Bra backup-program?

Tråden skapades och har fått 9 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Oregistrerad
 • 2006-01-17 13:25

Söker ett bra program för att backa upp mina pågående arbeten. Jag vill att programmet ska backa upp förändringar i filerna, inte hela projektdisken varje gång. Någon som har något bra att rekomendera? Jag är just nu inte ute efter någon bandlösning utan bara en lösning där det flyttas från en burk till en annan i stort sett.

tacksam för tips!

 • Medlem
 • Sundsvall
 • 2006-01-17 14:42

rsnapshop (http://www.rsnapshot.org/) lär ska vara bra säger de som vet fast den är inte så mac:ig om du var ute efter nåt sånt.

Retrospect Desktop fungerar bra och kan backa filerna i "Finder-format", eller i komprimerat format. Den tar bara nya och ändrade filer och fungerar utmärkt med för backup till hårddisk.
Mer info finns på http://www.moreware.se/
Finns att köpa här: http://butiken.moreware.se

Senast redigerat 2006-01-19 22:26

iBackup är gratis och trevligt
använder det hela tiden med min projektmapp mot den externa hårddisken...
och ja, den uppdaterar bara nya filer

http://www.grapefruit.ch/iBackup/

 • Oregistrerad
 • 2006-01-19 20:25

laddade just ned retrospect, vad är egentligen skillnaden mellan att duplicera hårddisken och att göra en backup av den?

Ursprungligen av superfast:

laddade just ned retrospect, vad är egentligen skillnaden mellan att duplicera hårddisken och att göra en backup av den?

Skillnaden är att Duplicera gör en kopia i Finder-format, och varje gång du duplicerar tex din dokumentmapp från din dator till en extern hårddisk så ser Retrospect efter vilka filer som är är nya och förändrade och flyttar dessa till duplikatet på din hårddisk - och kan då samtidigt se till att radera de filer som du har tagit bort från din dokumentmapp också raderas från den externa hårddisken.
På så sätt kan Retrospect se till att en exakt kopia av hela hårddisken eller delar av hårddisken alltid finns på din externa hårddisk.

När Retrospect gör en backup, så skapar den en (om du vill komprimerad) fil på din externa hårddisk. Om du gör en backup av din dokumentmapp så kopieras alla filer till en retrospect-fil på den externa hårddisken - ett slags arkiv. varje gång du låter Retrospect göra en backup söker programmet rätt på nya och förändrade filer och lägger till dem till arkivet på den externa hårddisken. Den tar således inte bort något, utan lägger hela tiden till. Detta gör att du kan återskapa generationer av samma fil från en backup.

Fördelar med att duplicera är att du hela tiden har en exakt kopia i Finderformat - så om du vill hämta tillbaks någon fil, så finns den där att dra tillbaks.
Nackdelen med att duplicera är att du inte kan återskapa generationer av filer, och att du riskerar att inte kunna återskapa en fil som du raderat (om du duplicerar efter att du raderat en fil - eftersom duplicering just är ett duplikat.

Fördelen med backup är att du just kan återskapa generationer av filer, att filerna komprimeras och att det aldrig spelar någon roll om du raderat filerna från din dator - de finns alltid att återskapa. Så för säkerhets skull är Backup att föredra.

jag brukar själv använda duplicering för att klona en hårddisk - men aldrig för av säkerhetsskäl, pga av ovan nämnda orsaker.

// Jörgen

 • Medlem
 • International user
 • 2006-01-19 22:35

Är det ingen som provat Deja Vu, som gratis följer med Toast? Verkar bra, tycker jag.

Har använt Super Duper! ett par gånger, funkar fint.
http://www.shirt-pocket.com/SuperDuper/SuperDuperDescription.html

 • Medlem
 • 2006-01-19 23:36
Ursprungligen av Konrad:

Är det ingen som provat Deja Vu, som gratis följer med Toast? Verkar bra, tycker jag.

Jag har använt det i ett par år nu och det fungera helt OK. Jag brände först en DVD varje natt, men kör nu backupp till en nätverksdisk.
Letar dock efter en annan lösning, eftersom det var lite för mycket trixande för att få till någon slags rotation på backupperna (så att jag åtminstone har backup för en hel vecka tillbaka). Men bortsett från Retrospect har jag inte hittat något alternativ som verkar ha de funktionerna som jag egentliget är ut efter.

 • Oregistrerad
 • 2006-01-19 23:35

tack Jörgen!
det var guld att du förklarade!

1
Clean my mac!
Bevaka tråden
Clean my mac!
Clean my mac!