The Real Viking
 • Namn Christer Hellholm
 • Plats Karlstad
 • Sysselsättning Gillar släktforskning, modelljärnväg, långa resor. Arbetare med konsulttjänster, bl.a. typesetting, layout, installation av mac hård- och mjukvara.
 • Registrerad 2004-08-11
 • Senast aktiv Idag 12:15
 • Antal inlägg 2105

Foruminlägg

De senaste inläggen The Real Viking har skrivit i forumet.

En 16” M1 kommer snart, förhoppningsvis i September i år. Kan/orkar du vänta så gör det…

Konstigt att Apple inte har lagt in en sådan ”trigger” i sitt Hem-app. En sådan ”trigger” är värdefull, när man vill trigga igång något beroende på temperatur.

 • Skulle gärna se en annan liknade ”trigger” som är kopplad till ljus, t.ex. att lampan ska tändas när ljusstyrkan understiger 25 lux eller släckas när ljusstyrkan är lika med eller överstiger 25 lux.

 • Skulle även gärna se en temperatur ”trigger” som kan ändra lampans färg (samma skala som SMHI använder) beroende på utetemperatur.

Senast redigerat 2021-07-11 11:19
Ursprungligen av BlackSmp:

Nope

OK. Finns det en lägsta gräns?

Det måste väl finnas en lägsta gräns, annars får röstningen ingen förankring i samhället och kan därmed inte sägas att det är demokratiskt förankrat.

Jag är så trött på politiker som beter sig som de vore på dagis. De har tydligen inte lärt sig att kompromissa och göra det som är bäst för landet och dess invånare. Partiledarna är kvar i sandlådeåldern allihopa, trots att de är vuxna. De hade kunnat vänta 1 år till…

Jag kommer att bojkotta mot extravalet röstningen (som protest mot dagens barnsliga politiker) och rösta först nästa år (vid ordinarie valet). Om röstdeltagande blir lägre än 40% ogiltigförklaras röstningen (tror jag) och det blir en rejäl känga till samtliga politiker. Det skulle behövas nu.

Vore jag talman skulle jag tvinga samtliga partiledare att sitta i ett rum och komma överens – ingen lämnar rummet förrän överenskommelsen är gjord oavsett om det tar 1 timme eller 1 år… (mat och dricka skickas in… och toabesök tillåtes). Politiker ska lära sig att sluta leka sandlådepolitik och börja driva seriös politik som gynnar landets samtliga invånare!

macOS på iPad Pro (M1) hade varit en brilliant idé, särskilt när man har Apples dyra magic keyboard.

Döp om den till iPadOS Pro och inkludera stöd för touchskärmen, så att man kan köra iPad appar OCH macOS appar sida vid sida! Sedan är det upp till användaren om man vill köra med iPadOS eller iPadOS Pro på sin iPad Pro.

Blev lite besviken på iPadOS. Det fanns många bra intressanta saker, men inget som specifikt låter en utnyttja M1 processorn i senaste iPadPro fullt ut.

Men jag tror att vi får se fler Pro program för iPad Pro under hösten (förhoppningsvis Final Cut Pro, Logic, Affinity Publishers m.fl.)

Ursprungligen av Redaktionen:

Idag visade Apple upp iOS 15 och nedan kan ni ta en titt på det som är nytt i uppdateringen som kommer i höst.

Läs hela artikeln här

Ja, jag såg en Apple Maps bil på Välsviken i Karlstad för två veckor sen Dock var kameran nedfälld och inplastad. Gissar att de var på väg till KFC för lunch! 🤠

Kors i taket! Jag kan installera macOS Monterey på min Mac Pro (late 2013)! 🤭🥰

Ursprungligen av westerlu77:

Jag tycker att dom tar alldeles för små steg när det kommer till ipados. Hårdvaran hänger absolut inte med mjukvaran. Dom nya M1 paddorna skulle lätt klara Final cut pro, Logic o.s.v. Varför släpper dom inte det? Det känns som att Apple vill att man ska fortsätta köpa Mac om man ska jobba professionellt helt enkelt. Samtidigt kostar en speccad ipad minst lika mycket som en Macbook pro, vilket jag inte förstår.

Helt enig med dig, @westerlu77!

Ursprungligen av Chaosstar:

Får de upp Oled i samma ljusstyrka?

Nej

Ursprungligen av Redaktionen:

Imorgon är det äntligen dags för WWDC och Gurman tar chansen att avslöja lite av vad han tror sig veta att Apple kommer att avslöja under morgondagen.

Läs hela artikeln här

Undrar om Apple kommer att släppa en iOS Pro för att maximera kraften i iPad Pro (med M1 processor)?

Glömde att ta med nya stödet för homekit:

 1. Stöd för Matter (då kan vi även styra övriga produkter t.ex. Google Nest produkter via Apples Home app)

Jag vill hellre att Apple hoppar till Micro-LED istället för OLED – om tekniken är mogen. Micro-LED kommer att ge samma djupa svärta som OLED, men även samma ljusstyrka som mini-LED (ca 2000 nits) – vilket OLED inte klarar av. Dessutom finns ingen inbränningsrisk som OLED har [även om det har minskat mycket de sista åren].

Mini-LED i årets iPad Pro är ljusår bättre än förra iPad Pros vanliga LED.

Senast redigerat 2021-06-02 14:01

Jag hoppas att macOS 12 får följande finesser:

 • MST (multi stream transport) – stöd för fler skärmar än 2 via singel Thunderbolt 3/4 kabel (Daisy chaining)

 • FaceTime Pro (direkt konkurrent till Zoom och Teams) – bör även finnas för andra plattformar (Android & Windows)

 • Vidareutveckling av kalender med finesser från tredje appen Fanstastical.

 • Mer intelligent Siri – som förstår mer vad vi frågar efter (mer komplexa frågor), t.ex. ”In på vilket spår kommer tåget från Göteborg in på” – Siri svarar (efter att ha kollat ditt läge [och därigenom närmaste järnvägsstation] och tid): ”Tåget från Göteborg kommer in på spår 2 på utsatt tid kl. 14:03”.

 • HomeKit får stöd för programmeringsspråk, så att man kan skriva mer komplexa rutiner, t.ex. med if-statements – t.ex. lampan ska tändas kl. 19:00 om solen är under horisonten annars inte – så går det inte att ställa in idag, du kan ställa in vid solnedgång, men då tänds lampan före kl. 19:00 under vintertid.

Vi får se vad vad som händer vid WWDC.

Senast redigerat 2021-06-02 09:02
Ursprungligen av MatsOlov:

Gnäll och ett icke problem. Jag har uppfostrat 3 ungar och aldrig haft problem med att fjärrkontrollen försvinner. Lär man barnen att "var sak har sin plats" tidigt så är det mesta av försvunna saker fixat.

Tänker att fler vuxna också behöver lära sig att hålla ordning på saker. Vem lägger sin fjärrkontroll i soffan? Den ligger på tv-bordet när man tittar och bredvid tv'n annars.

Personligen är jag besviken över att nya fjärren är tjockare.

Barna gömmer ofta fjärrkontrollen för att få uppmärksamhet inte pga slarv. Min dotter gör så – hon är väluppfostrad. Men när hon får uppmärksamhet ligger fjärrkontrollen på soffbordet, där den ska vara.

Men jag tycker personligen att Apple borde ändå ha byggt in U1 (UWB) chippet i fjärrkontrollen – även vuxna kan någon gång vara tankspridd (man tänker på något) och lägga fjärrkontrollen på ett ställe där man inte brukar lägga den.