The Real Viking
  • Namn Christer Hellholm
  • Plats Karlstad
  • Sysselsättning Gillar släktforskning, modelljärnväg, långa resor. Arbetare med konsulttjänster, bl.a. typesetting, layout, installation av mac hård- och mjukvara.
  • Registrerad 2004-08-11
  • Senast aktiv Igår 11:38
  • Antal inlägg 2067

Foruminlägg

De senaste inläggen The Real Viking har skrivit i forumet.

Ursprungligen av MatsOlov:

Nu har Sverige inte de lagliga utrymmet att börja fängsla folk för att de inte följer rekommendationerna. Vårt samhälle bygger i stort på frivillighet.

Var står det att fängsla? Jag nämnde bara dryga böter… Jag hade ingen tanke på att fängsla någon.

Nästa pandemi kanske inte är så "snäll" som Corona. Det kan vara en mycket värre som är luftburet – inte droppsmitta som corona är och ha högre dödlighet.

Lika bra att fixa en bra tidsbegränsat [t…ex 3 månader] pandemilag (som riksdagen förlänger så mycket som det behövs) som möjliggör det redskap som framtida regeringar behöver för att kunna styra upp framtida pandemi händelser.

Senast redigerat 2020-12-16 15:01
Ursprungligen av MatsOlov:

Känner att du beter dig som en gnällig gammal surgubbe nu. Som många andra. Coronaspridningen stoppar vi genom att ta EGET ansvar. Inte genom att gnälla på åtgärder. Det är för lite. Det är fel. Det är för hårt.

Sluta gnäll och TA ANSVAR! Det ä vi medborgare som skall stoppa detta genom att bete os på rätt sätt. Gör vi inte det så hjälper inga åtgärder.

Jag är en av många som tar eget ansvar. Jag håller avstånd från människor. Stannar hemma när jag känner mig krass. Är mest hemma. Går inte på fester. Handlar mat när jag vet att det är mycket lite folk i livsmedelsbutiker.

Rekommendationerna hjälper tydligen inte – det får inga personliga konsekvenser om man bryter rekommendationerna [utom att man möjligen kan bli sjuk]. Det är många ungdomar (speciellt universitetsstudenter i höstas) och unga människor som inte följer rekommendationerna. Jag vet att det finns gott om unga som följer rekommendationerna bra. Numera är det spritt i alla åldrar. Majoriteten i Sverige följer rekommendationerna.

Folk lyder lagarna bättre än rekommendationerna. Det är bl.a. därför Norge och Finland går bättre eftersom man kan få ordentliga böter – det hjälper. Det måste få personliga konsekvenser om man inte följer lagen. Men visst i Frankrike har de också böter men ändå går det dåligt.

FHM har erkänt att de gjort fel i höstas – dvs sätta in åtgärderna för sent. I coronafallet måste man ligga steget före sjukdomen.

Största ansvaret vilar på oss medborgare att följa rekommendationerna. Mitt sista inlägg om Corona!

Ursprungligen av Dalle:

Regeringen har ju löst problemen. Dom har ju skickat ut 22 miljoner sms...

Och varför behöver aldrig Ebba Busch uttala sig i frågan? Det är trots allt KD som styr över vården i Stockholm.

Ledsen att säga det. Men oavsett vilket regering som suttit vid makten så hade det sett likadant ut. Och att omorganisera sjukvården, skolan, omsorgen eller vad det nu kan röra sig om ger inga förbättringar. Det tar bara tid och kostar pengar.

Jag tror att du tyvärr har rätt, med att det i stort sett inte spelar någon roll vem som sitter vid makten – det skulle nog förmodligen ha sett likadant ut. Däremot tror jag att om det suttit annat folk (t.ex. Björn Olsen) på FHM, så kanske det hade gett lite bättre resultat jämfört med idag.

Är verkligen sur på FHM och regeringen som gör på tok för lite för att stoppa Coronaspridningen. Nu har Coronakommittén kommit med frän kritik mot FHM och regeringen. Regionerna (tid. Landstingen) gör hela saken sämre. Ta bort den och inför ett enhetligt styrning över alla Sveriges sjukhus, så att vi har rättvisare och snabbare vårdsystem.

Byt ut hela gänget FHM och regeringen och ersätt dem med folk som har mod och vett att genomföra det som måste genomföras för att få bukt på spridningen. Byt ut Tegnell & Co mot Björn Olsén och andra experter som har varit kritiska mot FHM. FHM och regeringen har inte visat sig tillräckligt handlingskraftig och priset är högt – över 6000 döda…

Åtgärder som genomförts av FHM och regeringen idag skulle ha genomförts före Black Fridas (folk kunde ände utnyttja Black Friday genom beställningar via nätet) – då hade vi ett mindre allvarligt läge. Regeringen kunde, om de hade velat, ha fört in den nya pandemilagen under våren, sommaren eller hösten (eventuellt införa en temporär nödlag tills pandemilagen är färdigutredd).

Är verkligen inte nöjd med FHM eller regeringens insats…

Senast redigerat 2020-12-16 06:57
Ursprungligen av jurassic579:

Många nämner ju som en självklarhet att "M2" ska komma nästa år.

Finns det några trovärdiga rykten om detta och framför allt vad kan man förvänta sig realistiskt i prestandaökning?

Intel har väl legat hopplöst efter men deras uppdateringar har väl inte varit så många % per år?

Hur mycket kraftigare brukar en generations iPhone chip vara mot föregående? Kan det vara en indikation?

Kommer vi får 32GIG RAM? Behövs det?

Jag tror att vi garanterat får större minne än 16 GB som dagens M1 värsting har. Många professionella Mac användare behöver minnen som är större än 16 GB. 32 GB är nog klart, förväntar mig att stöd för 64 skall finnas. Är mer osäker på det som är större än 64 GB, men jag vet att det finns en efterfrågan hos flertal professionella macanvändare som har behov av minnen större än 64 GB.

Personligen vill jag ha 64 Gb i mitt arbete.

Ursprungligen av mangepetersson:

Hade gärna haft en Wacomliknande iMac som går att vinkla ner. Retuschera med en sådan skulle vara grymt! Har/ hade inte microsoft en sådan maskin? Sjukt avis på den och lite sorjsen att den inte är en mac. Tycker inte att innovationerna är på topp.
Fast de nya datorerna verkar nice ändå.

En sådan maskin skulle kunna fungera om man kombinerar MacOS och iPadOS. Vid uppfällt läge är det MacOS styrning som gäller och vid nedfällt läge får det över till iPadOS styrning med tryckkänslig skärm. Samma OS, alla programmen fungerar i båda lägen. Då blir det en tydlig uppdelning och inte en halvmesyr som Windows har.

Senast redigerat 2020-12-03 16:12

Ytterligare en sak skulle vara trevligt:
Apple skull byta ut sin nuvarande FaceTime kamera mot en som ger samma höga bildkvalitet som Logitech 4K Brio (eventuellt som BTO/CTO). Med tanke på corona pandemin är det mycket mer videosamtal än tidigare.

Jag skulle gärna lägga till slantar för en sådan BTO/CTO lösning om Apple möjliggör det med sina kommande datorer (MacBook Pro, iMac m.fl.)

Men den nydesignade MacBook Pro som väntas komma nästa år hoppas jag att de bygger in FaceID i datorn och har TouchID som komplement.

Senast redigerat 2020-11-25 19:31

Det finns en kommande BootCamp för MacBook Pro 16” 2020 (så stod det i macrumros), kruxet är att den som säljs idag är MacBook Pro 16” 2019, så i teorin borde Apple lansera en intel baserad MacBook Pro 16” (det här året) innan de släpper en Mx baserad MacBook Pro 16” (nästa år [höst]). Jag tror att den MacBook Pro 16” som får den nya designen är en Mx (kanske M2) baserad MacBook Pro 16”.

Ursprungligen av jockethebastard:

Missade det där helt!
Obrukbart för oss som har korta dagar, riktigt tråkigt.

Finessen borde vara kopplad till ljussensor eller solnedgång/soluppgång med geografisk utgångspunkt.

Senast redigerat 2020-11-25 16:43
Ursprungligen av ibish:

Hur funkar Hue? Kan man dimma ner det tills det släcks helt vid en viss tidpunkt?

I Hue går det att dimma t.ex. halvtimme (kan ändras) innan programmerad släcktid. Man kan också sakta öka ljusstyrkan, t.ex halvtimme (kan även här ändras) innan programmerad tändtid. Har inte sett motsvarande finesser i Apples Hem app. Jag hoppas Apple lägger till det stödet i framtiden.

Senast redigerat 2020-11-25 16:44

Har skickat en förfrågan till Tim Cook på Apple för några veckor sedan om varför svenska saknas för HomePod när det finns för alla andra övriga Apple produkter.

Som väntat fick jag inget svar alls. Kanske alla skulle skicka samma förfråga till honom samtidigt, så kan han till slut inte ignorera detta utan måste på ett eller annat sätt säga vad orsaken är eller ännu bättre att de fixar Siri på Svenska på HomePod på stört.

Kanske det kommer en Mac Mini Pro som tillåter en att ha mer minne, typ 32 Gb eller 64 Gb. Men Apple kanske tänkte att Mac Pro skall komma i ett mindre format som det ryktas om, så den kanske kommer att heta Mac Pro Mini!

Ursprungligen av Gäddnos:

Det lägger du själv till enkelt. https://www.dustin.se/product/5011130980/qna-...

Bra att veta att denna möjlighet finns! Tack, @Gäddnos!