johan_tanying

johan_tanying

Medlem
 • Namn Johan Nilsson
 • Plats Göteborg
 • Sysselsättning Arkitekt
 • Registrerad 2003-09-16
 • Senast aktiv Idag 16:36
 • Antal inlägg 6420

Foruminlägg

De senaste inläggen johan_tanying har skrivit i forumet.

Men 89 kr var väldigt mycket pengar år 2009. Hela 105 kr i dagens penningvärde...

Tycker mig känna igen det där. Har också fått in en massa gammalt mög i telefonen och misstänker Outlook. Gjorde ett halvhjärtat försök att få kalendrarna i Outlook och iCal (Kalendern i mac och ios) att synka. Med klent resultat. Men gamla obsoleta kontakter gick tydligen bra!

Så vet inte hur man skall göra men kommer att följa tråden med intresse.

Eller så kopplar du in den till en extern skärm. Kopplar du dessutom in externt tangentbord och mus kan du stänga datorn och slippa se eländet! Prestandan blir ungefär som en 2010-2011 års mac mini.

Nackdelen med en så gammal macbook air är kanske RAM-minnet? Det var ju vanligast med snikmodellerna. Familjens 2010 MBA har bara 2GB vilket gör den alltmer obsolet oberoende av hur skicket på skärmen. En Mini av samma årsmodell kan förses med betydligt mer RAM och vara fullt körbar än idag.

Har lysdioden för raid 0 varit röd hela tiden, eller har den bytt färg från exvis grön tidigare? I så fall kan det indikera fel av något slag. Typ att en av diskarna havererat. Vad säger manualen? Om så är fallet är TS extremt rökt...

Du kopplade ur backup-hårddisken innan mappen blev kopierad?
Du skapade ett alias av mappen och sedan kopplade du ur backup-hårddisken?

Är det inte en hårddisk bakupen ligger på? Molnet? Likadant där antagligen - den har inte kopierats ner alls/inte kopierats färdigt till din skrivbordsmapp.

Funkar det med ø8 mm? Och har du firma/är förening? Då har Tingstad sugrör av både plast, "ätliga", vass samt i rostfritt och glas! Visste ens att det fanns - man lär sig något nytt varje dag.

https://www.tingstad.com/se-sv/sokresultat?q=...

Ursprungligen av xms67:

Jo, rent tekniskt går det ju. Men om vi istället får större batteri? Eller en lättare dator? Eller billigare? Jag sticker inte under stol med att det vore bekvämt med fler portar utöver de fyra USB-C jag har idag. Men till vilket pris?

Med tanke på hur många hundralappar (tusenlappar) man lagt på donglar så skulle jag utan att tveka offra en timmes batteritid. Några tior extra som själva portarna kostar skulle jag också gladeligen hostat upp.

Sedan jag köpte min MBP 2017 för drygt 2,5 år sedan har jag införskaffat summa en (1) extern pryl med USB-C. Ett externt 2,5" SATA- kabinett och en "magsafe" till laddaren. Båda från Kjell.

Resten av det dagliga portanvändandet består av "legacy" USB-minnen, externa hårddiskar, dvd-läsare, kortläsare, scanner, ethernet, hdmi...

De tidigare Teliaboxarna från Motorola kan man se då och då på Blocket, Tradera och loppisar som Myrorna. Se bara till att fjärrkontrollen medföljer - de är dyra som extra tillbehör.

Motorola Arris 1113 är en variant som kom för några år sedan.

Den som jag själv har hemma (och sett ibland på loppisar för någon hundring) är Motorola VIP 1003:

Det är möjligt att boxen måste fabriksåterställas innan den funkar: https://www.telia.se/privat/support/info/fabr...

Dessutom kan boxarna tydligen vara operatörslåsta. Kolla om inte det finns ett Telia-klistermärke - i så fall bör det vara ok.

@iSweden: Tack men nej tack! Det där omnämnandet av "ett bra tag" och "en duktig sys-admin" indikerar att det går över mitt förstånd och in i prästens. Mitt intresse för Windows-underhåll ligger normalt sett runt noll när allt rullar på - och dippar långt ner i Sibirienkylan när något strular...

Jag har använt mig av Lop i Örgryte för reparation av MBP-fläktar etc. Snabbt och hyfsade priser samt lätt att ta sig dit både med bil och spårvagn (kanske inte med en iMac, dock).

Men är det någon som fått Restore att fungera i praktiken?

 • Ibland finns inga punkter alls eller så är de (den) väldigt långt tillbaka i tiden (skall villigt erkänna att jag aldrig satt mig in i huruvida man öht kan sätta "restore points" manuellt, och om de då kan sättas exvis var 24:e timma).

 • Kan man verkligen återskapa från ett totalt uppfuckat windows som startar om sig själv varannan sekund efter inloggning, och sedan få rubbet återställt - OS, drivrutiner, mjukvara, dokument, spelsparningar... Dvs en riktig klon.

Ska kolla på Duplicati.

Och visst kan man ominstallera - har gjorts ett flertal gånger efter senaste AMD vs Win 10-strulet (grafikdrivrutinsproblem galore). Själva systeminstallationen tar ju inte så extremt lång tid (ja vi har sticka), men det gör däremot ominstallation av all mjukvara. En klonbackup som sedan skulle kunna klonas tillbaka efter strul vore kanon...

Försöker hitta en backuplösning till en av familjens kvarvarande Windows 10-maskiner som (helst) skall fungera som SuperDuper eller Carbon Copy Cloner:

 • Skapa en komplett klon av hela hårddisken med system, programvara och filer. Rubbet. När skiten träffar fläkten skall man gärna kunna klona tillbaka alltihop till en ny disk och sedan köra vidare som innan.

 • Disken skall ses som en ordinär hårddisk med mappstruktur och allt om/när den kopplas via usb till annan dator. Alltså inget proprietärt och/eller komprimerat format.

 • Inkrementella backupper skall kunna göras. Alltså skall bara det som ändrats sedan sist kopieras över. Inte en kloning från scratch varje gång.

 • Disken får gärna vara bootbar, men det är väl mer eller mindre en omöjlighet under Windows?

Allt skall ske lokalt till en fysiskt inkopplad extern hårddisk. Alltså ingen molnlösning.

Jag kan tänka mig att betala men helst ingen prenumeration/månadskostnad.

Har tidigare provat någon förment kostnadsfri mjukvara på Windows. Värdelös. Inkrementella backupper kunde den göra, men man fick städa ibland för att inte backupdisken skulle bli full. Backupen går heller inte att läsa med annat än den egna mjukvaran. Vid återställning krävs betalning, och det går inte ens att testa innan köp. Med andra ord typisk skitprogramvara som det finns 13 på dussinet av i Windowsvärlden. Den inbyggda backuplösningen i Windows kan mig veterligt inte göra inkrementella backupper och är väl mest tänkt att användas vid systemåterställning?

Inte heller "råa" mjukvaror som Clonezilla kan mig veterligt göra inkrementella backupper. Jag vill dessutom helst köra med ett något mer finpolerat GUI och inte hålla på med terminalkommandon etc.

Eller skall man helt enkelt försöka sätta upp Arq e dyl att göra backup till en lokal disk och glömma kloning? Kan man då läsa disken utan att behöva gå igenom Arq vid återställning?

Bara för att dubbelkolla - ditt "nya" batteri är alltså egentligen ett oanvänt men vid det här laget ganska gammal batteri? Dessutom svullet?

I så fall torde datorn behandla det som ett dåligt batteri oberoende av ålder och laddningscykler, och därmed klocka ner datorn till i princip oanvändbarhet.

Med en M1 Air/MBP kan du bara koppla in en extra skärm (inte fler än en). Apple själva skriver dock inget om begränsningar till endast spegling. Tvärtom. https://support.apple.com/sv-se/HT202351

Citat:

Om du använder en Mac med Apple-chip kan du ansluta en extern skärm till din Mac med en av Thunderbolt-/usb 4-portarna. Dockor ökar inte antalet skärmar som du kan ansluta som utökat skrivbord.

Citat:

Anslut skärmen till ström och sedan till din Mac. Kontrollera portarna på din Mac och ta reda på om du behöver en adapter.

VGA står omnämnt bland möjliga adaptrar.

Citat:

När du har anslutit din skärm kan du välja att utöka skrivbordet eller spegla dina skärmar.

Så det bör inte vara några problem.

Annars är det ju bara att köpa/få valfri begagnad skärm med hdmi. Myrorna etc brukar ju alltid ha ett gäng 4:3-skärmar ståendes på någon hylla.