Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
star-affinity

star-affinity

Medlem
  • Plats Malmö
  • Registrerad 2003-05-27
  • Senast aktiv 2020-01-05
  • Antal inlägg 1362

Foruminlägg

De senaste inläggen star-affinity har skrivit i forumet.

Ursprungligen av PaO:

Men några blir tyvärr lurade
Man blir inte ett av världens rikaste företag utan vidare
Intressant inslag från Kanada

https://youtu.be/_XneTBhRPYk

Nu har jag kollat på hela inslaget. Tycker det är dåligt av Apple gällande reparationen av ”back-light” i datorn, men kan samtidigt förstå att Apple vill byta ut de delar som rapporteras som fuktskadade (må det vara vätska som kommit in i datorn eller inte). Sen kan jag också tänka mig att de vill byta ut hela delen som kontakten för ”back light” sitter på — detta för att kunna ge garanti på reparationen.

Tycker absolut Apple borde vara tydligare med varför de vill göra en reparation på sitt vis och också hänvisa till alternativa reparationsverkstäder som kanske kan göra en enklare och billigare lagning, men att det då sker på kundens egen risk.

Dåligt av Apple: limma fast batterier (de är dock inte ensamma om detta), egna skruvar och att de inte kommunicerade tydligare om vad tanken bakom mjukvaran i IOS som gjorde att GeekBench visade lägre prestanda på en Iphone med slitet batteri.

Dåligt av de som gjort dokumentären: inte nämna att Apple faktiskt släppte en IOS-uppdatering som gjorde så att tredjepartshemknappar till Iphone fungerade igen, plus att Apple (Tim Cook) även bad om ursäkt gällande att de inte varit tydliga med vad tanken bakom att Iphones med slitet batteri får lägre prestanda.

Sen var dokumentären inte särskilt djupgående gällade det med Iphone-batterierna heller. Vad som händer är att de ”processortoppar” vid hård belastning (så som att köra benchmark-program som Geekbench) som ett slitet batteri inte orkar med gjorde att en telefon med ett slitet batteri plötsligt kunde stänga av sig. Mjuvkaruändringen Apple gjorde minskade processorns klockfrekvens vid dessa toppar (gör telefonen långsammare i dessa lägen) för att undvika att telefonen dör. Detta är ju egentligen en positiv grej! Eller blir inte kunderna mer pushade att skaffa ny telefon om den de har håller på och stänger av sig i vissa lägen än att den är något långsammare i visa lägen? Däremot borde Apple (som sades i inslaget) varit tydliga med att denna problematik avhjälps med ett batteribyte. Vilket de också erbjudit sig göra till kraftigt nedsatt pris.

Själv har jag en Iphone 6 som snart är fyra år gammal. Batteriet i den håller fortfarande väl, men det är slitet till den grad att använder sig av det Apple kallar ”Peak Perfromance management” (går att stänga av), dvs. processorn klockar inte så högt som den skulle kunna om telefonen hade ett friskare batteri (allt för att undvika att luren stänger av sig i vissa lägen). Grejen är att sen IOS 12 installerades på luren så har den fått nytt liv jämfört med IOS 11 som var rätt segt på denna lur. Undrar hur mycket snabbare den skulle bli ifall jag sätter i ett nytt batteri då det enbart är när ”peak performance” behövs som det skiljer.

Är nyfiken på vilka temperaturer de klarar – framförallt kyla. Gissar att det är batteriet som är det mest känsliga där.

Ursprungligen av Fierro:

Menar du datorns hårddisk så är den ganska så full, den används nästan dagligen för att spela in TV-program med Elgato. Det är min strävan att hålla ett antal GB lediga, men det händer att det blir helfullt innan jag sett igenom programmen eller raderat dem (se bilaga).

Men... har det med min möjlighet att öppna .tiff och .jpg-filer att göra?
______________________

Har man sett, när jag försökte igen att öppna filerna visade det sig att allt var OK igen. Jag hade för ovanlighetens skull stängt av datorn och sen när den startades igen hade tydligen felen avhjälpts.

Ber om ursäkt att jag inte provade den enkla medicinen innan jag skrev, men jag har oftast datorn igång hela dygnet, det tar mer kraft att starta alla programmen än det går åt i Standby. Rodnar lite i smyg...

Tack för hjälpen!

Vad bra att det löste sig.

Det blir lätt knas när den så kallade startskivan (som operativsystemet rullar på) börjar bli full. Skulle säga att det är bra att ha närmare tio GB ledigt på den disk som systemet startar upp ifrån (inte lika känsligt om datorn har mycket arbetsminne RAM, då disken inte används som virtuellt RAM-minne i samma utsträckning).

Ursprungligen av Fierro:

Tyvärr inte, men jag försökte öppna filen med programmet VLC och då kom det fram i några sekunder följande budskap: "Terminal har upptäckt att systemskivan har ont om växlingsminne. Tillbakarullningsbuffertar kan komma att minskas automatiskt för att spara på minne."

Det begriper jag inte ett dugg av, hur ska jag kunna ändra på växlingsminnet? Var gör jag det? Är det verkligen felet? Jag bifogar filen men kan inte spara den i något annat format så jag vet inte om ni kan se innehållet.

ACK JA, Internet är inte lätt!! Hur göra?

Hmmm… Växlingsminne borde vara ”virtuellt minne”. Är disken med MacOS i princip full? Kan vara värt att kolla filsystemet på disken med din MacOS-installation: https://support.apple.com/sv-se/guide/disk-ut...

Testa att i Finder välja ”Visa info” på filen och sen där det står ”Öppna med:” klicka på pop-upp-menyn och väl ”Annat…” längst ned och navigera sen till och markera Förhandsvisning.app och klicka ”lägg till”.

Se om det hjälper.

Ursprungligen av johnh3:

Har ju själv en del Apple prylar. En iPad mini, en fullstor iPad samt den senaste generationens Apple TV.
Är nöjd med alla dessa. Men just på telefoner har jag inte tagit steget över till iPhone.
Det är väl att deras priser har gått överstyr. Det närmaste till hands vore nog en iPhone XR, man vet att det kommer att bli en solid pryl som får uppdateringar under lång tid.

Men det mobila landskapet har ändrats med OnePlus, nu senast även med Pocophone och Realme.

Även en Amerikansk tillverkare har släppt en intressant mobil i den kategorin BLU VIVO X1 Plus:
https://www.youtube.com/watch?v=pB9N2D7JgiE

Trådlös laddning som inte ens OnePlus har och på ett pris runt $300. Man får helt enkelt massor för pengarna.

Verkar vara en prisvärd lur, men blir nog svårt att kontra det priset när iPhone XS kostar närmare $450 att tillverka:

https://www.macrumors.com/2018/09/25/iphone-x...

Ursprungligen av juanito:

Hur gjorde du för att komma förbi 32bit's efi grejen. Separat boot system för att bota 64 bit's kerneln?

Man ersätter ”boot.efi” som ligger på två ställen i El Capitan med denna modifierade version:
http://piker-alpha.github.io/macosxbootloader...

178 sidor läsning här: https://forums.macrumors.com/threads/2006-200...

Ursprungligen av juanito:

Har en från 2006, den hängde inte med så bra som de som är från 2008 och frammåt. Men det är bra datorer framför allt de som kom 2008 och senare.

Har också haft en del med Mac Pro från 2006 att göra. Med ett nyare grafikkort kan man i alla fall få in El Capitan i dem. Även Windows 10 funkar helt okej — Microsoft har bättre stöd för nyare operativsystem på en Apple-dator än Apple själva.

Ursprungligen av juanito:

Jo jag vet, men åter låter det som något nytt påfund som återigen blir något väldigt Apple specifikt och inte får mycket tredjeparts stöd.

Förstår din oro. Men de ”klassika” Mac Pro-burkarna har onekligen gott tredjepartsstöd. Jag har en själv (från 2010) och den hänger med hur bra som helst även nu åtta år senare efter diverse uppgraderingar (SSD, nytt grafikkort, USB-C PCIe-kort, 32 GB RAM). Den är t.o.m. en bra speldator när omstartad i Windows 10.

Ursprungligen av juanito:

Jo jag vet, men jag är inte så säker på att det är vad folk hoppas på. Rädd störtsta skillnaden är att den är fyrkantig.
Svårt att tro att den blir uppgraderbar, om nu iMac Pro säger nåt.

Om jag inte minns fel har Apple uttryckligen sagt att den kommer bli modulär. Jag mejlade Lisa Jackson för några år sedan och påpekade just detta att en modulär stationär är rätt väg att gå för att minska miljöpåverkan och göra att grejorna hänger med så länge som möjligt. Hon verkar ha lyssnat på mig.

Sen vad modulärt är enligt Apple kan man ju fundera över. Men hoppas det blir likande hur alla Mac Pro var innan Darth Vaders soptunna från 2013.

Ursprungligen av juanito:

Det är inte svårt att reparera skadan med mac pro. Men Apple är helt ovilliga. Folk älskade den gamla Mac Pron. Soptunnan var häftig i ett halft år sedan stog det stilla.

Men Apple vill inte.

Förstår inte heller varför Apple under flera år verkar haft svårt att (alternativt inte brytt sig) att ta hand om sin stationära Mac-linje utöver iMac. Men det verkar onekligen som de tänker skärpa sig — ny kraftigare (större?) variant av Mac mini sägs vara på gång redan i år (vet att det ryktas om länge, men denna gången är det på riktigt! Antagligen…) och ny modulär Mac Pro är definitivt på gång (Apple har själva bekräftat), antagligen någon gång under nästa år.

Ursprungligen av flygarn:

Det är som veganer som måste tala om att de är veganer i samma andetag som första hälsningen och sedan ägnar kvällen åt att flika in varför och när och hur trots att ingen annan bryr sig.

Tycker det är en rätt dåligt liknelse då att vara vegan är objektivt bättre på flera plan: djur slipper fara illa i samband med oftast tvivelaktig köttproduktion, mindre miljöpåverkan än att producera animaliska produkter, plus att det verkar överlag bättre för hälsan att undvika animaliska fetter.

Så du har rätt — ingen annan bryr sig och det är det som är tråkigt.

Kan tillägga att jag själv inte är vegan (dock vegetarian), men kan ändå erkänna att det på många plan vore bättre om jag blev vegan. Den slutsatsen är mer än subjektiv.

Ursprungligen av johan_tanying:

CAD. Scrollhjul är 100% nödvändigt. Trackpaddor och magiska möss går fetbort som ungdomen säger.

Använde under flera år en budgetmus från Logitech utan problem, så i synnerhet trådade standardmöss brukar gå alldeles utmärkt.

Men.

Gamingmöss har oftast för hög känslighet för mac. Ibland kan man ställa in det med specifik mjukvara som Logitech och min nuvarande Steelseries, ibland med tredjepart som USBoverdrive och Steermouse. Men som jag upptäckte med en Deathadder-kopia: det fungerar inte alls (noll, nada) med Mac. Ingen märkesmjukvara tillgänglig förstås, och tredjepartsdrivisarna gick bet på att ens hitta musen. Måste vara en prestation att göra något (för oss mac-användare) så uselt...

Hat du testat med detta?

https://www.orderedbytes.com/controllermate/

Helt galet nördig mjukvara när det gäller att ställa in möss, tangentbord och andra ”input devices”. Vad jag förstått unikt på så vis att det inte verkar finnas någon ordentlig motsvarighet för Windows.

För övrigt ang. trådskaparens fråga – bra tips gällande dator och skärm från @Json81. Tror också det blir bra med de grejorna.

Ursprungligen av johan_tanying:

Nog var det väl SE/30 som var först med Super Drive (FDHD)? Men kanske att SE m fl maskiner ur det äldre, parallella sortimentet uppgraderades med dessa i samma veva?

Hmm… Rätt säker på att min mammas SE hade FDHD, så visst kom det innan SE/30.

Ursprungligen av ekloev:

Ja det kommer nog att vara ganska nischat, åtminstone fram till dess att nätverkslatensen överlag blir så låg och bandbredden så hör att det faktiskt blir fördelaktigt att inte behöva tänka på att uppgradera sin dator. För Mac-användare, som över en överskådlig framtid fortfarande inte är en spelplattform, kan det kanske bli ett relevant alternativ för den som vill spela, men för PC-spelaren tror jag inte att det är allt för många som vill offra respons och bildkvalitet för att skippa uppgradera hårdvaran.

Nä, förutom stöd för kraftigare grafikkort på moderna datorer (blir säkert bättre när externa via Thunderbolt 3 stöds – just nu är det Apples gamla Mac Pro-torn som är vassast med stöd för Nvidias senaste kort) så är nog det stora problemet att utvecklarna måste anamma Apples Metal och det verkar ta sin tid även om det rör på sig sakta. Så visst är det en bit bort att Mac blir en bättre (närmare Windows) spelplattform, men det ser inte helt mörkt ut i alla fall.