Alix

Alix

Medlem
 • Sysselsättning .
 • Registrerad 2007-05-23
 • Senast aktiv Idag 17:00
 • Antal inlägg 2652

Foruminlägg

De senaste inläggen Alix har skrivit i forumet.

Ursprungligen av ibish:

Gissar på att Intel kommer ikapp M1 om fyra år.

Och M5 då om ytterligare fyra år?

Ursprungligen av johnh3:

Sant men nu har de äntligen en VD med ingenjörsbakgrund (Pat Gelsinger) som verkar veta vad som behövs för framtiden. Tidigare i ledningen har varit säljare/räknenissar i kostym ungefär. Så det tror jag bådar gott för framtiden.

Jag vill minnas att Nokia kämpade med näbbar och klor. Till ingen nytta. Fast märket har nu återupplivats via HMD Global. Om Intel lyckas bättre, tja, det får vi se, helt enkelt.

Nokia var överlägset störst på mobiler rätt länge. Just sayin'...

 • Medlem
 • 2021-07-25 10:16
Ursprungligen av frazze:

Jag får intrycket av inlägg #1 och #8 att du tror att Apple Silicon (M1) är ett tillägg i processorplattformarn till Intel (i7) som Apple tänker använda i framtiden. Så är det inte. Apple överger Intel och kör bara sin egen processor från och med nu. Du kan bara hitta begagnade Intel-baserade allteftersom Apple släpper nya Apple Silicon-baserade. Sedan många år är PowerPC övergiven och samma sak händer med Intel, om än att det är ett antal kvar tills att den betraktas som antik.

Ursprungligen av snilleblixt:

Jag är fullt medveten om att apple har övergett intel, det finns fortfarande nya macar med intel att köpa både på Netonnet och Elgiganten och andra ställen, men min frågar är om det om man ska vänta på M1an eller köp med intel med tanke på vad jag ska använda den till, sedan visst så kommer M1 men som allt annat så blir saker gamla och det gäller ju även M1an.

Påpekande: Ännu så länge säljer Apple nya macar med Intel vad gäller åtminstone MBP 16 tum, Imac 27 tum, Mac mini och Mac Pro. När de slutar med det vet bara Apple.

 • Medlem
 • 2021-07-24 10:16
Ursprungligen av BlackSmp:

Banksekretessen har ingenting med detta att göra. BankId är ingen aktör inom bankernas system.

Dold text:

Det är, för den enskilda banken, en extern tjänst som de använder för att identifiera att kunden är den person som hen utgör sig för att vara. Det skulle fungera lika bra med en annan extern tjänst.

Att BankId som företag ägs av bankerna innebär inte att den enskilda banken släpper in BankId i sina banktjänster. Så banksekretess är inte motivet till att bankerna inte vill använda en annan identifieringstjänst. Det är rent ekonomisk.

BTW: Här är två länkar till varför Freja eID är att föredra och varför vi alla tjänar på att den tjänsten växer i förhållande till BankId

https://techworld.idg.se/2.2524/1.723519/freja-e-id-test
https://consid.se/blogg/bankid-vs-freja-eid/

Jag förespråkar inte konkurrens i alla sammanhang, men i detta fall så tjänar vi på att det finns en bra konkurrerande tjänst till BankId

Och med detta stänger jag min del av detta sidospår och inväntar nästa betarelease för ett hopp om att det blir stabilare (och att kanske Freja slutar krascha - även här vinner Freja eftersom den är konsekvent i sitt kraschande och inte varierar som BankId )

Inlägget jag svarade på tog upp frågan om alternativ till Swish, vilket var vad jag hade i åtanke när jag skrev mitt svar.

 • Medlem
 • 2021-07-21 16:49
Ursprungligen av MatsOlov:

Fel. Jag använder redan Freja e-ID, men bankerna låter mig inte använda det. Vi behöver även alternativ till swish. Hur ofta är det inte problem med den tjänsten?

Alternativet är kontanter, om nu inte bankerna vill öka mångfalden.

Du kanske även bara har en telefon?

Det finns säkert enskilda som tänker på detta, men jag skrev ”folk i allmänhet, och betatestare av IOS i synnerhet”. De flesta har inga problem med Bank ID:s dominerande ställning. Hade de haft det hade Bank ID inte varit dominerande.
Frågan är också hur bankerna ska kunna garantera banksekretessen om de släpper in andra aktörer i sina system. Jag tror att frågan inte är särskilt enkel.

 • Medlem
 • 2021-07-21 15:42
Ursprungligen av BlackSmp:

Ja, avseende alternativ och funktionalitet så har min kritik ingenting med hur funktionerna att snurrar under betan. Det är sunt förnuft att inte låsa sig till en ensam kommersiell eID tjänst. Bankerna (och enskilda företag) får göra som de bedömer bäst men offentlig service ska inte binda sig till en tjänsteleverantör.

Freja eID fungerar inte alls med betan så du kan inte hävda att (i alla fall) jag föredrar Freja pga att Mobile BankId är opålitligt på IOS15 beta

Jag hävdar bestämt att folk i allmänhet, och betatestare av IOS i synnerhet, inte hade brytt sig om Bank ID:s dominerande ställning på marknaden så länge Bank ID fungerar som det ska, oavsett release- eller betakanal. Just du verkar ha en igenomtänkt kritik.

 • Medlem
 • 2021-07-21 09:36

Hade kritiken sett likadan ut om Bank ID hade fungerat fullt ut med Apples betaversioner av IOS?

 • Medlem
 • 2021-07-19 13:55

Nya bud! 😱

Jag såg en frågor och svar-hemsida där det stod så här:

”Det pågår diskussioner löpande med aktörer på marknaden, men idag kan vi inte ge besked om eller när vi ansluter oss till Apple Pay.”

https://www.lansforsakringar.se/alvsborg/priv...

Så då frågade jag via mejl, och fick det bekräftat, trots att jag hänvisade till trådens artikel:

”Det stämmer, vi vet tyvärr inte ännu om eller när Apple Pay lanseras hos Länsförsäkringar.”

Länsförsäkringar Skåne via Messenger:

”Vi vet att Apple Pay är mycket efterfrågat av våra kunder. Det finns för närvarande ingen ny information vi kan kommunicera. Om det blir aktuellt med Apple Pay så kommunicerar vi det i våra kanaler.”

Djäkligt surt om det inte kommer! 🤬

Senast redigerat 2021-07-19 14:45
 • Medlem
 • 2021-07-12 11:53
Ursprungligen av Json_81:

Tvivlar på att särskilt många föredrar Windows pga UI't.
Jag hade helst kört MacOS baserat på UI men Apple har ingen hårdvara som passar mina behov och mycket av mjukvaran fungerar inte alls eller presterar dåligt i MacOS.

Det vore ju toppen om alla ville ha Mac OS om det inte hade varit för viss hårdvara eller funktioner (spel, antar jag). Fast jag tror inte att det är så.

 • Medlem
 • 2021-07-12 10:36

Det ser riktigt ruskigt ut. Varför föredrar så många det? Liksom Samsungs hemska GUI?

 • Medlem
 • 2021-07-08 14:27

Apples strategi har länge varit försiktig evolution så att det ger störst vinster. Men inte utan en och annan revolution. Som Iphone i sig (så klart) och Face ID, till exempel.

 • Medlem
 • 2021-07-05 22:42

M1 är inte alls lika känslig för RAM-mängd som Intel eller AMD. Det beror på att RAM är integrerat med processorn på M1-SoC. Man måste stressa datorn rejält för att ha nytta av 16 GB RAM. Mark Ellis nämner export från 8K till 4K som skiljer, se länk nedan.

https://markellisreviews.com/8gb-vs-16gb-m1-m...

Citat:

”Can you really get away with 8GB?

Yes. In fact, “get away with it” is a bit misleading, because, for me, 8GB never feels like a constraint – until it’s really pushed under sustained load.

Unless you’re doing seriously heavy lifting in terms of video, audio or coding work, 8GB will do you proud, and I have a feeling it’ll be future-proof, too.

So, if you want to save yourself £200/$200 on that new laptop and fall into the ‘normal’ user category, I wouldn’t think twice about going for the 8GB option.

Oh, and if you’re going for the MacBook Air, you don’t need that 8th graphics core, either.”

Air har ingen fläkt så blir den riktigt varm blir den lite slöare än Pro, pga ”thermal throttling”.

Annars är det en fråga för plånboken och de andra egenskaper som skiljer modellerna åt.

 • Medlem
 • 2021-07-04 13:20

Tack för input, jag har nu återlämnat saken till dottern.  

 • Medlem
 • 2021-07-03 17:18
Ursprungligen av barbapappa_86:

Maxpris?

Kan inte svara riktigt, men hon tänker sig väl några tusenlappar, högst.

Ursprungligen av johan_tanying:

Bärbart? Dvs lätt att ta med vid behov? Proffs/hemmabruk? Dvs är dottern yrkesarbetande eller gäller det skolpresentationer?

Bärbart för enklare behov, hon är student på universitet.