Lång tid att vila och vakna?

Tråden skapades och har fått 6 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Jag måste kolla hur vanligt detta problemet är, så svara gärna även om du inte upplever något problem.

Bakgrunden är den att bärbara Macar alltid har haft en stor fördel mot sina Windows-kollegor: De går i vila och vaknar extremt fort.
Detta har dock blivit sämre med åren, och nu med OS Sierra så är det rena skämtet. Min MBP behöver mer än en minut på sig att gå i vila!

För den som endast har SSD-diskar i sin dator är detta inget större problem då de inte skadas om man lyfter datorn för att bära den med sig, men för mig som även har en mekaniskt hårddisk i datorn måste jag snällt vänta tills lampan andas, innan jag bär iväg med maskinen för att undvika att skada den mekaniska disken.

Uppvakningen är också sämre, upp till 20 sekunder från att tidigare (innan 10.10 om jag minns rätt) var i princip "instant".

Det stör mig att Apple inte prioriterar dessa små detaljer som gör Macen så grymt bra! De tar bort MagSafe-kontakten, batterilamporna och nu vila/vakna. Med denna urvattning om detaljtänk så kommer varumärket snart vara lika intressant som Lenovo...

Men som sagt, det vore bra att veta om det bara är jag, det kan ju faktiskt vara nåt kajko med mitt OS. Så input vore uppskattat!

Kanske inte relaterat till sleep, men jag upplever det som mycket segare att boota in i macOS än till min Windows 10 som jag kör via BootCamp.
Håller med dig gällande detaljerna. Blev glatt överraskad att jag loggades in automatiskt efter att jag skrev in mitt lösen till Windows, det vill säga, jag behövde inte trycka på enter. Annan femma i macOS.

 • Medlem
 • 2016-10-04 08:42

Vila är ett ständigt återkommande problem på min MBA anno 2013. Det är inga problem att få datorn att sova. Däremot är det omöjligt att väcka den.
Jag använder datorn mest tillsammans med en TB-display, därför står datorn mest hopfälld hela tiden. Vid tryck på tangentbord eller mus i förhoppning att datorn ska vakna upp ur sin dvala händer ingenting. Jag måste därför lyfta på locket för att den skall väckas ur sin Törnrosa-sömn. Återställning av SMC och NVRAM löser problemet (mycket) tillfälligt innan skiten börjar om igen. Tröttsamt (haha) är bara förnamnet!

Inte exakt vad du frågade efter. Men som du vet så är ju detta med Apple-datorer och vila ett välkänt problem sedan Gustav Vasas tid vid makten. (nästan)

 • Medlem
 • Kungälv
 • 2016-10-04 09:53

Aldrig haft problem med vila på mina macar.
Testat repair permissions?

Däremot är det inga problem med att bära iväg medans den håller på att gå i vila.
Mekaniska diskar är känsliga för stötar, men inte att bara lyfta och gå iväg.

 • Medlem
 • Sollentuna
 • 2016-10-04 11:03

Så här direkt ur minnet så säger jag att min MBA mid-2013 sköter sig bra med både uppstart och vila vad gäller tider. Min spontana analys är att tiden står i proportion till mängden och beroende på tjänster som är installerade i datorn.
Min egen har extremt få tillägg förutom standard macOS vilket gör att den fortfarande är pigg och allert. Om du däremot lägger till en massa 3:e-partstjänster (som dessutom är buggiga) så kommer självklart din dator fungera sämre än förväntat.

 • Medlem
 • Trondheim
 • 2016-10-04 13:22

Jag vet inte hur lång tid det tar för min Air att gå i vila... jag stänger ju bara locket och går. Däremot har den haft problem med uppvaknandet under alla år jag haft den (sedan den var ca 1 år gammal). Den kommer igång ganska långsamt, men det som tar längst tid är anslutningen till Wifi. Jag har fortfarande inte vant mig vid tiden jag måste vänta innan jag kan surfa in på en hemsida.

Det här problemet har funnits genom flertalet mindre och större uppdateringar sedan 2013.

Jag tror jag ska sätta mig nån dag och provvila med/utan massa program och tjänster igång. Alternativt installera om allt, men det är ju så sjuuuukt tråkigt. Och obehövligt.

Andas; Jag känner igen ditt problem från nån kund vid nåt tillfälle. Prova att ta bort alla befintliga nätverk, gör en omstart och prova igen. Systeminställningar > Nätverk > WiFi > Avancerat. Ta bort allt.
Det funkar ironiskt nog väldigt bra hos mig.

Finns lite fler tips här: https://support.apple.com/en-us/HT202222

1
Clean my mac!
Bevaka tråden
Clean my mac!
Clean my mac!