johan_tanying

johan_tanying

Medlem
  • Namn Johan Nilsson
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Arkitekt
  • Registrerad 2003-09-16
  • Senast aktiv Idag 16:18
  • Antal inlägg 6320

Foruminlägg

De senaste inläggen johan_tanying har skrivit i forumet.

Det kan vara en av hundratals pyttesmå lödningar på ett kretskort som fallerat. Att peta runt med lödkolv i det läget gör nog mer skada än nytta...

Men om du vill sälja din iMac för mer än ett par hundringar som reservdelsmaskin kanske det kan vara värt att testa en ugnsbakning på egen hand? Sälj som "reparerad och fungerande". Eller samla karma genom att skänka datorn till någon i familjen/släkting/kompis om du inte orkar sälja. Kan ju som för @mattiL ovan funka i åratal.

Sedan att det inte funkar 100% av gångerna är en annan sak. Vare sig "Bake" eller "Refloat".

Min iBook G4 2004 fick sig en refloat 2011 och funkar än. Står numera som scannerstation för en gammal diascanner. Inte lika mycket framgång med min 15" MBP 2011 för snart två år sedan. Felet på graffekortet återkom några veckor efter första refloaten så skickades tillbaka för nytt försök. Ingen framgång dock.

Ursprungligen av timofej:

Det var en rolig historia, även om den är påhittad! Om inte, hur kom du på att stoppa grafikkortet i ugnen?!!!

Titta på videon ovan exempelvis vid 32:03 så ser du själv:

Fattigmans "refloat" där man i ett svep gör om/förbättrar lödningar på ett kretskort.

Om köparen tror sig köpa en fungerande dator och sedan får dessa grafikkortsproblem(?), så blir nog denne köpare inte så glad på säljaren... Oavsett om den såldes med brasklapp "fungerande fast med ev. hårdvaruproblem". Att fixa problemet på egen hand är tydligen görbart men inget för "the faint of heart" som de säger over there.

Apple hade tydligen ett förlängt reparationsprogram för dessa maskiner, men det gick ju ut för länge sedan. Sök på "horizontal lines problem imac 2009" e dyl.

Nog bättre att plocka ur disken och försöka sälja som reservdelsmaskin. Eller, om du bor nära Jönköping, köra imacen till Troy Elliott och se om han kan fixa det till en överkomlig peng.

Ursprungligen av The Real Viking:

Bra tips, tick Ylan. Ja, jag skall hålla utkik efter den gröna ploppen!

Visste inte att det fanns grön Plopp, men det gör (gjorde) det faktiskt!

Det är nog "också intressant" i högermarginalen som spökar. Totalt random...

Men för att gå OnT: Någon som inte är übernörd på 99mac som faktiskt i praktiken använder ClassicOnIntel, SheepShaver och/eller Basilisk? Vad rekommenderas om man inte vill grotta ner sig i kilometerlånga terminalinknappningar, nedladdning av gamla ROM eller rippande av ROM från fysisk gammel-mac?

Dvs något som fungerar på samma sätt som vanlig mjukvara: Starta sin moderna mac. Hämta program (emulator). Installera program. Gå till Macintosh Garden och hitta favoritspel/-program från typ 1988. Dra-o-släpp på förstnämnda program. Viola! som jänkaren säger...

Spelar upp direkt i inlägget ovan utan problem (Chrome och Safari i High Sierra). Likadant när jag öppnar Youtube-sidan i annan flik.
Spelar upp utan problem i senaste VLC, QT Player Version 10.4 (928.13) och QuickTime Player 7 Version 7.6.6 (1709).

Nemas problemas.

Ursprungligen av reboot81:

En lustig PDF i Quicklook.
Den här buggen rapporterar jag aldrig!

Videon är privat?

Man skärmdumpar relevant del av lönebeskedet? (Kronor och ören! )

Eller kan man inte zooma ut en hel pdf-sida man fått som bilaga i mail och sedan skärmdumpa? (Frågar ärligt då jag bara använder Outlook på telefonen, och inte ens har en iPad.) Pixelupplösningen borde väl vara tillräckligt hög för att göra avbilden läsbar? Eller är det flera sidor och du vill/måste ha hela dokumentet sparat? Då blir det nog knepigare...

Ta en skärmdump och arkivera på lämpligt sätt på ipaden.

Tillägg: Om man nu inte är übernörd som @iSweden och gör föreslagna lösning bara för att man kan!

Senast redigerat 2020-05-13 17:53

Nu ska du se att kameran i rena förskräckelsen fungerar som den ska...

Ursprungligen av [email protected]:

Har också en ligger i lådan. Tänkte montera den i påsk. Fungerar den bra? Sladdragning är alltid det värsta.

Gick förvånansvärt lätt att sätta in i en Saab 9-5. Foten hamnar perfekt på det svarta fältet på rutan vid backspegeln (dvs ingen ful dubbelhäftande tejp på genomskinligt glas) och kabeldragningen gick hyfsat lätt ända ner till cigguttaget. Bara att lyfta på inredningen och klämma in. Knöligast högst upp i hörnet på vindrutan. Sedan kan man ju också gå in i taklampan och koppla in en liten usb-trafo så att man får ett strömuttag precis vid spegeln. Överkurs men det verkar faktiskt görbart enligt denna video:

Överföringen av video till telefonen är inte jättesnabb precis, men man kan trimma klippet rudimentärt för att skapa mindre filmfil. Eller plocka ut kortet förstås.
Finns ett fiffigt polfilter som nog är perfekt för den som får reflexer i rutan: https://buy.garmin.com/sv-SE/SE/p/629297 Har inte haft behov själv, dock. Får väl se till sommaren när det blir mer ljus.

Måste verkligen Handelsbankens dosa kopplas in med sladd? Själv använder jag HB i egenskap av kassör i förening. Testade först med sladdinkoppling men det var ett himla bök att ordna tom usb-port och sedan koppla in och knappra. Det går lika bra att stoppa in kortet i dosan, knappa in koderna och sedan knappa in motsvarande svarskod i webläsaren på datorn _utan_ att koppla in sladd. Precis som jag alltid gjorde med Nordea innan mobilt bank-id kom.

Visserligen är det ett extra delmoment med kodinmatning, men jag tycker det ändå är smidigare än att behöva koppla in dosan med sladd.

En skåpslucka från Ikeas fyndavdelning plus fyra Clas Ohlson-hjul dög fint för min PM G4 som gick lös på i runda slängar tio papp begagnad när det begav sig för snart tjugo år sedan. Den står kvar än utan att skämmas.

Dock så är väl nämnda hjul mer värdefulla än datorn vid det här laget. I synnerhet som hårddisken klappat ihop och den inte längre startar... Skitkvalitet!