Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Jeppesen JeppView för iPad

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Tänkte tipsa om en fantastisk iPad-app för oss piloter. Hyffsat nischad produkt, men någon kanske är intresserad i alla fall.

Jeppesen, en del av Boeing, är en världens största leverantörer av kartmaterial för flygbolag och privatflygare.

Som pilot har man vanligen med sig en så kallad manual på flygningarna - en pärm innehållandes landningskort och annan viktig information. Istället för pärmen har man sedan ett tag tillbaka kunnat använda sig av Jeppesens datorprogram JeppView, och från det skriva ut den information man behöver för de aktuella flygningarna.

JeppView finns nu även tillgängligt för iPad!

Applikationen laddas ned "gratis" via Appstore, och inne i programmet anger man samma serienummer som i windowsversionen av JeppView. Via en knapptryckning uppdateras alla landingskartor (på flygspråk kallade "platar"). Ditt abonnemang styr vilket material som blir tillgängligt. Jag själv abonnerar på VFR och IFR-kartor för hela Europa. Jämfört med att manuellt sitta och handrätta fyra pärmar varje vecka är detta en enorm arbetsbesparing!

- Via ett menyval aktiveras sökfunktionen, sökning både via namn och ICAO-indikator är möjlig.

- Inne på en flygplats visas samtliga tillgängliga kartor (SID, STAR, approach, taxi etc.).

- Inne på kartvyn finns även möjlighet att snabbvälja en annan karta för den aktuella flygplatsen med ett dragreglage.

- En smidig favoritfunktion gör det enklare att hitta specifika kartor på flygplatsen. Bokmärk lämpligen de för flygningen mest aktuella kartorna när du gör din briefing.

Enligt gällande (europeisk) lagstiftning måste man fortfarande ha med sig papperskartor för de aktuella flygplatserna i färdplanen. Dessa skrivs dock mycket enkelt ut från JeppView tillsammans med färdplanen. Men att slippa bläddra i en enorm pappershög under normala omständigheter underlättar enormt.

Detta är troligen bara början på användningsområden för iPaden inom flyget. Svenska fraktflygbolaget AmaPola använder sedan ett tag tillbaka iPad som Electronic Flight Bag tillsammans med programvara från Navtech:

Fokker 50 operator tests iPad as electronic flight bag

Om testerna löper väl ut kommer man få tillstånd att använda iPad utan pappersbackup. Även den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA har nu godkänt JeppView för primär användning:
Articles

Personligen kommer jag alltid ha pappersbackup även om det skulle bli generellt godkänt i Europa.

Fantastiskt kul att iPaden börjar användas för sådana här specialtillämningar! En möjligvidareutveckling av produkten är att även lägga in enroute-kartorna, vilket hade varit väldigt användbart. Eftersom iPaden är försedd med GPS skulle applikationen lätt kunna hålla reda på var i luftleden man befinner sig.

Sammanfattningsvis får Jeppesen JeppView 5 JAS 39 Gripen av 5 möjliga.

Bra tips - fem Gripen är inte illa!

1
Bevaka tråden