Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
InPezonator

InPezonator

Medlem
  • Plats Tyresö
  • Sysselsättning IT-Konsult
  • Registrerad 2007-10-20
  • Senast aktiv 2017-01-24
  • Antal inlägg 422

Foruminlägg

De senaste inläggen InPezonator har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Kalle6:

AppleCare hade visst hjälpt för det är en försäkring som reparerar enheten mot en liten självrisk.

Hehe det här var nog den värsta bumpen jag varit med om, jag skrev mitt inlägg för nästan två år sedan. Då tror jag inte ens AppleCare+ fanns.

Ursprungligen av cyber:

Men nu har jag "blåst" datorn genom att ta en gammal hårddisk och installera rent på den och starta på den.

För att det inte ska bli några missförstånd. Mac pro är den stora stationära datorn med plats för 4 hårddiskar.

Testade med installationsskivan (Snöleopard) men det vart efter en stund blå skärm för att övergå i konstiga ränder och efter det hände inget.

Hur gick du tillväga när du installerade? Har du en annan dator till förfogande som du skulle kunna ladda ner samma system som du hade innan, alltså Yosemite från och skapa en installationsvolym på en extern disk eller ett USB-minne?

Vidare vore det intressant om du ville starta upp datorn i Verbose mode (cmd + v) så att vi kan få fram en eventuell felkod eller fingervisning om vart datorn fastnar.

Blåskärmen tyder på mjukvara men de här ränderna du nämner kan vara tecken på hårdvarufel...

Ursprungligen av NisseD:

till pc finns det ett program som geo från sbg.se med detta program behandlar man in mätta koordinater från mätinstrument. och med hjälp av detta kan man sedan rita upp en hus tom inmätta hus mm.
finns det något liknade för mac? eller måste jag köpa mig en pc

Oklart, men det finns ju förvisso alltid sätt att emulera Windowsprogram. Alltifrån Boot camp till Parallels/VMWare och ännu mer avskalade varianter som Wine och liknande. Kan något av detta vara ett alternativ?

Ursprungligen av cyber:

Hej!
Precis. Kan bara starta i Safe Mode.
Nu har jag inte startat externt. Men jag tog en gammal hårddisk istället för min ssd och gjorde en ny installation av Yosemite med samma resultat som med ssd:en.

Men jag skulle ju kunna se vad som händer om jag startar från skivan.

Såvida du inte själv kan klura ut eventuella förändringar som du genomfört just innan datorn började bete sig såhär och därmed lätt kan utröna vad som strular är mitt tips att starta upp i Safe mode, kopiera allt som är viktigt och blåsa datorn.

Givetvis finns alternativet att försöka leta sig fram och pinpointa vilket program, typsnitt eller dylikt som spökar
men har man ingen aning från början tenderar det att bara bli slöseri med tid om man nu ändå kan rädda sin data först.

Ursprungligen av jonasludvigsson:

Hej!
innan jag bygger om. Alla mina email finns inte kvar på servern så de kan inte laddas ned på nytt. Är det ändå bra att bygga om brevlådan?
Med vänlig hälsning, Jonas

Då ska du inte bygga om eftersom din mailklient då kommer återspegla vad som finns på servern.
Självfallet ska man alltid göra en säkerhetskopia först innan man labbar med "skarp data" där dataförlust kan bli resultatet.

När du har all data säkrad kan du ju vara trygg i att det värsta som kan hända är att du får lägga ett par timmar på att migrera från backupen tillbaka in i mailen.

Ursprungligen av jonasludvigsson:

Hej!
[jag har först kollat runt litet i forumet för att se om någon haft liknande problem men jag tror inte det].

Senaste 48 timmarna har mitt Mail-program (Apple mail) inte laddat ned riktigt alla email från Yahoo. Jag kan se via webb-klienten att det finns non.spam-email som inte laddas ned till min dator.

Sedan idag på morgonen var alla email sedan 15 mars 2015 borta! Jag tänkte att de kanske var dolda på något sätt, startade om datorn men inget hände. Sedan prövade jag att i mail och spotify "söka efter ett par email jag vet fanns i inboxen igår". Inga träffar.
Och så plötsligt efter ett par timmar kom de tillbaka - jag såg när de fullkomligen strömmade in i inboxen igen - och från att ha haft 20000 email har jag nu 26000 email i inboxen.
Naturligtvis passar jag på att säkerhetskopiera NU.

Men: vad har hänt?
Vad ska jag göra för att det inte ska hända igen?

Med vänlig hälsning, Jonas Ludvigsson

Om problemet uppstår igen kan du markera brevlådan som berörs (exempelvis inkorgen) och under Brevlåda i menyraden välja Bygg om då ska Apple mail rensa hela den lokala katalogen och hämta hem rätt från servern på nytt, brukar funka.

Ursprungligen av kladda:

Så vitt jag vet är det Telia som sitter på inställningen för leasetiden i deras DHCP-servrar och inget jag tror dom är intresserade av att ändra.

Om det nu går att reglera den själv i AirPort-verktyget så tar jag gärna emot tips på var man gör detta

Just 5 dagar är nog absolut inget krav. Telia Fiber Kundtjänst kunde inte svara på vilken leasetid dom har, så därför lät jag den vara ut ett bra tag. Sen fungerade det som sagt.

Då förstår jag, trodde det var din router som hade en nästan okristligt lång leasetid

Ursprungligen av kladda:

Hej! Har det löst sig?
Jag hade ett liknande problem och det löste sig tillslut.

Min lösning:
- Kopplade in den router som ISP skickat ut och bad dem koppla upp sig. Det tog en stund sen rullade det bra med den routern.
- Lät min Airport vara urkopplad 5 dagar för att låta leasetiden på IPn gå ut och få en ny, korrekt IP tilldelad.

Efter det har det funkat fint.

Problemet var att det var något tjall på linjen så Telia (i mitt fall) behövde koppla upp sig och trolla lite, sen gick det bra att återansluta en Airport.

Förlåt mig, jag kanske är korkad men det där med urkopplad i fem dagar, varför inte bara ställa in en kortare leasetid?

Ursprungligen av mollerpojken:

Har ett problem med nyckelringen i OS 10.10. Har aktiverat nyckelring i iCloud, både i paddan och i Macken, då borde man få alla lösenord i båda enheterna, tyvärr funkar det inte fullt ut. Vissa lösenord som man sparat i Macken går över automatiskt, men inte alla, vad kan detta bero på? Tacksam för tips.

Gå in i Nyckelringshanteraren och kontrollera huruvida de tjänsterna du saknar verkligen ligger i iCloud-nyckelringen, det låter som att de ligger kvar i standard-diton som ju heter Inloggning eller kanske rentav den som heter System. Båda dessa är ju lokala och kommer därmed inte inkluderas vid synkningen mellan dina enheter.

Gräslig. Rent objektivt alltså.

Hej, menar du att du startar i Safe mode och att du faktiskt kommer in i systemet? I så fall låter det ju inte som något hårdvaruproblem alls. Generellt sett när datorn inte funkar mer än i Safe mode är ju att man har 3:e partsprogram eller typsnitt som pajar.

Har du testat att starta upp till externt system? Tex från installationsskivan eller en extern disk där du har någon version av OS X?

Jag har inte bytt på just en Air men det hela överlag är ju väldigt enkelt. Är du osäker och verkligen inte får fram rätt beteckning kan du ju alltid beställa och skicka tillbaka om det skulle vara fel.

Jag har dock ett tips och det är att du köper dig en billig försäkring i och med ett ESD-armband som du fäster i ett element eller något annat jordat. Kostar typ 20kr på Kjell eller Classe och du slipper då risken med trasiga komponenter.

En bra fingervisning är att det krävs 3000-4000V för att du ska känna en statisk stöt men krävs så lite som 100V för att direkt eller latent skada en elektronisk komponent.

Bra Apple! Man kanske tappar någon procentenhet i försäljning just vid lansering gentemot andra släpp där man fokuserat på nya funktioner men i det långa loppet är jag övertygad om att man ökar kundbasen och behåller befintlig allra bäst på det här sättet.

Ursprungligen av Demiurgen:

Nejdå. Försök att starta ett - t.ex. - städbolag eller whatever och regga företaget som Volvo eller H&M.

Volvo eller H&M kan man väl knappast jämföra med det engelska ordet för himmel.

I Sverige får man väl endast skydda ett namn inom ett område eller en bransch om jag inte missminner mig?
Detta känns sunt och borde adopteras även i resterande EU. Båda aktörerna i det här fallet har ju worldwide business men att missta ett TV-nätverk för en onlinetjänst för chatt/telefoni, njae.. Låt det sunda förnuftet råda!