Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vi säger adjö till CES 2017

Årets äventyr på konsumentelektronikmässan CES är över och vi reflekterar över en mässa fylld av smarta och uppkopplade saker.

Efter att ha spenderat en vecka i Las Vegas med till synes oändliga mässhallar fyllda av konsumentprylar och möten på hotell på olika platser runtom i staden slås jag av två intryck; tidigare vanligt förekommande produkter som smarta telefoner och klockor är underrepresenterade i år, och smarta uppkopplade saker är fullständigt dominerande.

Huawei och Samsung hade telefoner på plats, plus några tillverkare till, men detta var inte på något sätt deras fanbärare. Några hade även klockor på plats, exempelvis Huawei och Casio, men de var ett ännu större undantag från regeln. Aktörer som Samsung sparar förvisso på sitt krut till kommande event som Mobile World Congress, men den lysande frånvaron av smarta klockor är ett tydligt bevis på hur svalt mottagande marknaden har fått om man inte heter Samsung eller Apple.

Vad som däremot har varit fullständigt dominerande är hur allt från bilar till spelkonsoler och ljudsystem ska vara uppkopplade till smarta och AI-styrda system. En rad olika bilar har visats upp vars interna mjukvarusystem både är uppkopplat mot centrala informationssystem via 4G/5G och dessutom parat med smarta AI-system som Amazon Alexa och Google Assistant. Apples Carplay och Siri har funnits representerat här och där, men Googles och Amazons system har varit betydligt vanligare bland mässgolvets bilar.

Det gäller för övrigt mässan som helhet. Amazon Alexa verkar vara den mest populära AI-tjänsten bland produkterna som visats upp. Utöver bilsystem har Amazons system använts i designerhögtalare från Lenovo, smarta hemmet-prylar från ett flertal företag, smarta TV-system och mycket mer. Amazon är ett USA-tungt företag, så det är inte konstigt egentligen, och även konkurrenten Google har haft stark närvaro på mässan med Google Assistant.

Utöver Googles egna produkter som använder Assistant, exempelvis Google Home, har ett flertal företag utrustat sina produkter med Googles AI. Biltillverkare kommer att använda den i sina Android Auto-system, tillverkare av TV-apparater som använder Android TV stöder tjänsten (exempelvis Sony) och flertalet högtalarprodukter drar också nytta av assistenten för Google Home-liknande funktionalitet.

Produkter för smarta hemmet var den andra stora stjärnan på mässan med en rad olika företag som demonstrerade sitt ekosystem av smarta prylar som ska ersätta dumma diton i vår vardag. Dessa är fortfarande en splittrad skara sett till vilka tekniker, standarder och plattformar de stöder, något som exempelvis Fibaros nya satsning på Homekit är ett bevis på. Satsar du på smarta saker för Apples plattform kanske du inte kan köpa smarta saker från företag X eftersom de använder en av de andra plattformarna på marknaden.

Det är just denna splittring som gör Nvidias uppdatering av spelkonsolen och mediaenheten Shield TV så pass intressant. Den kör Android 7.0 som operativsystem och stöder både spelande och strömmande av video i 4K och HDR, men den i sanning intressanta aspekten är att den har inbyggt stöd för Samsungs smarta hemmet-plattform Smartthings. Shield TV har också stöd för röststyrning via Google Assistant som låter dig styra dina smarta prylar med rösten.

Den stöder dessutom utökning av plattformsstödet, något som demonstrerades med en USB-sticka som lägger till stöd för Zigbee. Om fler plattformar för smarta hemmet läggs till via liknande USB-tillbehör kan kanske Nvidia något otippat lansera en produkt som sammanför flest smarta plattformar i en underhållningsmaskin. Men Apple Homekit lär inte adderas eftersom Apple helt enkelt inte verkar särskilt intresserade av att vara en av flera stödda plattformar. "En plattform och endast vår plattform" är fortsatt Apples melodi. Det var också intressant att se att företag som Norton och Bitdefender ska säkra alla prylarna i våra hem med dedikerad säkerhetshårdvara, inte bara antivirusmjukvara som endast skyddar datorer och mobila enheter.

Till sist såg vi också inledningen på den våg av konsumentprodukter för förstärkt verklighet, eller Augmented Reality (AR), som vi önskade i vår krönika inför jul. Asus presenterade Zenfone AR som helt och hållet är byggd för AR i åtanke, och den använder Googles plattform Tango för att åstadkomma detta. Tango användes även på flera andra håll, bland annat av Lenovo i telefonen Phab Pro 2, så det verkar som att industrin enas runt Tango.

AR må vara på framfart under 2017, men det är de smarta prylarnas samverkan med röststyrda AI-assistenter som sannolikt lär vara den starkast lysande stjärnan under 2017. Tyvärr kommer många av dessa produkter och tjänster inte finnas tillgängliga på den svenska marknaden, men alla som blir tillgängliga kan vi lova att vi ska sätta tänderna i så snabbt som bara möjligt.

Tack för i år CES, nu vänder en trött 99mac-redaktör hemåt.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.