Hur snygg måste en teknisk pryl vara?

Tråden skapades och har fått 9 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Igår träffade jag Sony för att prata lite om hur tekniska prylar kan passa in i våra hem på olika sätt (tänk hur snygga kan tekniska prylar vara och hur får man dem att passa in i hemmet). Sony Electronics är ju onekligen ett spännande företag som gör allt från blinkande party-högtalare som inte alls "passar in" hemma, till den här glashögtalaren (LSPX-S2) som de flesta nog skulle tänka är någon sorts modern variant av oljelampa – det är ju inte alls uppenbart att det i själva verket är en Bluetooth-högtalare (dessutom av god kvalitet skulle det visa sig när jag fick provlyssna) som kan ge lite samma mysvibbar som just en oljelampa eller ett stearinljus. Det som kändes lite "omodernt" med den här är att den saknar smart röstassistent och det är ju det hetaste så här 2019.

Jag blev nyfiken på hur ni andra tänker när ni köper ny teknik. Hur pass viktigt är det att prylen är snygg för att den ska få följa med er hem? Hör du till typen som vill att teknik ska se ut som teknik – eller vill du att den ska smälta in i hemmiljön och inte dra någon upmärksamhet till sig alls? En del köper ju säkert prylar enbart för att fylla ett behov utan att det alls är viktigt hur den ser ut, bara den gör det den ska.

Med tiden (och i takt med att min ekonomi fått mer svängrum ska väl tilläggas) har jag fått en förkärlek för prylar som håller hög byggkvalitet – det ska gärna vara lite lyxigare materialval (ni vet, en del plast känns ju klart bättre än annan) och prylen ska gärna ha blivit ihopsatt med kärlek så kanter/skarvar/glipor är raka och minimala. Den får gärna passa in i den stil jag försöker upprätthålla i mitt hem, någon sorts blandning av snygga objekt, färger och mönster som ska göra mig både avslappnad och glad. Jag tyckte direkt om den här glashögtalaren från Sony, finner den både snygg och fiffig – här kan jag bjuda på både mysmusik och mysbelysning i en och samma produkt. Men en viktig parameter har den ännu inte checkat av för mig – den fyller inte något direkt behov hemma, där har jag redan rätt gott om mysbelysning och högtalare.

Kan vi inte samla exempel på snygga och smarta prylar här? Vi har ju redan en jag har köpt–tråd, så varför inte guuud va snygg-tråd (ibland kanske snarare en jag önskar jag hade råd-tråd)?

 • Medlem
 • Kungälv
 • 2019-03-14 10:44

Beror lite på hur synlig tekniken kommer vara.

I datorrummet är det definitivt funktion före form även om prylarna helst ska vara någorlunda stilrena.
Mer synligt har jag en ambition om att tänka mer på hur det ser ut, även om verkligheten inte riktigt är där än

Absolut ska teknikprylarna vara snygga eller åtminstone inte fula. Nu senast så betalade jag några hundra extra för att få en svart Roborock ?

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2019-03-14 11:58

Precis, beror på hur produkten är.
Mitt nya ljud från B&O är väldigt synligt, därav ska det vara snyggt. Samma sak med Netatmos healthy homecoach. Hue-lamporna är fula som stryk och måste därför sitta i en lampa med skärm. Medan Osram filament kan vara synliga. PS4an undangömd i sideboarden (kanske beror på att jag inte vill ha för mycket prylar framme heller).

Jag går sällan efter utseende. Jag vill dock ha prylar som är rejäla. Det ska hålla! Ha alla portar jag behöver och gå att skruva lite med. Inget fastlimmat skit! Smak är dock svårt då alla har olika smak!

Ett bra exempel är min lilla Lenovo dator. Jag tycker den är snyggare än Mac mini och mycket bättre på det mesta. Jag kan skruva och byta prylar i den på ett lätt sätt och den ser ren och fin ut! Sedan vilket OS folk vill ha är ju en annan grej!

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2019-03-14 15:45

Jag vill att mina tekniska prylar ska vara osynliga. Jag är beredd att betala extra för det.

Om det är en router spelar det ingen roll om jag kan stoppa undan det i garderoben.

Tyvärr verkar många leverantörer tycka att "snygg" betyder "kolla här hur jag ser ut, jag är dyr", något skrikigt med en logga, bokstäver, lysande displayer, blå lysdiod och silverplast med skarvar. Skumma former i material som drar åt sig uppmärksamhet. Usch!

Nästa steg i designen är hur den är att använda. Kan prylen få mig att glömma att den är en teknikpryl och bara göra det den ska utan att min logiska hjärna måste aktiveras?

98% av alla teknikprylar är förskräckliga i designen.

Tv apparater är inte snygga även om dom har blivit platta så tar dom över hela rummets möblemang. Apple Time Capsule är snygg och diskret. Alla modem i garderoben.

 • Medlem
 • 2019-03-15 15:59

Denna tycker jag är riktigt snygg om än utanför min budget ?

 • Medlem
 • Neverland
 • 2019-03-15 18:47
Ursprungligen av Ida Blix:

Jag blev nyfiken på hur ni andra tänker när ni köper ny teknik. Hur pass viktigt är det att prylen är snygg

Funktion och enklehet före snygghet. Alla dagar i veckan, året runt.

 • Medlem
 • Karlskoga
 • 2019-03-16 17:30

Visst, men man kan ju få både och!

1
Bevaka tråden