Hårddisk kan inte läsas efter uppdatering till Big Sur

Tråden skapades och har fått 19 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Har detta med uppdateringen att göra eller är det en av mina RAID-hårddiskar som lagt av? Något man kan göra?
När jag kopplar in den med USB så får jag upp att den inte kan läsas.
Mac Pro 2013
Big Sur 11.1

Hur är disken formaterad – vilket filsystem?
Din formulering antyder att det är en enhet med flera diskar – men berätta gärna mer om vad det är för typ av enhet.

Prova annan USB-port.
Prova annan USB-kabel.
Prova att koppla ur andra USB-enheter.
Prova att koppla in den i en annan dator (och då helst med ett annat operativsystem än Big Sur), för att se om det blir någon skillnad.

Tack för tipsen Jesper

Har provat att koppla ur andra USB.

Har provar andra USB portar.

Har provat att starta på annan dator - Mojave.

Är en ICY BOX med två samsung 750 hårddiskar.

Såg att den var inställd på "singel" så jag ställde om den på RAID 0 som den borde vara inställd på.
Lamporna lyser med blått sken för bägge diskar = connect enligt manualen, lila betyder tydligen axess är det vid överföringar? Rött verkar vara error. Men som sagt de lyser blått.

Annan kabel har jag tyvärr inte.

Har haft en del strömavbrott, då jag fått starta om den. annars så har den tuffat på.

Ursprungligen av katten__findus:

...Har provat att starta på annan dator - Mojave...

Och vad blev resultatet av det?

Om det inte funkade där heller, så har vi ju uteslutit att det hade med Big Sur-uppgraderingen att göra.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Och vad blev resultatet av det?

Samma meddelande hela tiden ...

  • Medlem
  • 2021-02-20 18:18

Vad kör lådan för filsystem, kan det vara ext4 eller liknande? Då går den inte att läsa i MacOS.
Men det spelar nog ändå ingen roll eftersom du kör RAID 0. Då splittas filerna upp mellan diskarna för maximal prestanda. Du kan alltså ändå inte läsa filerna i datorn när du kopplar in en disk.

RAID 1 kanske vore ett bättre alternativ? Som jag fattar det så stödjer lådan USB 3 med 3 Gb/s? Det motsvarar 375MB/s. Och Samsungs 750-diskar kan skriva i 520 MB/s och läsa i 540MB/s. Om mitt antagande om USB 3 med 3Gb/s stämmer så får du ingen prestandaökningar med RAID 0 jämfört med RAID 1. Men med RAID 1 kan en hårddisk gå sönder utan att du förlorar datan.

Kan den röda lampan vid RAID 0 betyda att din RAID har fallerat? I så fall har du inga filer kvar.

Senast redigerat 2021-02-20 18:34
Ursprungligen av Dalle:

Vad kör lådan för filsystem, kan det vara ext4 eller liknande? Då går den inte att läsa i MacOS.
Men det spelar nog ändå ingen roll eftersom du kör RAID 0. Då splittas filerna upp mellan diskarna för maximal prestanda. Du kan alltså ändå inte läsa filerna i datorn när du kopplar in en disk.

RAID 1 kanske vore ett bättre alternativ? Som jag fattar det så stödjer lådan USB 3 med 3 Gb/s? Det motsvarar 375MB/s. Och Samsungs 750-diskar kan skriva i 520 MB/s och läsa i 540MB/s. Om mitt antagande om USB 3 med 3Gb/s stämmer så får du ingen prestandaökningar med RAID 0 jämfört med RAID 1. Men med RAID 1 kan en hårddisk gå sönder utan att du förlorar datan.

Kan den röda lampan vid RAID 0 betyda att din RAID har fallerat? I så fall har du inga filer kvar.

Har kört RAID 0 på denna i flera år utan problem, men nu verkar den ha lagt av. Har haft den som en dokumentdisk.

Den röda lampan lyser inte, det lyser blått på bägge

  • Medlem
  • 2021-02-20 20:07

Jag tycker mig se en röd lampa som markerar vilken RAID du har. Betyder inte det att något är fel med RAID-inställningarna? Troligtvis är det inget fel på diskarna. Men att det har hänt något när strömmen försvann?
Har du backup så kan du säkert återskapa datan.

Har backup på mycket men inte allt tyvärr.

Ja det verkar som att RAID O är på

Och det verkar som att diskarna är blå - connected, men se är det något som gör att datorn inte kan läsa ...

  • Medlem
  • 2021-02-20 22:14
Ursprungligen av katten__findus:

Har backup på mycket men inte allt tyvärr.

Ja det verkar som att RAID O är på

Och det verkar som att diskarna är blå - connected, men se är det något som gör att datorn inte kan läsa ...

Öppna Terminal och kör kommandot:

diskutil list

Återkom med resultat.

Fan så trist när sånt händer... Hos mig sluta min DAS helt plötsligt att överhuvudtaget att starta... prova allt, när ja plötslig såg att fläkten hacka fram och tillbaka... ok tyder på strömförsörjningen tänkte jag, och mycket riktigt... Nätagget hade lagt av, och gav knappt nån ström alls. Tur så hade jag ett något mindre för min NAS, så den fick duga tills jag hitta ett nytt... från USA och 1400:- :-/

Glad att jag kör med hängslen livrem, munskydd och kondom... så man åtminstone inte förlorar data:-)

Ursprungligen av Alix:

Öppna Terminal och kör kommandot:

diskutil list

Återkom med resultat.

Här är vad som kommer upp ...

  • Medlem
  • 2021-02-21 10:04
Ursprungligen av katten__findus:

Här är vad som kommer upp ...

Som du ser längst ned kan Big Sur inte avgöra vad det är för typ av formatering. Om det beror på att det är Linux (typ ext4) eller för att det har blivit fel på filsystemet/enheten är svårt att avgöra. Det kan också vara så att Big Sur kanske har släppt stöd för viss formatering. Catalina droppade support för Mac OS Standard, exempelvis. Men det vet jag ingenting om. Pröva att ansluta hårddisken till en mac med lite äldre operativsystem om du kan. Annars får du formatera om och hoppas på det bästa.

Ursprungligen av Alix:

Som du ser längst ned kan Big Sur inte avgöra vad det är för typ av formatering. Om det beror på att det är Linux (typ ext4) eller för att det har blivit fel på filsystemet/enheten är svårt att avgöra. Det kan också vara så att Big Sur kanske har släppt stöd för viss formatering. Catalina droppade support för Mac OS Standard, exempelvis. Men det vet jag ingenting om. Pröva att ansluta hårddisken till en mac med lite äldre operativsystem om du kan. Annars får du formatera om och hoppas på det bästa.

Har provat att ansluta till äldre macar med Sierra och Mojave, men det blir samma resultat.

Formateringen kommer jag tyvärr inte ihåg vad jag valde, men jag har bara macar

Dum fråga - formaterar jag om så försvinner väl allt?

Finns det någonstans man kan lämna in den för ev koll eller reparation?

Ursprungligen av Alix:

Som du ser längst ned kan Big Sur inte avgöra vad det är för typ av formatering. Om det beror på att det är Linux (typ ext4) eller för att det har blivit fel på filsystemet/enheten är svårt att avgöra. Det kan också vara så att Big Sur kanske har släppt stöd för viss formatering. Catalina droppade support för Mac OS Standard, exempelvis. Men det vet jag ingenting om. Pröva att ansluta hårddisken till en mac med lite äldre operativsystem om du kan. Annars får du formatera om och hoppas på det bästa.

TS har redan provat med Mojave...

  • Medlem
  • 2021-02-21 10:48
Ursprungligen av katten__findus:

Har provat att ansluta till äldre macar med Sierra och Mojave, men det blir samma resultat.

Formateringen kommer jag tyvärr inte ihåg vad jag valde, men jag har bara macar

Dum fråga - formaterar jag om så försvinner väl allt?

Finns det någonstans man kan lämna in den för ev koll eller reparation?

Vid formatering försvinner allt, ja. Jag vet inte var du kan lämna in den. Har du filer som måste räddas? Med RAID0 blir det väldigt svårt, om ens möjligt, hur som helst.

Ursprungligen av CekariYH:

TS har redan provat med Mojave...

Och Sierra, vet vi nu.

Har lysdioden för raid 0 varit röd hela tiden, eller har den bytt färg från exvis grön tidigare? I så fall kan det indikera fel av något slag. Typ att en av diskarna havererat. Vad säger manualen? Om så är fallet är TS extremt rökt...

  • Medlem
  • 2021-02-21 17:28
Ursprungligen av johan_tanying:

Har lysdioden för raid 0 varit röd hela tiden, eller har den bytt färg från exvis grön tidigare? I så fall kan det indikera fel av något slag. Typ att en av diskarna havererat. Vad säger manualen? Om så är fallet är TS extremt rökt...

Manualen:

”if a HDD has been failed (red LED besides the HDD number 1 or 2 lights).”

https://www.raidsonic.de/products/external_ca...

Båda diskarna rapporteras dessutom i Diskutil list, enligt tidigare inlägg, så de verkar fungera.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2021-02-21 18:47
Ursprungligen av katten__findus:

Är en ICY BOX med två samsung 750 hårddiskar.

Såg att den var inställd på "singel" så jag ställde om den på RAID 0 som den borde vara inställd på.
Lamporna lyser med blått sken för bägge diskar = connect enligt manualen, lila betyder tydligen axess är det vid överföringar? Rött verkar vara error. Men som sagt de lyser blått.

Annan kabel har jag tyvärr inte.

Har haft en del strömavbrott, då jag fått starta om den. annars så har den tuffat på.

Du tror alltså att du haft den i RAID 0 när den körts aktivt, att den sedan ändrats till Single (kanske vid strömavbrott?) och har nu ställt om den till RAID 0 igen? Kan vara lurigt att få tillbaks den datan...

Ursprungligen av katten__findus:

Dum fråga - formaterar jag om så försvinner väl allt?

Ja, omformatering tar definitivt bort all info

Men testa ändå i Skivverktyg för att se hur den externa presenterar sig där. Ändra i menyn Innehåll > Visa alla enheter om det inte redan är valt, så blir det lättare att jämföra med disk-id i diskutil list.

Och om du är beredd att förlora all data (eller gett upp) men vill testa om ICY BOX fungerar, prövar du att formattera den (Radera i Skivverktyg)

Ursprungligen av Alix:

Manualen:

”if a HDD has been failed (red LED besides the HDD number 1 or 2 lights).”

https://www.raidsonic.de/products/external_ca...

Båda diskarna rapporteras dessutom i Diskutil list, enligt tidigare inlägg, så de verkar fungera.

Njae, i Diskutil list rapporteras den externa bara som disk2. Totalt 1,5 TB, ingen mer info.
(disk0 är den interna och disk1 är APFS-containern på den interna)

Men helt riktigt, ICY BOX rapporterar i alla fall med lysdioderna att båda diskarna fungerar.

  • Medlem
  • 2021-02-21 19:02
Ursprungligen av IngoX:
Dold text:

Du tror alltså att du haft den i RAID 0 när den körts aktivt, att den sedan ändrats till Single (kanske vid strömavbrott?) och har nu ställt om den till RAID 0 igen? Kan vara lurigt att få tillbaks den datan...

Ja, omformatering tar definitivt bort all info

Men testa ändå i Skivverktyg för att se hur den externa presenterar sig där. Ändra i menyn Innehåll > Visa alla enheter om det inte redan är valt, så blir det lättare att jämföra med disk-id i diskutil list.

Och om du är beredd att förlora all data (eller gett upp) men vill testa om ICY BOX fungerar, prövar du att formattera den (Radera i Skivverktyg)

Njae, i Diskutil list rapporteras den externa bara som disk2. Totalt 1,5 TB, ingen mer info.
(disk0 är den interna och disk1 är APFS-containern på den interna)

Men helt riktigt, ICY BOX rapporterar i alla fall med lysdioderna att båda diskarna fungerar.

Eftersom det sitter två 750 GB-diskar i kabinettet så antar jag att diskutil läser in båda = 1,5 TB. Men säker är jag inte.

1
Bevaka tråden