Apple ger svar på tal till Spotify

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

I mars gick Spotify till EUs konkurrenskommissionär för konkurrenshämmande verksamhet då de anser att Apple kontrollerar villkoren för App Store alldeles för hårt och hämmar innovationen.

Läs hela artikeln här

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2019-06-25 09:16

Apples svar går ut på att Spotify gnäller över småsaker, eftersom prenumerationer via App Store är en så liten del av Spotifys totala intäkter. Men det finns ju skäl till det, eftersom Spotify sedan 2016 valt att inte längre använda sig av prenumerationer via App Store. Man kan bara köpa Spotify Premium via deras egen websida. Därför är det väldigt få av Spotifys prenumeranter som fortfarande har sin prenumeration via App Store. Och av dessa tar Apple inte 30% av prenumerationsavgiften vilket gäller första året, utan endast 15% enligt den rabatt de infört för förlängda prenumerationer. I dagsläget får Apple bara intäkter från 0,5% av Spotifys användare.

Jag tycker det är ett ganska svagt svar av Apple, de skjuter sig i foten. Grundroblemet för de som vill konkurrera om digitala tjänster på Apples plattform kvarstår. Apple tar ut en hög kostnad för de som vill in på den lukrativa Appstore-marknaden. De gör det särskilt svårt att konkurrera om just de digitala tjänster som Apple själva erbjuder. Spotify hävdar t.ex att de fått sin app refuserad när de haft en länk till sin egen websida för Premium prenumerationer, användarna får lista ut själva hur de ska hitta dit. Samtidigt kan företag som erbjuder annat än digitala tjänster bygga in hela betalningslösningar i sina appar, utan att Apple tar ut en enda krona av intäkten.

Apple kan svara att marknaden är fri, det finns andra plattformar att använda. Samtidigt har de skapat den mest lukrativa plattformen. Och jag som kund vill inte byta bort den bästa plattformen bara för att jag inte vill köpa just Apples digitala tjänst.

Frågan om det är en en bristande konkurrens är en klurig fråga. EU har lite att grunna på. Jag tycker Apple skulle kunna införa någon annan avgiftsmodell för den tjänst för betalningar via Appstore som de tillhandahåller. 15-30% rakt av på alla digitala intäkter är för mycket, i alla fall om man frågar Spotify och Netflix.

The Verge: Apple cites irrelevant Spotify subscription stats in new antitrust defense
Apple’s latest defense of the App Store just shows how hard it is to compete with Apple

Senast redigerat 2019-06-25 09:33

Apple får fler legala problem nu när de vill vara både hårdvaru- och tjänstetillhandahållare.

Det är på gång rättsfall även i USA, men inte med Spotify:
https://www.theverge.com/2019/5/13/18617727/a...

Ofta är det bäst att komma överens än att låta högsta domstolen eller EU avgöra. Det kan gå Apples väg men också åt andra hållet så det är en chansning. Apple och Qualcomm kom överens i sista minuten också.

Så det blir spännande att se utfallet.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2019-06-25 12:34

En till artikel som tangerar ämnet, eftersom tråden ändå börjar bli en kommentarstråd till The Verge (de har bra material)
Bill Gates accidentally makes the case to regulate the hell out of platform companies

Kortfattat: nätverks- eller aggregationseeffekten, alltså att värdet i en plattform för mig som användare är alla andra användare på plattformen, gör att vanliga konkurrensmekanismer inte fungerar. Det håller inte för Apple att hänvisa till att "det är fritt för vem som helst att starta en egen plattform". Mekanismen har skapar flera duopol när det gäller digitala plattformar. Det gäller att myndigheterna ligger på dessa bolag!

En ironisk tvist på detta är ju att just politik och handelskrig och inte fri konkurrens eventuellt är det enda som kan bryta upp duopolet iOS + Android. Att USA förbjuder Google-teknik till Huawei är kanske det som kan öppna upp för ett tredje mobilt OS med användarbas i Kina och Asien?

1
Bevaka tråden