Dataskandalen runt Facebook växer

Tråden skapades och har fått 9 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

En ny serie reportage visar hur företag idag kan dammsuga information om användare på internet och använda detta till psykologisk profilering.

Läs hela artikeln här

Där ser man! Så jag inbillar mig inte att jag blir följd överallt på nätet? Lär la inte bli bättre i #framtiden heller! :/ Nä, dax att ta tillbaka vårt privatliv!

Det räcker långt med att dumpa Facebook. Redan för många år sedan när FB exploderade och jag läste in mig på deras affärsidé om riktad reklam så såg jag tydligt framför mig vad som skulle komma. Själv har jag inte ens snuddat vid tanken på att öppna ett FB-konto.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2018-03-20 21:17
Ursprungligen av SweSG:

Där ser man! Så jag inbillar mig inte att jag blir följd överallt på nätet? Lär la inte bli bättre i #framtiden heller! :/ Nä, dax att ta tillbaka vårt privatliv!

https://pillarproject.io/

  • Rikslövet
  • Stockholm
  • 2018-03-20 22:47

Det händer en del runt det här fallet. Brittiska premiärministrar har begärt att Zuckerberg ska vittna om hur Facebook agerat i ärendet och Cambridge Analytica har stängt av VD:n Alexander Nix medan en utredning utförs, detta eftersom det läckt presentationer där han diskuterar hur man kan rikta in sig på politiska figurer med hjälp av verktyget. Det här är nog inte riktigt den utveckling som Facebook hoppats på när de gick ut med att de ska gå till roten med de många problem som lyfts det senaste året.

https://www.engadget.com/2018/03/20/cambridge...
https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/...
https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/...

Det där med integriteten på nätet verkar inte många bry sig om. När jag har pratat med yngre personer så bryr det sig inte att att det som skrivs på nätet, får man anse att något kan samla in. Metadata - dvs data om datat är ett väldigt kraftfullt verktyg att kartlägga människor. Det finns en anledning varför staten vill absolut inte ge upp datalagringsdirektivet och lagra varje svensks kommunikation som sker över landsgränserna. Stoppa in tillräcklig mycket data om en person och analysera innehåll så kommer du kunna kartlägga personen. Ens aktivitet på sociala medier, en kontoutdrag från en bank och vid behov gå till den enskilda affären och begära ut kvittot för den aktuella transaktionen. För att återta kontrollen behöver nyttja en VPN, inte vara inloggad på vare sig Facebook eller Google. Sen måste företaget för VPN:t gå att lita på, för annars blir det som en man-in-the-middle-attack. De kan läsa av innehållet ännu enklare. Man kan sakna tiden då nätet låg i sin linda. Det har hänt mycket under mina 24 år på nätet.

Detta är inget som folk bryr sig om. Tro det, eller ej. Den långsiktiga aktieutvecklingen är talande för hur pass hållbar Facebooks affärsidé är. Jag tycker att det är hemskt, men jag är realist.

Tyckte den här var lite kul på temat:

1
Bevaka tråden