Clavius

Clavius

Medlem
 • Plats Stockholm
 • Registrerad 2001-07-16
 • Senast aktiv 2019-03-27
 • Antal inlägg 1817

Foruminlägg

De senaste inläggen Clavius har skrivit i forumet.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2019-03-26 23:55

Wake up! - It's a new world!
Tycker det här var en av de bättre och snyggare Apple eventen på mycket länge - och vilka otroligt proffsigt goda filmer! Intro-filmen med Apples historia i form av en fejkad filmingress var genialisk och en av de bättre PR-filmerna på många år! Sedan den svartvita 'kreativa regissörsfilmen' för Apple TV+ med Spielberg, Abrahams och Howard var en riktig käftsmäll mot Apples konkurrenter om streamade TV-tjänster; Tim Cook & co. har knuffat utvecklingen ännu ett steg åt rätt håll och de stämmer i bäcken och visar hur slipstenen skall dras; Apples självkänsla och framtidstro är orubblig trots alla kraxande olyckskorpar. Själv har jag fått förnyat förtroende som jag inte känt på länge; Apple handlar inte enbart om tröttsamt tjat om evigt uppdaterad och innovativ hårdvara - det är deras hela ekosystem som gör dom till vinnare. Visst, solen har fläckar och Apple är långt ifrån perfekt, men det som de gör - gör de betydligt bättre än någon annan. De är helheten som räknas; produkterna - miljötänket - innovationerna - visionen - funktionaliteten - integriteten - användarvänligheten. Sen må allt i presentationen ha en traditionell amerikansk 'showtime-touch' som vi européer ibland har lite svårt för, men det är ju bara showbiz. Vad är det de gamla romarna brukade säga; ''bröd & skådespel åt folket!''. Ni som skade och suktar efter nya hårdvaruuppdateringar kommer att få ert lystmäte tillfredställt; don't you worry - men det som presenterades ikväll var ett stort steg framåt för Apple på ett nytt sätt. Att de sedan lanserade ett eget 'kreditkort' också kan ju kännas lite komiskt.... det är dock lite bortom min egen begreppshorisont...

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2018-11-15 23:17

Vem vill jobba på Stockholm Design Lab - seriöst?
Not: Stjärnan för Mercedes är felvänd.
Alla med resultat 5-8 bör vara nöjda.
Ni som har 10 bör uppsöka läkare.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2018-11-15 21:04

Kan själv tycka att Kungsträdgården hade varit en utmärkt plats för deras butik, men detta är Sverige och här råder ännu en viss 'jante-stämning' där det sticker hos många att ett amerikanskt dator- & mobilföretag får företräde till ett av de mest attraktiva platserna i centrum. Sett till nuvarande verksamhet så hade en snyggt formgiven Apple-butik varit ett riktigt lyft för platsen! Kungsträdgården är förövrigt inte en vanlig park i dess ursprungliga bemärkelse; 'parken' drivs som ett slags eventbolag och man har under många år prioriterat olika evenemang, från konserter och matfestivaler till prisutdelningar och utställningar - området är därför mycket levande och fyllt av aktivitet. Just en Apple-butik skulle skänka en viss stabilitet till området och bredda publik- & kundunderlaget.

Men ok, låt oss tänka om och tänka nytt åt Apple: var i Stockholm kan man tänkas vilja etablera butik? (Än idag är jag förvånad över Apples beslut att öppna sin första Sverigebutik i Täby Centrum; visserligen ett framgångsrikt köpcentrum, men ändå en 'off side' placering som måste rankas långt ner på deras 'önskelista' sett till genomförda etableringar worldwide). Det är vanliga att de öppnar butik i ett gammalt hus eller anrik lokal, alt. bygger helt nytt (och då gärna lite spektakulärt). Spontant känns ju området kring Stureplan i linje med etableringar i Paris och London, möjligen någon av de större lokalerna på Kungsgatan (släng ut hemska ElGiganten!) eller längs Sveavägen. Dock få hus som passar deras behov, om ens några... Om man istället ser till kundunderlag så talar ju mycket för 'hipsterhippa' Söder, där Götgatan är självskriven huvudgata. I 'skottlinjen' ligger då teater/biograflokalen Göta Lejon (nej, etablissemanget går inget vidare och har svårt att räkna hem sina föreställningar), om inte en framtida rivningstomt får ge plats åt ett Apples glaspalats... Kungsholmen? Mja, för 'off' och inga paradgator. Vasastan? Samma sak här... Östermalm? Aldrig; en - ur butiksynpunkt - ganska död stadsdel. Möjligen är området kring Norrmalmstorg intressant (gamla MEA/EPA varuhuset har ju nämnts i andra inlägg här). Sedan är inte Drottninggatan helt otänkbar, finns flera fina fastigheter där som rymmer en ståtlig Applebutik. Klarabergsgatan? Mja, inga bra lokaler... Man hade kunnat inrymma en cool lokal i något av nybyggena kring Hamngatan.

Men jag förstår Apple's besvikelse - ett fristående hus mitt i centrala Stockholm - prime spot! Möjligen kan jag tycka att man hade kunnat ta ut svängarna lite till i själva arkitekturen, men... kanske var tanken redan dödsdömd från början. Stockholm är inte Paris eller London eller Tokyo eller New York...men en förbaskat vacker stad med mycket framtida potential. Men man måste släppa på sina hämningar i stadsplaneringen, utan att förlora stadens ursprungliga kvaliteter. Ett MYCKET svårt uppdrag och knepig balansgång.

Håller tummarna för att Apple hittar sin svenska drömbutik!

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2018-05-11 20:46

Well. Vem är förvånad?

Klart är, när första chocken har lagt sig, att detta är den oundvikliga framtiden. En framtid där en del människor kommer att välja att kommunicera med en AI (vilket jag föredrar att kalla Bot'en, då syftet med tekniken är att göra den så intelligent som möjligt - sålänge den 'bara' är en Bot så är den troligtvis rätt primitiv) framför att tala med levande människor. Eller tänk såhär (om ni fortfarande är skeptiska till att utvecklingen kommer att gå åt detta håll); inget är mer hypat just nu än att utveckla tekniken med självkörande bilar - vi vill effektivisera transporttekniken för att den 'mänskliga faktorn' skapar stora problem. Det går ganska lätt att applicera på rätt många andra områden... Ett skrämmande framtidsscenario? Välkommen till framtiden - och prata väl med dina maskiner. Snart kommer de ihåg allt du säger och, i förlängningen, tar egna initiativ. Kanske de struntar i att ringa det där viktiga läkarsamtalet. De kanske t.o.m. lär sig ljuga. De är ju, trots allt, ursprungligen skapade av människor och de kommer att lösa alla 'problem' på effektivaste sättet.

Kanske Googles avsikt var att skapa medvetenhet och diskussion om detta, men de kommer absolut också vara ett av de företagen som kommer att utveckla tekniken, kanske t.o.m. leda den.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2016-08-24 22:08

Spelet kommer till Mac. Teamet bakom har redan publicerat tekniska spec. kring spelet och diskussionerna handlade mer om grafikkort kontra internminne - spelet är ganska krävande!

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2016-02-20 15:21

Ser inga problem eller invändningar med att Apple får bygga denna butik vid Kungsträdgården; TGIF som ligger där nu tillför definitivt inget till platsen och har sedan länge tappat glöden från forna dar... Stockholmarna är sedan tradition mycket känsliga för s.k. 'märkesbyggnader' (dvs utmärkande hus/byggnader med eget arkitektoniskt uttryck; motsvarande exempel är Globen, Stadshuset, Waterfront, Wasamuséet, Stadsbiblioteket, Hötorgsskraporna och Konserthuset). Majoriteten av märkesbyggnaderna är just kommersiella och att beklaga sig över Apples ev. inflytande på stadens politiker och påverkan att få igenom sitt beslut är väl knappast något som är nytt under solen; liknande förhandlingar har väl skett i alla tider - och lyckligtvis är det nu Apple som ber att få bygga, inte SIBA, EL-Giganten eller IKEA - det ÄR skillnad på butik och butik! För Apple är det viktigt att också skapa snygga miljöer, vilket
borde passa Stockholm som hand i handske... Personligen hade jag just hoppats på en sådan här butik från allra första början framför den som kom att byggas i Täby Centrum och som mer känns som en dålig kompromiss från Apple ursprungliga butiksetableringar i stora städer.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2015-02-23 23:59

Hej!

Jag skulle verkligen behöva råd av er mail-proffs här på forumet!

Driver sedan många år ett eget företag med sju anställda där vi har en rejäl maskinpark av mac'ar och tillhörande enheter. Naturligtvis använder vi oss också av Apples eget mail-program i vår dagliga verksamhet, Tidigare år har vi haft mail-inställningar av POP-kontotyp, men sedan det dels uppstod problem med tappade lösenord mot mailserver och (i vissa fall) försvunna mail så blev vi rekommenderade att göra om samtliga mailkonton till IMAP istället (detta också för att synken skulle ge lika innehåll i samtliga brevlådor på samtliga enheter), Utöver stationära datorer som MacPro och iMac's så har alla anställda också iPads och iPhones.
Vi jobbar samtliga under senaste systemprogramversion (Yosemite) och IOS (8.1.3).

Vi var extremt noga med att samtliga anslutna enheter fick samma mail-inställningar och vi kopierade först över samtliga sparade mail från POP-kontona till motsvarande IMPA-konton. Sedan började problemen... För att göra beskrivningen mer komplett så skall berättas att vi också anlitar Loopia som webbkontoleverantör (även för mail) då vår företagsdomän är parkerad där.

För at beskriva kort hur problemen ser ut:

• Mail försvinner konsekvent efter ca. 2-3 veckor från resp enhet för samtliga mailadresser (gäller även på webbmailservern). Ett beteende som snarast är kopplat till POP-konton när man pratar med support på t.ex. Loppa eller vår datasupport på MacRent.

• Vissa mail försvinner snabbare för vissa av mailadresserna/kontona (inte alla)

• Trots att synk skall t.ex. göra att när ett mail markeras om oläst/läst så skall samm amortering ske även i samtlig andra anslutna enheter - det gör de inte (men det är inkonsekvent; en del mail markeras ok, andar inte). Vi har själva sett under olika test att när vi öppnar mail i t.ex. en ansluten iPhone (alltså öppnar själva mailprogrammet - inte något enskilt mail) så ser vi föst hur olästa nya inkommande mail är markerade (med blå 'plupp') för att sekunden senare bli omarkerade -i samtliga enheter - utan att vi öppnat och läst något? Detta borde ju inte ske... ?!

• För att 'rädda' mail från att försvinna måste vi idag 'mappa' inkommande mail manuellt - problemet med denna metod är ju att de då försvinner från de andra enheterna och vitsen med synk försvinner. Fördelen är att vi åtminstone har kvar mailen i en av enheterna.

Som ni förstår att är allt detta förödande för oss och svårt att bedriva verksamhet när viktiga kundmail försvinner hela tiden! Hittills har ingen support (Loopia, MacRent eller annan 'expert') kunnat hjälpa oss och få bukt med detta. Svaret blir oftast liktydigt: ''det låter som ni har ett POP-konto fortfarande aktiverat'' (nej , vi har dubbelkollat detta och skulle det vara sant så är det fortfarande inkonsekvent då mailprogrammet uppträder lite olika med samma inställningar). Eller så svarar man att ''felet ligger hos 'den andre', dvs webbserver host eller Apple iCloud (?!)''. Kan iCloud verkligen ha med detta att göra (synk av mail via iCloud är avstängt på samtliga enheter, då vi fått rekommendationen att funktionerna annars kan krocka med Loppas webbserver).

I nuläget är vi nästan sugna på att gå tillbaka till POP-konto inställningar, trots de fel och brister detta medförde (men problemen var klart mindre då)...

Någon klok tanke om vad vi kan göra?

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2014-01-09 22:09

Idag är det exakt 7 år sedan Steve Jobs & Co. revolutionerade, inte bara mobilmarknaden, utan större delen av hela det mänskliga sociala beteendet (fråga ditt ömmande 'iPhonefinger'!)! Ta dig tid att, åtminstone, se de första tio minuterna av denna historiska produktpresentation (en i raden av många, många fascinerande keynotes från Jobs; de har sedan hans bortgång tyvärr inte varit lika dramaturgiska, överraskande och inspirerande). I dagarna har det skrivits mycket i media om fenomenet av olika sorters kultstatus kring framgångsrika entrepenörer. Detta är väl ett av de mest främsta exemplen på varför...

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2013-09-11 00:23

+
• Fingeravtrycksläsaren - genialt!
• Kameran med sina slipade funktioner i kombination med iPhoto
• IOS 7
• Prestanda

-
• Läckt information (vem är längre överraskad /förvånad?)
• En 'blockbuster' (se också punkt ovan)
• Valet av färger. 'Rosa' är snarare 'blekröd'.... Varför bara fem nyanser (och ingen svart?!)?
Åtta till tio färger hade varit coolare, t.ex. lila...

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2013-08-21 23:29

Hej!

Vill bara tala om att jag äntligen fått ordning på firmans webbsidor - lösningen blev ett egenhändigt snickrat tema i RapidWeaver! Känner mig nöjd (även om det finns detaljer att slipa vidare på... men med tanke på att jag ägnat halva sommarens kvälls-, natt- och helgtimmar åt detta så blev resultatet klart bra!).

Fortsättning följer.

http://www.clavius.se

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2013-08-21 23:24

Får erkänna att jag har (återigen) har fallit för en riktigt gammal rock-klassiker; Pink Floyds (Roger Waters) The Wall - hela albumet är sanslöst kanonbra! Och ÄNNU bättre blev det efter helgens makalösa konsert på Ullevi i Göteborg...

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2013-06-12 11:58

En av de bästa reklamfilmer jag sett på mycket länge!
Genialiskt enkel...

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2013-06-10 23:28

Mycket negativa vibbar här... Glöm inte att Apple alltid tänker om. Och om igen. Och en gång till. När vi alltmer anpassar oss till en värld där data lagras i 'molnet' så blir ju behovet av fysiska prestanda och 'burkar på skrivbordet' allt mindre! Och om du HAR egna hårddiskar och andra anslutningar till din MacPro så lär de troligtvis vara trådlösa och stå någon annanstans än på skrivbordet - varför skall du ha dom där och ta upp arbetsyta??

Som formgivare är jag imponerad över nya MacPro - riktigt läcker! Som en enda stor turbin; ett Apple JetPack!
I like.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2013-06-10 22:36

Nya MacPro = en ny svart R2D2!

Helt fantastisk nyhet (tillsammans med alla andra nyheter de presenterade ikväll)!
Kommer definitivt uppdatera firmans samtliga stationerade maskiner till denna underbara skapelse - Apple: ni har en beställning från mig på 10st rakt av!

Enda svaga känslan i kvällens presentation var att man fortfarande saknar Steves fingertoppskänsla för presentationer och dramaturgi! Ingen kan matcha honom idag, vilket tyvärr sänker intrycket en smula - hur fantastiska saker de än presenterar... Ikväll fick man känslan av att de nästa 'spricker' av iver att få berätta om allt 'amazing' - men de glömmer bort att 'suga på karamellen' och överaska bättre i sin framställan!

Hursomhelst; jag är nöjd då jag äntligen fått min nya MacPro!

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2013-05-16 21:07
Ursprungligen av TouchCAD:

Gjorde en liknande värdering och fastnade för Freeway Pro. http://www.softpress.com

Jag blir alltid så skeptisk när en företagssida som utger sig för att kunna fixa bra webdesign inte ens har det själva...

Ja, jag har kikat på olika CMS-lösningar men ännu inte imponerats av vad de kan åstadkomma. men jag skall absolut ge det en chans!
Vill dock ha mer tips som övertygar, tack!