The Real Viking
  • Namn Christer Hellholm
  • Plats Karlstad
  • Sysselsättning Gillar släktforskning, modelljärnväg, långa resor. Arbetare med konsulttjänster, bl.a. typesetting, layout, installation av mac hård- och mjukvara.
  • Registrerad 2004-08-11
  • Senast aktiv Idag 06:55
  • Antal inlägg 2065

Foruminlägg

De senaste inläggen The Real Viking har skrivit i forumet.

Ursprungligen av barbapappa_86:

Med XLETAUPP kan du tex leta upp ett personnummer och returnera namnet på samma rad.

Med LETAUPP (som jag använder nu) letar jag upp axelavståndet i boggien och den returnerar högsta bruttovikten i fordonet/fordonståget.

Så LETAUPP och XLETAUPP verkar funka på samma sätt…

Ursprungligen av barbapappa_86:

Härligt XLOOKUP har hjälpt mig många gånger. Använder det flera gånger i veckan i alla fall. Tänk på att du i vissa fall kan behöva låsa cellerna i formeln om du har autofill. Annars blir tex rad två LETAUPP(D2;A3:B32;C3:C32).

@barbapappa_86, du skall ha stort tack som ledde mig på rätt spår. I Numbers heter det tydligen (om det är inställt på svenska) LETAUPP och XLETAUPP. Vet inte riktigt helt vad skillnaden mellan dem är utom att XLETAUPP har fler parametrar.

Har provat XLETAUPP, men funkar inte riktigt, eftersom jag har två kolumner i tabellen som skall slås upp. En kolumn med från värde och en kolumn med till värde. Sökvärdet är 7110 och svaret skall bli 25900:

Från | Till | Bruttovikt
A | B | C
… | … | …
6800 | 7000 | 25560
7000 | 7200 | 25900
7200 | 7400 | 26240
7400 | 7600 | 26580
… | … | …

Jag försökte med följande kommando:
XLETAUPP (B2;A2:B30;C2:C30; "Ej hittad"; Exakt träff; första till sista)

Jag misstänker att problemet ligger i "A2:B30" delen. Den kanske måste delas upp. Hur?

Edit: HIttade lösningen (som var mycket enklare än ovannämnda):

LETAUPP(D1;A2:B31;C2:C31)

Med denna lösning funkar det perfekt.

Senast redigerat 2021-01-12 17:55
Ursprungligen av barbapappa_86:

Låter som att VLOOKUP eller XLOOKUP kanske kan hjälpa.

Tack @barbapappa_86! Ska kolla upp båda funktionerna!

Senast redigerat 2021-01-12 19:43

Har Logitech Brio 4K. Funkar utmärkt. Bra bild även i mörkare rum. Den bästa webbkameran jag har haft. Använder den dagligen i Zoom och FaceTime. Kan varmt rekommendera den.

Jag undrar hur man hämtar rätt värde från i tabell som har flera rader.
Numbersdokumentet har två blad.

Blad 1 innehåller en tabell med en rad och två kolumner. Den första kolumnen innehåller axelavståndet. Den andra kolumnen skall visa värdet som ska hämtas från blad 2.

Blad 2 innehåller BK 2- väg tabell (tre kolumner) baserat på Vägverkets Bruttoviktstabeller. Den första kolumnen innehåller värdet från. Den andra kolumnen innehåller värdet till. Den tredje kolumnen innehåller vikten.

Hur hämtar man vikt värdet (som skall in i kolumn 2 i blad 1) från tabellen i blad två när värdet i kolumn 1 i blad 1 har ett visst värde?

Skumt. Har du tillgång till en annan dator. Pinga med terminal (eller program som ger grafiskt gränssnitt) isåfall till bägge IP och se om du får träff. Du borde får träff på båda IP:n.

Tillvägasätt:
1) Öppna programmet Terminal som finns i verktygsmappen i Programmappen.
2) Skriv ping <ditt Wifi nod IP nr>, t.ex. 192.168.0.3, dvs ping 192.168.0.3
Du borde nu få en statusrad som liknar följande:
64 bytes from 192.168.0.3: imp_seq=0 ttl=64 time 0.252 ms
64 bytes from 192.168.0.3: imp_seq=1 ttl=64 time 0.317 ms
...
3) Avsluta pingandet med Ctrl + C.
4) Skriv ping <ditt Ethernet port nod IP nr>, t.ex. 192.168.0.5, dvs ping 192.168.0.5
Du borde nu få en statusrad som liknar följande:
64 bytes from 192.168.0.5: imp_seq=0 ttl=64 time 0.202 ms
64 bytes from 192.168.0.5: imp_seq=1 ttl=64 time 0.217 ms
5) Avsluta pingandet med Ctrl + C.

Avslutar raderna med ms är det OK. Det visar att noderna har access till nätet.

Senast redigerat 2021-01-10 17:21

Du kan få båda att vara aktiva samtidigt. Se bara till att båda har grön plupp i systeminställningar i nätverksdelen. Har verifierat med att pinga till två olika IP nr på datorn (DHCP ser dem så två olika enheter [tack vara olika MAC adresser] och delar ut unika IP nr), dvs WiFi IP och Nät IP. Prioriteringslistan prioriterar bara portarna, inte om de används eller inte. För att stänga av en måste man aktivt stänga av en nätverksport.

Senast redigerat 2021-01-08 21:33

Hur är det med konferenskamera, Logitech Meetup? Är det någonting för er?

Dan Eliasson avgår självmant enligt SVT Nyheter.
Nu börjar förtroendet för MSB stiga med mycket små steg. Nu måste MSB få en generaldirektör som agerar som förväntat och inte sticka iväg under sin semestertid till platser långt bort (längre än 2–3 timmar från kontoret med bil/helikopter/flyg) från Sverige i kristider (coronapandemin) …

Jag hade varit mycket mer intresserad av en dator/mobil som Darien Lambert (spelas av Dale Midkiff) har, som heter Selma. Selma projiceras som en kvinna som svarar på Dariens frågor och utför uppdrag som Darien ger henne. Se: https://www.youtube.com/watch?v=AVSDQ4IDDTE

Vikbara telefoner tror jag inte riktigt på. Man tänker på materialtrötthet i vikbara delen. Fiasko blev det med Samsungs dito.

Att regeringen inte vill sparka Dan Eliasson, MSB:s generaldirektör, pga hans ’nödvändiga’ resa visar att regeringen själva och flera politiker är lika goda kålsupare som Dan. De skyddar varann!

Visst har Dan rätt till avkoppling under förutsättning att han snabbt kan hämtas med bil/helikopter/flyg inom 2–3 timmar om det uppstår något akut, vilket inte är möjligt från Kanarieöarna. Att han dessutom förlitar sig på internet som inte är 100% driftsäker, t.ex eventuell solstorm under pandemin (han skulle då vara oförmögen att sköta sitt jobb). Är man generaldirektör för MSB är man alltid i jour under pandemin – men det har Dan inte fattat! Hade han firat jul med sin dotter i en stuga i Sverige (där han kan hämtas in till huvudkontoret på 2–3 timmar) hade det varit helt OK.

Oroligt vilket dåligt omdöme Dan Eliasson har! Hur kunde han bli överhuvudtaget generaldirektör för MSB?! Regeringen har lika dåligt omdöme som anställde honom dom generaldirektör.

Vill regeringen ha folkets förtroende får de visa betydligt bättre omdöme den närmaste framtiden.

Inera som äger 1177 har, enligt Expressen, sparkat kommunikatörer mitt i pandemin, när vi är som mest sårbara.

Ledningen tror att det blir billigare med inhyrda konsulter. Alla vet att det inte är sant, inhyrda konsulter är minst dubbel så dyra – ibland tre gånger så dyr som vanlig anställd. Inte så konstigt att vissa sjukhus har en jätteunderskott pga inhyrda läkarkonsulter och ledning.

Nu blir kommunikationsutbytet mellan regionerna och mellan 1177 och svenska folket sämre. Att det skall ske mitt i pandemin!

Dessutom vill de minska allmänhetens insyn i Inera. Inget vettigt företag gör så. Det låter som ledningen har något att dölja.

Sparka hela Ineras ledning och tillsätt ledning som har kompetens och gör rätt.

Senast redigerat 2020-12-21 11:21
Ursprungligen av MatsOlov:

Nu har Sverige inte de lagliga utrymmet att börja fängsla folk för att de inte följer rekommendationerna. Vårt samhälle bygger i stort på frivillighet.

Var står det att fängsla? Jag nämnde bara dryga böter… Jag hade ingen tanke på att fängsla någon.

Nästa pandemi kanske inte är så "snäll" som Corona. Det kan vara en mycket värre som är luftburet – inte droppsmitta som corona är och ha högre dödlighet.

Lika bra att fixa en bra tidsbegränsat [t…ex 3 månader] pandemilag (som riksdagen förlänger så mycket som det behövs) som möjliggör det redskap som framtida regeringar behöver för att kunna styra upp framtida pandemi händelser.

Senast redigerat 2020-12-16 15:01
Ursprungligen av MatsOlov:

Känner att du beter dig som en gnällig gammal surgubbe nu. Som många andra. Coronaspridningen stoppar vi genom att ta EGET ansvar. Inte genom att gnälla på åtgärder. Det är för lite. Det är fel. Det är för hårt.

Sluta gnäll och TA ANSVAR! Det ä vi medborgare som skall stoppa detta genom att bete os på rätt sätt. Gör vi inte det så hjälper inga åtgärder.

Jag är en av många som tar eget ansvar. Jag håller avstånd från människor. Stannar hemma när jag känner mig krass. Är mest hemma. Går inte på fester. Handlar mat när jag vet att det är mycket lite folk i livsmedelsbutiker.

Rekommendationerna hjälper tydligen inte – det får inga personliga konsekvenser om man bryter rekommendationerna [utom att man möjligen kan bli sjuk]. Det är många ungdomar (speciellt universitetsstudenter i höstas) och unga människor som inte följer rekommendationerna. Jag vet att det finns gott om unga som följer rekommendationerna bra. Numera är det spritt i alla åldrar. Majoriteten i Sverige följer rekommendationerna.

Folk lyder lagarna bättre än rekommendationerna. Det är bl.a. därför Norge och Finland går bättre eftersom man kan få ordentliga böter – det hjälper. Det måste få personliga konsekvenser om man inte följer lagen. Men visst i Frankrike har de också böter men ändå går det dåligt.

FHM har erkänt att de gjort fel i höstas – dvs sätta in åtgärderna för sent. I coronafallet måste man ligga steget före sjukdomen.

Största ansvaret vilar på oss medborgare att följa rekommendationerna. Mitt sista inlägg om Corona!