The Real Viking
  • Namn Christer Hellholm
  • Plats Karlstad
  • Sysselsättning Gillar släktforskning, modelljärnväg, långa resor. Arbetare med konsulttjänster, bl.a. typesetting, layout, installation av mac hård- och mjukvara.
  • Registrerad 2004-08-11
  • Senast aktiv Igår 19:01
  • Antal inlägg 1949

Foruminlägg

De senaste inläggen The Real Viking har skrivit i forumet.

Halleluja! Buggen är löst i 10.15.4!!!
Nu fungerar smarta album som det ska!!!

Ursprungligen av Zeugma:

Jag kan bekräfta det. Samma datorsetup. Mina tre barn förekommer ofta på samma bilder och vill jag bara ha ett av dem med så kommer de andra med också ibland. Det gör ingen skillnad om jag väljer att ha med de två andra barnen eller ej, inte heller om jag väljer ”är inte” eller ”innehåller inte”. Träffarna gäller enbart personen som ”är”.

Tack för feedback, Zeugma!
Jag har rapporterat buggen till Apple…
Hoppas de fixar buggen. Jag hade inte det problemet med tidigare OS före Catalina, så jag vet inte om buggen ligger i Catalina eller Bilder.

Jag undrar om ni också har problem med smarta album i Apple programmet Bilder i Mac OS Catalina?
Bilder: Version 5.0 (131.17.170)
OS: Mac OS Catalina 10.15.3 - svenskt språk inställt.
Dator: Mac Pro Late 2013
RAM: 64 GB

När jag skapar en smart album där jag vill att endast vissa taggade personer skall dyka upp, så sätter jag upp regeln, t.ex.:
Person är Hans Alfredsson
Person är inte Britta Alfredsson
Person är inte Cecilia Alfredsson

Då skall endast bilder där Hans Alfredsson är med men inte Britta eller Cecilia.

Problemet är att Britta och Cecilia dyker upp tillsammans med Hans Alfredsson fast regeln säger tydligt att dessa bilder inte skall dyka upp. Buggen verkar finnas i villkoret "är inte".

Har ni samma problem? Testa gärna!

Ursprungligen av IngoX:

Kollektivtrafik i Apple Maps har funnits i Göteborg - och i de flesta svenska orter - sedan ett år.

Kan meddela att även Karlstad har kollektivtrafik i Apple Maps sedan ett bra tag. Men visst kan det finnas små, små bra ändringar som är subtila, dvs man märker dem knappt...

Misstänker att det kan vara det underliggande systemet (bilens system) som ändrar färgerna. Färger i kartan är det samma hos alla iPhone.

När man tittar närmare på bilderna ser man att visa bilar återger färgerna på kartorna korrekt, medan andra blir det förändrade. För att sammanställa detta bör alla uppge vilket bilmärke man har och vilket ljudsystem som är installerad i bilen och eventuellt om man kan hitta, vilken version av det underliggande systemet man kör, samt iOS version.

Härligt! Har även lagt in mitt kort i Wallet!

Nu fattas bara stödet för Siri på Svenska i min HomePod!

Ursprungligen av IngoX:

Kvällens Uppdrag granskning kan man se redan nu. Tror inte att det är något som påverkar när Apple Pay lanseras. Även om det är lockande att spekulera...

SVT Play - Swedbank och vapenhandlarna

Danske bank meddelade ”kommer snart” den 2 april. Det tog till den 20 augusti innan deras kunder fick se första spåret av Apple Pay i Danske banks app.

Den erfarenheten tyder på att ”snart” på bankspråket betyder 4,5 månader. Början av februari kan i så fall fortfarande vara ”snart” för Swedbanks kunder.

Det är missbruk av språket. Snart betyder ca några minuter till en vecka.
Det är ingen skillnad mellan svenska folkets bruk av ordet snart och bankernas svenska!

Annars ska vi folket tvinga banken att skicka sina anställda till språkkurs i Svenska!
Banker, skäms på er som missbrukar svenska språket. Det finns gott om alternativa ord som passar 4–6 månader, t.ex. ”Apple Pay kommer till er om några månader…”

Senast redigerat 2019-11-20 23:14
Ursprungligen av Mc Tommy:

Om det ändå bara gällde Sveriges Dödbok är det väl okej med Catalina, men frö mig som är pensionär och hade kvar iDVD, Excel, Word, Nikon program m.m. så var det en STOR förändring som jag inte var beredd på. Jag hade två alternativ gå över HELT till PC eller backa tillbaks till Mojave, jag valde det sista! Men har också en PC eftersom PC är bättre för mej vad gäller släktforskning, många program i släktforkningn fungerar inte alls med Mac. Till exempel Disgen 2019, jag vet att det finns alternativ till dödboken/dödböckerna, Sveriges Befolkning 1880, och framåt. Arkiv Digital, Ancestry, My Heritage men det kostar och det är inte en engångskostnad utan en årlig avgift på flera tusen kronor!

Det finns flera utmärkta släktforskningsprogram, som bara har engångsavgift (inköpspris): t.ex. Reunion från Leister Production; MacFamilyTree från Synium.

Det har skrivits mycket under några år i olika facktidningar och forum (t.ex. 99.se, Macworld.se, Appleinsider, Macrumors) om att Catalina blir ett renodlat 64-bitars system där alla gamla 32-bitars program inte fungerar, och äldre 64-bitars system kan få problem pga API anrop till 32-bitars delar eller plug-in som är 32-bitars. Nästan alla ställen har man visat hur man kollar om program är 64-bitars.

Man kan även kolla upp på följande sida: RoaringApps

Det är inte bara att installera Catalina. Innan installation skall man läsa om de programvaror man har fungerar i det nya operativsystemet eller ej. Har man program som man är beroende av och kan ej uppgraderas (eller kostar för mycket) bör man låta bli att installera Catalina.

Så egentligen kan man inte bli tagen på sängen pga Catalina.

Senast redigerat 2019-11-19 09:08
Ursprungligen av BlackSmp:

När... känns som att det är en synonym till aldrig”

Ja – Apple har haft gott om tid att fixa svenska språket på HomePod – så svårt kan det inte vara, eller hur Apple?!?!?!

Jag har installerat 13.2 igår på HomePod – det har gått bra. Nu har 13.2 dragits tillbaka pga uppdateringsproblem. Ni som tänker uppdatera till 13.2. VÄNTA… Apple kommer att släppa en ny, relativt snart.

Tillverkare bakom alla tre OS grupperna (MacOS, Windows, Linux) har tydligt sagt att 32-bitars OS kommer att försvinna. Speciellt Apple har varit väldigt tydligt de senaste 2 åren.
Då har ju utvecklarna bakom ”Sveriges dödbok” haft gott om tid att utvärdera alternativ innan ändringen slår till med full kraft. Tyvärr har utvecklarna bakom ”Sveriges dödbok” ignorerat detta och blivit tagna på sängen.
För oss släktforskare som använder Mac finns det gott om alternativ, motsvarande databaser finns online på internet, bl.a. Ancestry.se, Heritage, Sveriges riksarkiv, Svar, m.fl.

Ursprungligen av Laserturken:

Hur kommer dessa funka med folk som redan har glasögon?

I teorin borde det gå att beställa slipade glas till den, men det hänger mycket på vilken teknik man använt sig av för att projicera informationen.

Är det laser som riktar sig från bågens skalmer mot glasrutan för att sedan reflektera in i ögat borde det funka med slipade glas.

Är det genomskinlig OLED teknik borde det funka genom att lägga till slipas glas ovanpå OLED glaset – nackdelen kan bli att det blir tungt.

Senast redigerat 2019-10-22 21:49
Ursprungligen av onnyt:

Aperture skall tydligen inte fungera längre. Någon som testat?

Nej, det ska det inte göra, eftersom det är ett 32-bitars program.

Ursprungligen av Zeugma:

Från och med idag för en månad sedan. Jag har Hallon och har haft Wi-Fi-samtal ett tag nu. Nu väntar jag bara på att kunna spärra inkommande utlandssamtal.

Ja, låt oss få en "min sida" (nästa alla har det) hos operatören med en spärrlista, där vi själva kan lista spärrade nummer (inkl. wild card tecken t.ex. "+252 *", då spärras samtliga samtal från det landet... Standardiserar men denna funktion kan Apple sedan bygga in iOS möjligheten att påverka listan hos operatören (oavsett vilken operatör man har) via sin egen iPhone. Likaså kan Android göra samma sak.

Om Apple inte lyckas sälja tomten, så kanske Apple borde bygga en underjordisk affär (som i New York), med ett café i markplanet. När man fikat färdigt kilar man ner i affären och eventuellt köper något eller tvärtom. Då behöver byggnaden inte vara så stor att det blir avslag i nämnden.