fredagsvideo

Hipp hipp hurra för CD-skivan som fyller 35

För 35 år sedan var CD-skivan här för att stanna. Det revolutionerande och nyskapande formatet fick många att överge sina vinylsamlingar.

I år är det 35 år sedan CD-skivan lanserades. På bara några år slog formatet nästan helt ut vinyl och mellan slutet på 1980-talet och början av 2000-talet dominerade formatet musikindustrin helt. 2011 sprang den digitala musiken om CD-skivan och nya retrotrender gör nu att vinyl-formatet har fått ett uppsving.

CD-skivan har än så länge inte fått någon renässans men med veckans #fredagsvideo minns vi tillbaka till när CD-skivan var det nyaste, coolaste och det mest nyskapande formatet. Klippet kommer från programmet Towards 2000 som började sändas på den amerikanska kanalen ABC 1981. Programmet var som regel 30 minuter långt och kretsade kring vetenskaplig innovation och nyskapande teknologi.

Ett av de mest populära inslagen är när de presenterar det revolutionerande och nydanande formatet Compact Disc. Inslaget är lika mycket ögongodis för de som vurmar vinyl och musikformatets historia som för de som vill minnas tillbaka till (eller upptäcka för första gången) storheten i CD-skivan när den först kom.

Det är fint hur otroligt entusiastisk reportern är när han förklarar hur häpnadsväckande bra ljudet låter och alla dörrar som öppnas med det här fantastiska nya formatet som nästan är för bra för att vara sant.

Om Compact Disc

Formatet togs fram gemensamt av storföretagen Sony och Philips. Till en början användes CD-skivan främst för att lagra ljudfiler även om formatet senare också användes för att lagra annan data. Det som var revolutionerande med formatet när det kom var storleken, ljudkvalitén och dess överlägsna hållbarhet jämfört med vinylen.

Kommentarer
23 svar

Tim Cook gick igår ut med en tweet och berättade vad det gör för att hjälpa till under epidemin av Convid-19.

Tim Cook verkar vara på shoppingtur i techbranchens galleria.

Uppköpet av AI-företaget Voysis skvallrar om att Apple satsar på att förbättra Siri.

Något som har funnits till Android-telefoner sedan urminnes tider är widgets på hemskärmen och nu ser det ut att komma till iOS och iPadOS.

Abonnemang för 0 kronor månaden? Ja det är galna tider!

Videosamtalsjätten Skype gör det enklare att hålla kontakten med nära och kära och kollegor.