X
Utvecklare
Amanita Design s.r.o
Version
1.1
Pris
75,00 kronor
Krav
OS X 10.6 eller senare

Braid från 2008 var ett av de spelen som lyfte indieutvecklare till något av spelvärldens alternativa superstjärnor. Att små resurser kan resultera i originella spelidéer och produkter som tar igen det de saknar i budget med personlighet visas sällan så tydligt som i Braid. Spelets utvecklare Jonathan Blow skapade spelet som en kritik mot den riktning spelindustrin tagit, och bekostade spelets treåriga utvecklingsperiod med egna pengar.

Det är i grund och botten fråga om ett ganska klassiskt plattformsspel, men med en tidsresande twist och en handling som berör det tragiska. Protagonisten Tim springer, hoppar och klättrar lika bra som Super Mario, i jakt på sin egen prinsessa och driven av en vilja att göra avbön för sina tidigare misstag.

Namn
Braid
Plattform
OS X
Utvecklare
Hothead Games
Version
1.1
Pris
75,00 kronor
Krav
OS X 10.6.6 eller senare

Ibland är gränsen mellan indiespel och vanliga spel inte helt självklar, och Deathspank hamnar lite i gränslandet då det är utvecklat av Ron Gilbert, mannen bakom klassikern The Secret of Monkey Island som knappast är okänd inom spelbranschen.

Deathspank kan beskrivas som en blandning av dialogerna i Monkey Island och klickfesten i Diablo-spelen. Som den trevlige (men korkade) riddaren Deathspank går det ut på att hitta en mystisk artefakt, vars syfte är lika mystiskt och på sikt rädda världen från den onde Lord Von Prong samt rädda en grupp föräldralösa barn som blivit kidnappade.

I spelet hittar Deathspank massor av vapen, vilket är tur eftersom världen han bor i fullkomligt svämmar över av monster som troll, jättar, spöken och enhörningar (!). Genom strategiskt placerade utedass kan spelet sparas, och det går också att använda de för att teleportera Deathspank till olika områden. Jämte striderna måste Deathspank också utföra uppdrag åt olika personer han möter längs vägen. Allt som oftast innebär det att hitta och hämta olika saker, så som paket, tappade plånböcker och en mobiltelefon.

Namn
DeathSpank
Plattform
OS X
Utvecklare
Hothead Games
Version
1.1
Pris
28,00 kronor
Krav
OS X 10.6.6 eller senare
Språk
Engelska