Reparerbarhet gällande Apples produkter

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Göteborg
  • 2019-11-23 17:07

Apple har fått en hel del kritik under de senare åren då många av deras produkter har blivit svårare och svårare att uppgradera och reparera. Bland annat så kunde man för några år sedan byta ut både batteri, internminne och lagring i en MacBook Pro utan större ansträngning. Så här hette det då:

"Wow! What an incredible machine. We are very impressed by the ease with which the new MacBook Pro came apart. This machine should be a joy to work on."

https://www.ifixit.com/Teardown/MacBook+Pro+1...

I de senaste modellerna limmas batteriet fast i Top Case vilket gör det svårt att byta ut utan att samtidigt behöva kassera en stor del av datorn. Både SSD och interminne är fastlött på logikkortet vilket omöjliggör en uppgradering. Går exempelvis grafikkortet sönder om något år så måste man kassera både internminne och lagring vilket kan var tråkigt om man har beställt en fullspecad MacBook Pro 16" med 64 GB minne och 8 TB SSD.

https://www.ifixit.com/Teardown/MacBook+Pro+1...

Runt 22 minuter in i detta videoklipp förklarar man på iFixit hur Apple skulle kunna gå till väga för att göra datorn enklare att reparera. Där finns utrymme till detta men uppenbarligen inte viljan.

Nu verkar det som att den amerikanska kongressen har börjat ifrågasätta Apples metoder. Flera presidentkandidater utlovar dessutom en lagändring om de vinner valet. Tror ni att detta på sikt kan få Apple att ändra sig och göra datorerna enklare att reparera igen? Personligen så gillar jag Apples produkter. Äger en MacBook Pro som börjar bli något till åren och skulle gärna uppgradera snart men det bär emot at köpa en så pass dyr dator där kostnaden för en reparation blir så hög. Speciellt med tanke på att jag inte uppgraderar särskilt ofta och vill att den ska hålla långt efter det att garanti och reklamationsrätt har gått ut.

https://macworld.idg.se/2.1038/1.726792/kriti...

  • Medlem
  • Helsingborg
  • 2019-11-23 17:36

Det slutar med att man tvingas uppgradera vart 3e år innan konsumentköplag löper ur.

Jag har svurit en del över det här de senaste åren men känner någonstans att jag börjar komma över det. Visst, det är olyckligt att inte kunna ändra sig i efterhand, men å andra sidan så är det ett risktagande man gör vid köp. Vi vet när vi fortsätter med Apples produkter att vi kanske tvingas göra ett extremt dyrt nyköp efter tre år eftersom reparationskostnaden är alldeles för hög. Personligen så har jag landat i att anse att om jag inte kan leva med den risken så ska jag byta till en annan tillverkare.

1
Bevaka tråden